"Светът е оцелял, защото се е смял" - година след първата карантина

Хуморът винаги е бил убежище за българина в тежки времена
23 мар 2021 07:10, Анисия Иванова
57

Година след първата карантина отново чувството за хумор е онова, което може да спаси българите по време на третия локдаун. Препратката към световно известния хит на рок динозаврите "Europe" - "The Final Countdown", е само един от многото колажи, появили се преди началото на поредното затваряне.

В първия ден от новото затваряне трапезата на тайната вечеря също опустя. Когато ресторантите са затворени, дори членовете на Националния оперативния щаб оживяват в карикатура, подобно на участниците от тайната вечеря. В нея ген. Мутафчийски и здравният министър вдигат проф. Кантарджиев от масата.

Карикатурата е дело на Чавдар Николов, който намира творческо вдъхновение дори в карантината.

"Както Ицо Хазарта цитираше в една своя песен Тодор Живков ("сега материал има, колкото щете!"), тъкмо професорът с мустаците се е отпуснал и е отишъл на ресторант, поръчал си там една водка, 2 чаши вино, да пийне вино... и изведнъж идват онези там", коментира карикатуристът.

Хуморът винаги е бил убежище за българина в тежки времена, казва още Чавдар Николов. Каквото и да му е струвало това.

"Аз помня, защото вече съм на години и живеех в един тоталитарен режим, където въпреки заплаха от затвор, да речем, или някакъв друг вид наказания, особено в началото (след 44-а година), хората разказваха вицове. В кухнята, под юргана - навсякъде, но разказваха вицове", разказа Николов.

"В момента ние не сме в тоталитарен режим, но сме в авторитарен. Не ни заплашва физическото оцеляване, но икономическото е много сериозно. Българинът винаги е имал чувство за хумор", каза още карикатуристът.

И ако хуморът ни помага в трудни време, здравната и икономическа криза отключват и доброто в хората, казва пиар експертът Любомир Аламанов.

"Българинът е много щедър, много помага. Толкова много апели, които имаше - хората откликват, независимо от това, че самите те бяха притеснени. Така че тази амалгама ни прави наистина устойчив народ", смята Любомир Аламанов.

И както е казал Радой Ралин, светът е оцелял, защото се е смял. И всички вярваме, че и този път ще е така.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
МУНЧО преди 3 години
ПРИПОМНЯМ ВИ ДВЕ ЕПИГРАМКИ НА БАЙ РАДОЙ "ДОКОГА ТАЗИ ТИКВА НЯКОЙ ЩЕ ПОДТИКВА" И "СИТ ТЪРБУХ ЗА НАУКА ГЛУХ".КОЛКО СЪВРЕМЕННО ЗВУЧАТ !
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От щаба увериха, че пролетта наистина е дошла, но 10 дни ще е под карантина, а може и до лятото.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне са написали, че бай Радой редовно го казваше това. Пътуваше вечерно време с тролей 5-ца и ставаше като малък комедиен спектакъл. Казваше още: "Знаете ли каква е разликата между политиците и къртиците?" "С какъв вид лопата ще ги лупнеш по главата." И него искаха да го оплюят, ама хората го обичаха.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карантина: ден 2.- Приложението, което ми мери крачките, току-що ме попита дали не съм умряла.
24
1
 
7
 
! Отговори
до Пияница мистик преди 3 години
Joey Tempest се казва вокалиста на Europe. Не е никаква мацка. По онава време пред 80-те години косите на рок и метъл бандитете бяха много дълги. Както и да е. Песента е уникална. Поздрав за всички:Europe - The Final Countdown (Official Video)
23
4
 
2
 
! Отговори
Кажи майтапа: преди 3 години
Да си кажем истината: Селянина на нивата сее две шепи - една колкото трябва, една за дъжда колко прогние, мишките и пойните птици колко да изядат. Русия ариец казва - за какво е тая втора шепа? На мен повече ми трябва отколкото на тях. И после като му режат ръчичките и на арийските му чавета пита: Ама защо така стана?
22
1
 
4
 
! Отговори
Мажи майтапа преди 3 години
Да си кажем истината: С тези 600 милиона долара - 500 училища можеха да бъдат напълно модернизирани, естетизирани, преоборудвани, ремонтирани - а младите български поколения щяха да бъдат адекватни на съвременните реалности и вместо да има 15 ч.а.в.е.т.а с по 50 милиона на някакви попечителски фондове или с по 50 милиона инвестиции на тяхно име дирекно или индирекно щеше да има едно модерно, прекрасно българско поколение, което да не кибичи в кафета и църкви ...
21
0
 
8
 
! Отговори
Пресиян преди 3 години
Вярно е това за българите. Винаги ще намерят за какво да се засмеят и в най тежките си лични несгоди. Това говори за оная невидима духовна мая, която Бог е вложил в нас. За това и вечно ще оцеляваме и въздигаме от пепелта. На герба ни трябва да е изобразена птицата Феникс. И това сега не само, че ще преодолеем, но и ще ни направи по силни. Целия свят да е срещу нас, това е за добро, добро е за националния ни имунитет.
20
2
 
6
 
! Отговори
Кажи майтапа преди 3 години
Да си кажем истината: Всяка година при годишните плащания на Мон Сакскобурга е потривал доволно лице от бизнеса си - 62 милиона долара плащани за "софтуерно пиратство" 12 милиона са влизали в посредниците и Майкрософт, а останалите 50 милиона са влизали в сметка за някой от внуците му и имал едно специално списъче в тефтерче, където отмятал кое от ч.а.в.е.т.а.т.а му вече е материално обезпечено.
19
1
 
12
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Радой Ралин е велик българин. Поклон пред него!!!
18
1
 
16
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Какво плачат ресторантьорите? Да се преквалифицират. Ето, как ББ се преквалифицира от милиционер_милиардер в доктор??
17
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Радой Ралин ни завеща и нещо още по-силно:"Имайте кураж, животът е мираж"!Това особено важи за ковид - времената!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опел спират производството на Астра,за всеки случай...
15
5
 
7
 
! Отговори
смешно ли ви е преди 3 години
Само че на хората вече въобще не им е смешно!
14
2
 
3
 
! Отговори
Х преди 3 години
Не е застрашено физическото ни оцеляване ли? Просто имат други по-европейски начини
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста елементарна смешка. Отбиване на номера?
12
1
 
13
 
! Отговори
Bp преди 3 години
Къде карикатуристът видя ББ да е бил с маска?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се въксинирам системно всеки ден с джибромисил..безотказно е и много помага но трябва да е от подбрани качествени джибри !
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ковид екстремиста с десетките айпита отново се появи. Гледайте сега как се цъкат по 20-30 минуса на свободните телом и духом, за броени минутки"Ха ха ха, за 3 мин ми нацвъка 20 минуса. Браво!
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиянка "The final countdown" се превежда като предстартово броене, както броят от 10 до 1, когато изтрелват ракета например. Дори прекия превод от гугъл е по-добър от твоя!

Спонсорирани публикации