Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?

На борда е бил активистът Роман Протасевич
23 май 2021 20:18, Нели Христова
141
Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?
Снимка: БГНЕС

Най-висшите представители на Европейския съюз предупредиха Беларус, че ще носи отговорност за съдбата на самолетен полет, отклонен за Минск и поискаха всички пътници да бъдат освободени, пишат от БНТ.

Още по темата

"Ние считаме правителството на Беларус отговорно за сигурността на всички пътници и на самолета," написа в Туитър шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си незабавно", каза той, като поиска освобождаването на заточения опозиционен активист Роман Протасевич.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори този призив.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си до Вилнюс незабавно и тяхната безопасност да бъде гарантирана", каза тя в отделен туит.

И предупреди: "Всяко нарушение на правилата за международен въздушен транспорт трябва да носи последствия."

"Разследването на инцидента от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще бъде от съществено значение", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Самолетът на "Райънеър" пътуващ от Атина до Вилнюс, кацна на летището в Минск след получаване от пилотите на сигнал, че на борда има взривно устройство.

В ефира на литовското национално радио LRT представител на държавната компания Lietuvos oro uostai Лина Бейшене заяви, че представителите на литовската гражданска авиация не разполагат с информация за бомба на борда на самолета и причината за кацането в Минск бил конфликт в полет между един от пътниците и член на екипажа.

Беларус трябва незабавно да обясни предполагаемия арест на опозиционния активист Роман Протасевич, след като полетът му беше принуден да извърши аварийно кацане в Минск, заяви висш служител на външното министерство на Германия.

"Нуждаем се от незабавно обяснение от правителството на Беларус относно отклоняването на полет на "Райънеър" в рамките на ЕС до Минск и предполагаемото задържане на журналист", написа държавният секретар на външното министерство Мигел Бергер в Tуитър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Германия , САЩ , Израел може да си ловят както намерят за добре лица , заподозрени в извършване , организиране ,подстрекаване, ръководене на метежни действия , опит за преврат , тероризъм , а Беларус да не може Я да видят псевдолибералите от Брюксел какви наказания приеха във Франция за лица публикуващи лични данни на полицаи и хора свързани със сигурността , тогава да се изказват .
27
2
 
11
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ако някой ден се самоопределя като комунист, това ще е изцяло продиктувано от подмолните действия на САЩ и ЕС-Вавилон за дестабилизиране на цивилизацията и поробване на хората. ------------Статията в един ред - голям либерален рев, защото беше заловен поредния агент-провокатор
26
3
 
6
 
! Отговори
жалките ЕС преди 2 години
ЕС съвсем се разпадна, след дивангейт Урсула и Шарл почнаха да се бият и да се карат на кой ми е по-голям/голяма в ЕСето за да седне у фотойло на Ердоган! Единия искал среща да да се разберат на кой ми е по-голям/голяма, а другия не отишъл защото бил на среща с президнета на Сенегал! И сега като се разпадне ЕСето къде ще бегаме свободно да миеме улиците да изкарваме евра, в България вече няма работа!
25
3
 
12
 
! Отговори
а Навални? преди 2 години
Бе какво ставас навални, не му ли е изязла пъпка на ***, лекарите не казват ли, защо няма новини за Навални, до там ли опряха жалките ЕС да си измислят хайли лайкли истории.
24
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Терорист. Щом имаш РУС в името си си чист терорист! ех, Рузвелт... Да го беше оставил чичо да смаже тази ***!
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС защо не осъди преврата на демократите в САЩ които присвоиха властта с измама на изборите и разстрелваха протестиращите! ЕС защо не подкрепи протестиращите в САЩ които все още протестират? В Белорус, в Украйна навсякъде подкрепи, а в САЩ?
22
3
 
13
 
! Отговори
Цирк ес преди 2 години
Защо европа мълчи гузно за опита за покушение и преврат в Беларус, нито дума а сега пиши за глупости?!
21
3
 
9
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Сорос създаде нова скъпа професия: "платен опозиционер". В Българско ги видяхме, само че протестърите на Бойко бяха сменени от платените протъстъри на ХрИв и пр.
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички страни от бившия източен блок които се ориентираха към запада загубиха стандарта си на живот и днес живеят в мизерия, без икономика, без бъдеще, всичко беше съсипано. Единствено Белорус която остана с Русия запази икономиката си и хората живеят нормално.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците не приземиха ли няколко самолета на територията на ЕС, когато се опитваха да заловят Сноудън ??
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ за една вечер протести убиха пъти повече протестиращи отколкото за години протести и сблъсъци в Китай в Хонконг. Да не говорим, че за месеци протести и сблъсъци с властта в Белорус при кървавият диктатор Лукашенко нямаше нито една жертва.
17
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До16. Нищо не знаеш за тоталитаризъм в България. Ако имаше такъв протест с жълти жилетки. Няма бой влизаш за 15 дни да правиш тухли. А след 15 ден ти се прави милиционерски номер и продължаваш. И може да минеш в психодиспансер.Вече от собственоста не ти остава нищо. Ставаш Роб на болшевизма. Това го чака арестувания
16
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Хайко дава 21 милиона евро на белоруската опозиция да свали комунистическия диктатор Лукашенко, а на България защо Хайко не даде 21 милиона да свали комунистическия диктатор Борисов, и на фаолцваген не искаха да направат завод а щехме да им работиме най-ефтино!
15
0
 
12
 
! Отговори
между другото преди 2 години
Какво казва Йосеп Борел за Джулиан Асанж, написа ли нещо Жосеп Борел в туитър за Джулиан Асанж?
14
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската полиция са просто някакви хуманисти в сравнение с медодите които използват на запад срещу протести и демонстрация, особено при протестите срещу мерките за корона вируса в Холандия, Германия а във Франция преди с жълтите жилетки биеха много жестоко, има клипове как на човека му тече кръв от носа, и полицаите продължават бой по моpдата. А в САЩ направо разстрелват протестиращите.
13
11
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЕГА ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЯ,ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ПРЕЛИТАТ НАД ДЪРЖАВИ РЕЖИМИ!!____ВЪЗДУШНИЯ ТРАНСПОРТ СТАНА НАПЪЛНО ОПОЗОРЕН И ТО ЗАРАДИ ГЕРМАНИЯ КОЯТО МОЖЕШЕ ДА ПОСТАВИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА КОЛЕНЕ И С ТОВА ВСИЧКИ РЕЖИМИ КАТО БЕЛАРУС И ДРУГИ ПРИКЛЮЧВАТ!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка мисли, че е велика, но Тръмп само обеща, че ще я направи велика, а дали ще стане при Байдън...
11
2
 
10
 
! Отговори
Корупцията в Европа преди 2 години
През 2014 Урсула фон дер Лайен е назначила като секретар по въоръжението Катрин Сюдер - успяла бизнес дама, която е работила 14 години за американската консултантска фирма McKinsey. През 2015 и 2016 година McKinsey изведнъж са получили договори от министерството на стойност 250 милиона евро, при декларирани от ведомството само 5 млн. за консултанти.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опозицията в САЩ сега я съдят като терористи.
9
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДНЕС ИМАМЕ МНОГО ПОЛОЖИТЕЛНА НОВИНА И ТОВА, ЧЕ ВЕЧЕ Е КОМПРОМЕТИРАН ЗАВИНАГИ ВЪЗДУШНИЯ ТРАНСПОРТ! И ТО САМО С ЦЕНАТА НА ЗАГУБА НА ФИГУРА КОЯТО ДОРИ НЕ Е ПЕШКА!

Спонсорирани публикации