"Светът е оцелял, защото се е смял" - година след първата карантина

Хуморът винаги е бил убежище за българина в тежки времена
23 мар 2021 07:10, Анисия Иванова
57

Година след първата карантина отново чувството за хумор е онова, което може да спаси българите по време на третия локдаун. Препратката към световно известния хит на рок динозаврите "Europe" - "The Final Countdown", е само един от многото колажи, появили се преди началото на поредното затваряне.

В първия ден от новото затваряне трапезата на тайната вечеря също опустя. Когато ресторантите са затворени, дори членовете на Националния оперативния щаб оживяват в карикатура, подобно на участниците от тайната вечеря. В нея ген. Мутафчийски и здравният министър вдигат проф. Кантарджиев от масата.

Карикатурата е дело на Чавдар Николов, който намира творческо вдъхновение дори в карантината.

"Както Ицо Хазарта цитираше в една своя песен Тодор Живков ("сега материал има, колкото щете!"), тъкмо професорът с мустаците се е отпуснал и е отишъл на ресторант, поръчал си там една водка, 2 чаши вино, да пийне вино... и изведнъж идват онези там", коментира карикатуристът.

Хуморът винаги е бил убежище за българина в тежки времена, казва още Чавдар Николов. Каквото и да му е струвало това.

"Аз помня, защото вече съм на години и живеех в един тоталитарен режим, където въпреки заплаха от затвор, да речем, или някакъв друг вид наказания, особено в началото (след 44-а година), хората разказваха вицове. В кухнята, под юргана - навсякъде, но разказваха вицове", разказа Николов.

"В момента ние не сме в тоталитарен режим, но сме в авторитарен. Не ни заплашва физическото оцеляване, но икономическото е много сериозно. Българинът винаги е имал чувство за хумор", каза още карикатуристът.

И ако хуморът ни помага в трудни време, здравната и икономическа криза отключват и доброто в хората, казва пиар експертът Любомир Аламанов.

"Българинът е много щедър, много помага. Толкова много апели, които имаше - хората откликват, независимо от това, че самите те бяха притеснени. Така че тази амалгама ни прави наистина устойчив народ", смята Любомир Аламанов.

И както е казал Радой Ралин, светът е оцелял, защото се е смял. И всички вярваме, че и този път ще е така.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
4
 
! Отговори
Безпристрастен преди 3 години
Жалък опит за хумор.
7
2
 
9
 
! Отговори
Трипонеца преди 3 години
Карикатурата е невероятна.Съдържа неподправен хумор и човек не може да престане да се смее.Тръгвам невероятно зареден на работа и съм сигурен,че доброто настроение е предизвикано от колажа с тези добри хора от ЩАБА!
6
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид екстремиста с десетките айпита отново се появи. Гледайте сега как се цъкат по 20-30 минуса на свободните телом и духом, за броени минутки
5
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба Ванга е казала, че Пандемията в България ще приключи след като наделението се ваксинира с ваксината на Астрс Зенека! Бъдете мъдри, вземете правилнито решение и се ваксинирайте с доказано най- добрата, ефективна, сертифицирано безопасна и затвърдена на пазара ваксина на Астра Зенека!
4
4
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Не е нужно само да знаеш коя дума какво значи на английски, а да преведеш смислово на друг език чутото. Това е много трудна работа. Ето, слушам сега мацката от клипчето как ми казва, че "The final countdown" било "последно отброяване". Да, буквално преведено е така, но всъщност семантиката на фразата в случая е "секунди преди старта"
3
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британски учени успешно доказаха, че противниците на ваксинирането са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в световна конспирация, ***, ходещи по врачки, убедени в съществуването на духове и паранормални явления. Антиваксър значи ***! Ако всички бяха антиваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове. Антиваксърът е враг на човечеството с крайно ограничени умствени способности.
2
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бройката на заразени и фатално покосени ще расте с любезното съдействие на алчните ресторантьорчета, предлагащи долнопробна храна с изтекъл срок на годност,приготвена некадърно, но за сметка на това на цени, надвишаващи западноевропейските аналози, укриващи данъци и налози, осигуряващи на минимална ставка служителите си - лакейска безполезна клика от келнери, бармани, наргилисти, хостеси/***/, сервитьорки/*урви/ крайно бездарни музиканти, да не забравяме и че там се разпрострянява дрога.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чавдар Николов не спомена името на нито един от големите мошенници. Така и трябва: професора с мустака, онези с пагоните...

Спонсорирани публикации