След смъртта на Скатов и нападките към шерпите: Никой не може да ви пази там!

-65 градуса, леле, дори не можете да си го представите!
28
След смъртта на Скатов и нападките към шерпите: Никой не може да ви пази там!
Снимка: БГНЕС

На 16 януари тази година Нирмал Пурджа и още 9 непалци осъществяват първото успешно зимно изкачване на К2. Нирмал дори успява да изкачи върха без кислород. Постижението обаче бързо беше помрачено от смъртта на Серджи Миноте, който се подхлъзна и загина на слизане от върха, а подобна съдба сполетя и българския алпинист Атанас Скатов. Безследно изчезнаха исландецът Джон Снори, неговият пакистански водач Али Садпара и чилиецът Хуан Пабло Мор.

Последваха редица обвинения за лоша организация на експедицията. Чуха се дори коментари, че след като непалците са постигнали целта си, са оставили останалите да се оправят както могат и че всичко е прекалено комерсиално.

Според Нирмал, по-известен като Нимс, не е разумно да очакваш някой да ти помага на 8000 метра.

Още по темата

"Трябва да разчиташ на себе си! Да, трудно беше, но успяхме да се качим заедно на върха, не трябваше да чакаме никой друг. Ние бяхме брат до брата, прегръщахме се и пеехме химна на Непал. Изпратихме наистина едно силно послание към света, послание за силата на обединение. Никога не разчитайте на водачите, на шерпите или на вашия тим. Въпросът трябва да бъде, мога ли аз да го направя физически това, защото на тази височина всеки страда, а на зимно К2, ако разчитате някой да се грижи за вас и да ви пази...О, Боже мой, никой не може да ви пази когато е толкова екстремно и толкова студено. -65 градуса, леле, дори не можете да си го представите!", сподели пред БНТ Нимс.

"Повечето хора при изкачване се доверяват на шерпите. Защото те са тренирани. Шерпите имат техническа подготовка и са свикнали със суровите условия в планината. Затова много катерачи им се доверяват, заради това, че са добре тренирани. Ето защо е добре да наемаш високопланински водач. Така изкачването е много по-лесно. Но понякога катерачите наемат шерпи, които според мен не са достатъчно силни физически и не са достатъчно съсредоточени", обяснява Саджид Садпара.

"Истина е, че международните катерачи ни плащат за това, да фиксираме въжета, да носим палатки. Но понякога условията и времето просто са много лоши и ние не можем повече да помогнем с нищо, когато нещо се случи", допълва той.

Детайлите създават или успех или трагедия, тази експедиция беше триумф, защото 10 човека качиха върха, но 5 загинаха.

"Важно е да се знае, че това бяха независими експедиции, бяхме 4 групи и всеки беше там за себе си. Аз не съм отишъл там, за да фиксирам въжета за някой друг, както и Мингма Джи не беше отишъл за това. До лагер 1 имаше фиксирани въжета направени от Али Садпара и неговия тим, след това беше направено от непалския тим и дори не поискахме пари за това, а след това чухме лоши неща за нас. Но това, което хората не разбират е, че ние не сме там за да водим когото и да било, ние отидохме и оказахме огромна помощ на останалите като фиксирахме въжетата, за да може и останалите да ги използват и също да се качат", обяснява Нирмал.

"Най-лошото което чух е, че нашият тим е отрязал въжетата, когато са слизали надолу, това е наистина лудост. Второто най-лошо нещо което чух е, че отборът на Нимс е направил две линии от лагер 3, едното въже отивало към върха, а другото към смъртоносен край. Кой въобще измисля подобни неща, как е възможно?", коментира още Нирмал.

Освен обвинения към експедицията, голяма част от гилдията в България обяви и нашето момче там - Наско Скатов за неопитен и надценил възможностите си. Хората от експедицията обаче не се съмняват във възможностите на Наско.

"Атанас се е качвал на толкова много 8-хилядници, как може да се нарече неопитен? Той е опитен, разбира се, но К2 през зимата е екстремно, следващо ниво. Така ли ще кажете и за останалите които загинаха там? За Серджи Миноте? Не, той е много опитен. Не казвайте това седейки на удобно вкъщи. Напротив, те бяха много опитни, но се случиха тези инциденти в планината от които никой не е застрахован при този екстремен спорт", каза още той.

Според СаджидСадпара, синът на загиналия АлиСадпара, причината за падането на Наско не е в старите въжета.

