Сухо мляко и палмово масло вдигат печалбата от сиренето 4 пъти

Производителите умишлено мамят клиентите си
Обновена: 25 мар 2021 07:02 | 25 мар 2021 07:00, Камелия Цветанова
210
Сухо мляко и палмово масло вдигат печалбата от сиренето 4 пъти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преработватели надуват печалбата си до 40% от добавянето на сухо мляко и палма в млечните продукти. Това заяви пред „Труд“ Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация - НОКА.

Той посочи, че не е изненадан от резултатите от изследването на Асоциация „Активни потребители“, което показа, че в над 80% от пресните млека  у нас има добавено сухо мляко.

Още по темата

От влагането на подобни суровини няма полза за консуматора, но има за производителя, тъй като печалбата му зависи от рецептата, от технологията и т. н. Тоест, ако един производител стандартно трябва да печели от продукта 10-12%, влагайки сухо мляко или палмови мазнини, печалбата може да се увеличи 4 пъти, обясни Караколев.

Един път сухото мляко е по-евтино, а от втори път преработвателят пести от допълнителни разходи, свързани със събирането, извозването и преработката на суровото мляко. Тази порочна практика обаче сряза клона на много преработватели, защото те останаха без доставчици на сурово мляко, посочи председателят на асоциацията. И на практика тези мандри останаха да работят или само с вносно мляко или само със сухо. Но, за съжаление, голяма част от преработвателите вървят усилено по този път, посочи Симеон Караколев.

Той допълни, че заблуждаването на потребителите е престъпление и не разбира защо Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите все още това го търпят.

От БАБХ обясниха пред „Труд“, че не съществува референтен лабораторен метод за установяване на наличието на сухо мляко в млечните продукти. Затова и в целия ЕС не се извършват такива лабораторни изпитвания.

“Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти е записано, че “Наименованието “прясно мляко” се използва за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпял процес на пастьоризация, в който се допуска изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко”. Т. е. не се допуска влагането на възстановено сухо мляко, заявяват от БАБХ.

Според Симеон Караколев обаче, трябва да се търси подход, различен от стандартния. Ако има смъртен случай от такъв продукт, представете си, че той не беше в България, мислите ли, че нямаше как да се установи какъв е размерът на сухото мляко, посочи Караколев.

Решението на проблема е да се въведат стократно по-високи санкции от сегашните. Във Франция беше наказан с  300 000 евро производител, който заблуждава потребителите относно съдържанието на продукта, който предлага. У нас глобите са от порядъка на 3000 - 10000 лева. При условие, че той прави оборот по 30 000-40000 лева на ден, мислите ли, че ще го уплашите с тези санкции, каза Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го правят Турски фирмимошеници
198
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 3 години
Продължение: иначе наистина не разбирам как при нашите заплати, да кажем 1000 лв на месец нашето мляко излиза толкова скъпо, при положение че на запад го произвеждат хора със заплати 4000 лв на месец, имат по-високи разходи за горива, техника, поддръжка и пр. И го карат от 2000 км. Или им дават огромни субсидии на запад, или нашите производители са ужасно неефективни. Иначе като потребители сме на печалба и икономиката като цяло, не е ли така?
197
1
 
0
 
! Отговори
Име преди 3 години
До Анонимен: сухото мляко не е неистинско, нито фалшиво, нито неестествено, нито отровно, просто е ... изсушено прясно мляко. Ако то наистина излиза по-евтино от нашето прясно, то тогава ... тези държави износители ни субсидират индиректно! (Увеличават печалбата на нашите мандри, или намалят цената на сиренето у нас. И двете са добре за нас.) Единствено проблем виждам при производителите на мляко, имам обаче познати и някои често са производители+мандри в едно.
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В много държави има субсидии за гледане на крави и овце която практика води до изкуствено сваляне на цените на млякото и прави нашеото производство неконкурентно. Това свърхпроизводство там ни прави неконкурентни, защото излиза по-евтикно да се докара сухо мляко от маййната си за да се прави сирене в БГ от това да го правим от истинско мляко.Трябва да знаете че млякто през различните сезони не е с постоянни параметри като показетел за масленост и протеини което винаги налага да се добавя нещо
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е Турчина мързелив лъже и краде
194
1
 
