Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?

На борда е бил активистът Роман Протасевич
23 май 2021 20:18, Нели Христова
141
Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?
Снимка: БГНЕС

Най-висшите представители на Европейския съюз предупредиха Беларус, че ще носи отговорност за съдбата на самолетен полет, отклонен за Минск и поискаха всички пътници да бъдат освободени, пишат от БНТ.

Още по темата

"Ние считаме правителството на Беларус отговорно за сигурността на всички пътници и на самолета," написа в Туитър шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си незабавно", каза той, като поиска освобождаването на заточения опозиционен активист Роман Протасевич.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори този призив.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си до Вилнюс незабавно и тяхната безопасност да бъде гарантирана", каза тя в отделен туит.

И предупреди: "Всяко нарушение на правилата за международен въздушен транспорт трябва да носи последствия."

"Разследването на инцидента от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще бъде от съществено значение", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Самолетът на "Райънеър" пътуващ от Атина до Вилнюс, кацна на летището в Минск след получаване от пилотите на сигнал, че на борда има взривно устройство.

В ефира на литовското национално радио LRT представител на държавната компания Lietuvos oro uostai Лина Бейшене заяви, че представителите на литовската гражданска авиация не разполагат с информация за бомба на борда на самолета и причината за кацането в Минск бил конфликт в полет между един от пътниците и член на екипажа.

Беларус трябва незабавно да обясни предполагаемия арест на опозиционния активист Роман Протасевич, след като полетът му беше принуден да извърши аварийно кацане в Минск, заяви висш служител на външното министерство на Германия.

"Нуждаем се от незабавно обяснение от правителството на Беларус относно отклоняването на полет на "Райънеър" в рамките на ЕС до Минск и предполагаемото задържане на журналист", написа държавният секретар на външното министерство Мигел Бергер в Tуитър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа е с празни газохранилища, газта поскъпва.
7
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин врътне ли кранчето с ЕС е свършено. Ще се върне в средновековието.
6
10
 
22
 
! Отговори
режимът в САЩ преди 2 години
В САЩ опозиционерите полицията просто ги застрелва.
5
14
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКО АЗ СЪМ НАЧЕЛО НА ЕВРОСЪЮЗА ЩЕ ФАЛИРАМ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА 1 ГОДИНА!
4
9
 
6
 
! Отговори
Емо преди 2 години
До Анонимен 3. И къде прочете, че Беларусия не е независима? Кой оспорва това?Ами давай сега да отклонява др. Лукашенко и други граждански самолети.
3
13
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЯМА ПО ОПАСНА ПРОФЕСИЯ ОТ ОПОЗИЦИОНЕН ЛИДЕР В ДЪРЖАВА РЕЖИМ!
2
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой плашат меките китки. Куче със салам ли. Беларус е независима държава и ще си прави каквото си пожелае.
1
12
 
11
 
! Отговори
зверствата на Европа преди 2 години
Ние сме единствената правилна цивилизация, нашата религия е най-правилна и всички трябва да приемат нашите ценности. На това построи Европа цялата своя история, унищожи почти цяла Ларинска Америка, ограби Африка, опитаха се да унищожат Китай - отидоха там и казаха - по нашите цивилизовани правила трябва да търгувате с опиум, и нашите цивилизовани правила плюят на това, че народът ви се изражда и ги заставят със сила.

Спонсорирани публикации