"Има много стари въжета на К2, но мисля, че Наско беше добър катерач и мисля, че е негова грешка падането, защото нямаше скъсано въже по целия маршрут, аз слязох по същия маршрут. Всъщност Наско изкара нощта с нас в лагер 3, преди да стане инцидента", обясни СаджидСадпара.

"На повечето планини винаги ще има стари въжета, но това което хората не разбират, че наистина е трудно да уцелиш правилното въже, както успяхме с моя тим. Ние вървяхме по същия път, никой не е направил въжета специално за мен. Ние всички минахме от там успешно, затова през цялото време мозъкът ти трябва да работи много бързо, а на толкова високо често съзнанието ти е замъглено и е трудно. Но да, трябва да се почистят старите въжета и ако останат само две нови - едно за нагоре и едно за надолу, то това ще помогне и тогава ще има по малко предпоставки за инциденти".

Акцията за прочистване на К2 от стари въжета започва през юни или юли. Тя е по инициатива на Саджид, в нея ще участва и Нирмал.

Гръцкият алпинист Антониос Сикарис, който е един от последните видял Наско e убеден, че планината има спешна нужда от това.

"Например трябваше да има едно фиксирано въже в един и същ цвят по целия маршрут, но такова нямаше. Имаше много различни въжета, нови и стари , всички в различни цветове, това беше много объркващо и опасно. Това беше основният проблем на организаторите, а на второ място не бяха организирани добре палатките на лагер 3, а без палатки за нас беше невъзможно да си починем. Когато стигнахме на лагер 3, палатките бяха само 2, останалите 2 бяха на Тамара и на Али. Организаторите бяха подсигурили само две, това означава, че бяхме 20 човека в две палатки за 4-ма", сподели Антониос Сикарис.

Понякога в планината имаш лошо чувство, но не можеш да направиш нищо, времето не ти позволява, искаш, но не можеш. Когато хората започнаха да се връщат от лагер 3 и моите хора не се върнаха на базовия лагер знаех, че нещо лошо е станало, но времето беше лошо и аз не можех да се върна, исках да тръгна да ги търся, но не можех. Затова останах на базовия лагер и започнах да проверявам кога времето ще е по-добро, за да тръгна да ги търся.

Саджид ще продължава да търси телата на баща си Али, на Снори и на Хуан Пабло Мор. Убеден е, че ще ги намери. Мисли, че те все пак са успели да качат върха и е станал инцидент на връщане.

"Мисля, че силният вятър ги е блъснал и те все още са някъде там закачени на някое въже. И ако са добри условията през лятото, мисля че ще можем да намерим телата им", сподели той.

Всъщност Саджид е най-младия човек изкачил К2, това става през 2019-та година, когато той е само на 19. Трудно се справя със загубата на баща си, но ще продължи мисията му. Най-добрият приятел на Скатов е експедицията е гръцкият алпинист Антониос Сакарис, който не може да спре да мисли за случилото се.

"Моите спомени са още там, загубих много добри приятели, особено Атанас, той беше най-добрият ми приятел в Хималаите и е много тежко за мен, много ми е мъчно че го загубих. Всички, които го познаваха знаят, че той постоянно се усмихваше и беше много мил забавен. Той ми каза една седмица преди старта - не се чувствам добре и няма да успея до върха, студено е и организацията не е добре. Всъщност повече дори не опитаха до върха, мислех че Атанас също ще остане на базовия лагер, но в крайна сметка той реши да пробва. Беше много силен, успя да изкачи два лагера за един ден, без храна без вода, изморен, просто беше много лесно да направи една малка грешка и да умре", разказа Сакарис.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Нормален човек преди 1 месец
До Денев
"Минготе не е бил на върха, за да се хлъзне на слизане. Неинформирани сте, скрийте се..."

Сериозно???? Само на слизане от върхът може да се хлъзнеш, така ли?? Значи и Наско не се е хлъзнал? Може ли толкова да не се мисли като се пише????????
21
2
 
2
 
! Отговори
Денев преди 1 месец
Минготе не е бил на върха, за да се хлъзне на слизане. Неинформирани сте, скрийте се...
20
4
 
15
 
! Отговори
Алах преди 1 месец
Само моите девици издържат на такав студ.
19
1
 
19
 
! Отговори
шерп преди 1 месец
Ай, стига толкуз съм ви мъкнал багажа нагоре-надолу!

Те един път съ качиха на върха и станаха "герои"!

Аз вече не помня колко пъти го изкачих и пак с останах шерп!

Баста!!!!!

