Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?

На борда е бил активистът Роман Протасевич
23 май 2021 20:18, Нели Христова
141
Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?
Снимка: БГНЕС

Най-висшите представители на Европейския съюз предупредиха Беларус, че ще носи отговорност за съдбата на самолетен полет, отклонен за Минск и поискаха всички пътници да бъдат освободени, пишат от БНТ.

Още по темата

"Ние считаме правителството на Беларус отговорно за сигурността на всички пътници и на самолета," написа в Туитър шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си незабавно", каза той, като поиска освобождаването на заточения опозиционен активист Роман Протасевич.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори този призив.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си до Вилнюс незабавно и тяхната безопасност да бъде гарантирана", каза тя в отделен туит.

И предупреди: "Всяко нарушение на правилата за международен въздушен транспорт трябва да носи последствия."

"Разследването на инцидента от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще бъде от съществено значение", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Самолетът на "Райънеър" пътуващ от Атина до Вилнюс, кацна на летището в Минск след получаване от пилотите на сигнал, че на борда има взривно устройство.

В ефира на литовското национално радио LRT представител на държавната компания Lietuvos oro uostai Лина Бейшене заяви, че представителите на литовската гражданска авиация не разполагат с информация за бомба на борда на самолета и причината за кацането в Минск бил конфликт в полет между един от пътниците и член на екипажа.

Беларус трябва незабавно да обясни предполагаемия арест на опозиционния активист Роман Протасевич, след като полетът му беше принуден да извърши аварийно кацане в Минск, заяви висш служител на външното министерство на Германия.

"Нуждаем се от незабавно обяснение от правителството на Беларус относно отклоняването на полет на "Райънеър" в рамките на ЕС до Минск и предполагаемото задържане на журналист", написа държавният секретар на външното министерство Мигел Бергер в Tуитър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
9
 
! Отговори
Стар набор преди 2 години
Германците си пробутаха старите таратайки на източно-европейците, след това навлязоха МЕТРО, ЛИДЛ и КАУФЛАНД навсякъде и по този начин забавиха кризата. Но сега и там настъпва. Цените на имотите са се вдигнали двойно за последните 5 години, а заплатите не са се увеличили с повече от 2-3 %. Естествено, че при високи цени на имотите и наемите да са се вдигнали значително.
47
5
 
12
 
! Отговори
до 51 от Стар Набор преди 2 години
Да, прав сте. За Германия това беше т.н. МАРШАЛ-план. Сега САЩ имат над 30 000 милиарда долара дълг, а страните от Еврозоната общо 130% от Брутния Вътрешен Продукт на общността. Това би означавало за България около 78 милиарда евро дълг ( 60 х 1,3 ), представяте ли си ? И ние сме тръгнали да влизаме в тая забатачена Еврозона, за да изгубим всичките си спестени пари.
46
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР за 40 години видя сметката на запада и на капитализма. Навсякъде на запад животът винаги е бил мизерия за обикновения човек, с изключение на 20 добри години след ВСВ, когато изкуствено трябваше да поддържат по-висок стандарт от СССР, но 80те балона им рухна и от тогава западът навлиза във все по-дълбоки кризи. Разграбването на източния блок им даде малко въздух, но този път агоnията е необратима. Западът и САЩ изтичат в канала.
45
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Не знам кой поред терорист и престъпник защитаван от ес е тоя.Да припомня за ислямския терорист Чатаев, защитаван от ес, еспч, ес правителства (конкретно швеция и австрия) и нпо-та.Когато България го задържа по искане на интерпол, прокуратурата ни го пусна поради натиск от "партньорите".
44
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явор Дачков откак почервеня и прибра под крилото си всички сталинистки *** съвсем загуби чувство за ориентация. 200 години откак е са основани САЩ и още нито един щат не е поискал да се откъсне, както правят всички руски републики. САЩ са създадени с мисъл и закон, там е измислена демокрацията. На Явор статиите 80% са преписани от фашистката преса на Путин.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47Щом те кефи Луканката, значи ако не ми харесваш, може да те правя каквото си искам, зависи дали имам съвест :))))
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко кефи на макс. Браво,така се прави.
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От гей Униона бързо забравиха как направиха абсолютно същото със самолета на държавния глава Ево Моралес като си мислеха, че на него е дисидента Едуард Сноудън. Тогава можеше и грухтяхме доволно, сега като ни спретнаха тоя номер на нас, квичим по демократично. Ми надигра ви батката
40
4
 
8
 
! Отговори
Сепуко бе преди 2 години
Вярно ли Службите за Сигурност са се занимавали с Targeted Individuals и Gang Stalking срещу неудобни на режима Борисов!?И това са Български офицери, егати позора!
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Браво, будни хора !Иначе си за комунизма, разбирам те :))))
38
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бокича и той искаше да е като Луканката, ама гаден народ ве, неблагодарници :)))) Иначе пожелавам на беларусите да се отърват от това недоразумение, нека малко да се почувстват като хора :)))
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С отклоняването и задържането на самолета на Ево Моралес в Австрия / президент !!! на Боливия / нямаше проблем . Не виждам сега , какъв е проблемът , че пътнически самолет е бил върнат след сигнал за бомба
36
5
 
3
 
! Отговори
Пернишка секта преди 2 години
Защото диктатора Борисов въобще не следеше и изтезавате активисти но по стара БГ традиция всички тежки инциденти се потулват!
35
2
 
0
 
! Отговори
Тео преди 2 години
До Анонимен"Терорист. Щом имаш РУС в името си си чист терорист! ех, Рузвелт... Да го беше оставил чичо да смаже тази ***!"Еххх, РУСлан Мъйнов ... какъв терорист те изкараха и теб ... що прасета направи на мезета ...
34
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
35 В момента, Радев се е развилнял, като беларуския сатрап. Провежда втори "9 септември и" в България.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
41 Моли се, да не попаднеш в самолет заедно с такъв "провокатор" и да те объркат с някой, белоруските, или руските, все едно, служби.
32
8
 
2
 
! Отговори
Мехуро! преди 2 години
Ето за това не трябва да се търпят сатрапи като Боко, че в следващия момент стават като Лукашенко.
31
4
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До ХемусВярно е. На протестите в Беларус, забелязах как са облечени хората и колко здрави изглеждат, така изглеждаха и на протестите в Украйна, преди това в България ...после дойде демонокрацията.
30
2
 
1
 
! Отговори
Teo преди 2 години
Последно арестували ли са го този или не са го арестували? Или предполагаемо са го арестували. Реално когато самолет е на пистата, а дори и когато влезете в гейта вече де-юре не се водите на територията на държавата, в която се намирате. Не мога да се сетя кой беше, но имаше един на летището в Москва беше останал 5-6 месеца така. Ако този са го издърпали и арестували беларусите, това си е въздушно пиратство и нищо добро не ги чака. Надали на Лукашенко му е изпила чавка мозъка.
29
3
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Егати опозиционерите!Едно време умираха в лагерите от глад и болести,заличаваха ги от лицето на земята,сега обикалят по-света и у нас,а никой не задава въпросите,какво работят тези опозиционери,кой ги финансира,откъде мангизи за самолетен билиет и т.н!Бъдете убедени,че Беларус е в пъти по-добре от евро-атлантическа България

Спонсорирани публикации