0
 
! Отговори
Име преди 3 години
То е все едно да кажеш: сливи ли са сушените сливи или не са? Сухото мляко не е вредно и не е забранено (да не говорим, че има детски храни на тази основа)! И употребата му се насърчава от ЕС. Аз бих проверил защо сухото мляко е по-евтино от нашето прясно мляко. Ако прясното струва х лв, сушеното трябва да струва х+у лв, защото при сушенето се изпарява много вода (разходи за енергия и пр. ) и дали нашите производители на прясно мляко не са твърде алчни, да искат такива цени при нашите заплати
193
2
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Държава която не може да се пребори за едно прясно мляко)) От над 20 г всички хора се чудят-прясно ли е прясното мляко- и сиренето наистина ли е сирене??))))
192
0
 
3
 
! Отговори
hanonimen преди 3 години
Само така .. докато не се прави разлика между "печалбата от сиренето 4 пъти" и "надуват печалбата си до 40%" нека си действат хората.
191
0
 
0
 
! Отговори
Съби преди 3 години
Това не мож дъ бъди псилютну. Тоо, сега тъй сякой си грижи зъ здравието нъ народа, чи таквози нящу, да *** видя, ич ни ше *** пувярвъм, значи. Да знаш.
190
3
 
6
 
! Отговори
ЖивкоТодоров преди 3 години
До Анонимен"Това е българина - лъже и краде. ..."===Изтипосал си едно кухо клише - думи без смисъл и аргументация. Живеем в свят, в които ВСИЧКИ преследваме, единствено и само материален интерес - ПЕЧАЛБА ! Ако в богатите общества може да се продава качествена продукция (на съответстващата цена) и да си на печалба, то тук в БГ, това е НЕ-ВЪЗ-МОЖ-НО , няма кой да плати цената за качествена стока и услуга.... толкова по въпроса.
189
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е българина - лъже и краде.А иначе обвинявате депутати и всички други, нали :)))
188
0
 
5
 
! Отговори
До 186 преди 3 години
Не те знам какъв дядо си, но мога те уверя че много добре знам какво представлява истинското българско сирене и кашкавал. Не само знам какво представлява, ами знам и как точно се прави. От време на време си правим вкъщи по няколко килограма от мляко което закупуваме директно от производител. Става страхотно и няма нищо общо с това което се продава по магазините.
187
2
 
1
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Последно и си лягам - трябва повсеместна гавра с троловете - първо са нескопосани клонирани чеши китки, второ са неграмотни и трето им личи от 100 км., че за нищо не стават. Троловете - автори на статии тук, продукт на ФЖМК също заслужават бламиране! Да живее истинската комунистическа съпротива!
186
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 3 години
191: Дедовците са ми доста по симпатични от онея клонираните с еднкви с бради, дето говорят само за код, биткойн и отношения с жени, при положение, че последните две са виждали само насън :) виж БСП-то е друга история! *** се разходи из ЮФ, понякога високия и трезвен другар Миков е там и е приятен събеседник!
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AlexНе че нещо, но повечето дедовци подкрепят БСП, тъй че така или иначе са глупави, вече долу нищо не се случва, тъй че няма значение на кой бряг са, а и са с високо кръвно и куп болести, та и месо много не могат да ядат.
184
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Дедо, скоро всички думи ще са забранени, както и да се мисли. Ще е позволено да си обратен, веган и глупав. Не се тревожи!
183
0
 
8
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Огромен дял от вината за състоянието на нацията ни имате вие журналистите, продукт на ФЖМК. Някой ден ще горите, където ви е мястото. Продажни душици!
182
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дедо от селоНе, бе, ич няма, затова като тръгна по Родопите не мога да стигна навреме, че по тесните пътища тия цистерни нямат изпреварване. Вие, като си седите в панелките много ясно, че "няма" да видите никъде крави. В панелките крави няма, нищо, че си се писал "от село". 8-)
181
0
 
3
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Брей, откога и думата *** е в списъка на забранените ? Сигурно някои се чувстват по долни и от поменатите животни! Бах маама му и простите хора дет на управляват!
180
2
 
5
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
До Анонимен 180 Ти хабер си нямаш какво е истинско сирене от домашно мляко ! Преди 89г и сиренето произведено от мляко от кравефермите беше истинско ,защото имаше огромно поголовие едър и дребен рогат ***, а сега в България няма крави овце и др животни за ляк,така че съответно и истинското сирене го няма! Така че яжте на запада и продължавайте да умувате ''имаше ли Гюро глава или не! ''

Спонсорирани публикации