Подавам оставка!!!!!
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умишлено престъпление според мен е изключено. Няма мотив, въпросните шерпи от статията са едни от най-елитните алпинисти в света, фирмата организатор е тяхна и обвиненията, че има смърт на клиенти, защото не са си свършили работата, са петно върху собствената им репутация. Явно наистина не са я свършили, защото всички някак пресилено се оправдават.
17
32
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тоя Скатов... велик човек бил -- аграр и турист, Сливенско парвеню!
16
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата ситуация е абсурдна като цяло. Това е едно от вай-опасните места на земята с условия, враждебни за живота, и точно това е причината да се ходи там и нищо друго. Не е детска катерушка, която трябва да отговаря на критерии за безопасност. И опасността е и за самите шерпи, които ползват същите въжета. От друга страна е ясно, че са допуснати груби грешки в организацията (прекарването на нощта на открито без палатки при -65 градуса преди трагедията!).
15
3
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
На война,като на...война,никой не знае дали ще се върне жив.Изкачването на тези...диви високопланински върхове е...война с природните стихии.Адреналина е голям и всяка...победа го увеличава прогресивно и те кара да повториш пак.Риска е 50 на 50 ако подготовката е на ниво и времето е благоприятно,но при рязко влошаване,шансовете падат още на половина.Осъзнат риск и всеки екстремен катерач сам го поема,за да ни покаже,че човек също може да е...силен,независимо от неограничените сили на природата.
14
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
К2 МРАЗИ СОЦИАЛИСТИ
13
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разни там туристи си повярваха че са голямата работа, ама нещо им излезе крива сметката
12
14
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТАЗИ ТЕМА Е ИЗЧЕРПАНА!!!

ОБЯВИХА, ЧЕ ТРЪГНАЛ ДА ИЗКАЧВА ПРЕЗ ЗИМАТА , НЕЩО КОЕТО НЕ СЕ ПРАВИ

И ТОЙ И ДРУГАРЧЕТАТА МУ СИ ПЛАТИХА!!!
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скатов ми изглежда добър човек, обаче да обвиняваш шерпите е прекалено :) Непал е с надморска средна височина над 6000 м, те са си свикнали и израснали в този климат, не им трябват кислородни маски :)) Това че има хора които си предизвикват смъртта не е нищо ново, дори и да ги предупреждаваш, те ще си опитат късмета :)
10
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-лошото при този сценарии, когато реално се усещаш неспособен и крайно изморен е че продължаваш напред, защото иначе губиш много пари. Няма как да се откажеш и да се върнеш, мислиш си за шанса, който няма да се повтори в следващите години, И за огромната сума пари, които едвам си събрал. Накрая губиш живота си, защото спираш да мислип адекватно на тази височина..
9
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От самото начало не мога да си отговоря на въпроса, защо като е бил преуморен и е имдл лошо предчувствие, не се е отказал? Това не е малодушие, а реална самопреценка. Щеше да е жив и живот и здраве пак пак можеше да се пробва.
8
18
 
6
 
! Отговори
Mad max преди 1 месец
А за кво си е платил откачатов ?
7
9
 
27
 
! Отговори
5 преди 1 месец
Нищо не мога да кажа за алпиниста, но не забравяйте че е там по собствена воля и шерпите не са длъжни да му осигуряват важета и палатки това все пак не е екскурзия.
6
19
 
31
 
! Отговори
Свилен Петков преди 1 месец
Много съм съкрушен от смъртта на този истински българин! Той не се предаде в най- трудния момент. Изпитвал е лошо предчувствие, вероятно е бил изтощен до край ?
Наско, ти не можа да изпълниш мечтата на живота си, но ни показа , че няма нищо по - силно от човешкия дух. Твоето име е там на върха , няма да бъдеш забравен!
5
17
 
35
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Велик човек.. взех си последната му книга. Като се поосвободя ще си я изчета с кеф. Дано повече хора се вдъхновят от примера му. Не говоря да стават вегани или планинари. Скатов преди всичко беше човек със силен дух, добър, който преследва мечтите си. А такива вече почти няма. Повечето са търтеи.. като си мързелив, ставаш и злобен обикновено.
4
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки тръгнал да изкачва тая планина е с пълното съзнание, че вече е с един крак в гроба!
Източната философия казва, че ако изкачиш дyха си над самия себе си, няма да имаш нужда да изкачваш никакви върхове! Посто защото никой връх (физически или професионален) не е по-висок от върха, който покоряваш, когато победиш собственото си аз!
3
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е свързано със смъртта на Скатов,
но аз си мисля, че "покоряването" на планински върхове с шерп до тебе
е все едно да учасваш в маратонско бягане с велосипед докато другите
около теб тичат.