Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус

Той заявил, че там го очаква смъртно наказание
24 май 2021 10:12, Нели Христова
305
Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус
Снимка: БГНЕС

Виден опонент на беларуския президент беше арестуван вчера, след като пътническият самолет, с който пътувал от Атина за Вилнюс, бе отклонен към Минск след съобщение за бомбена заплаха - инцидент, окачествен от опозицията и западни представители като операция за отвличане, организирана от беларуското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Роман Протасевич, с повдигнати обвинения от властта в Беларус, които могат да му донесат 15 години затвор, е бил на борда на самолета на Ryanair от Атина за литовската столица, когато бил сменен курсът към Минск, предава БТА.

"Видях този беларуски младеж и приятелката му, които седаха зад нас. Той направо откачи, когато пилотът съобщи, че самолетът се отклонява към Минск. Каза, че там го очаква смъртно наказание", разказва пасажерът Мариус Руткаускас, след като самолетът пристига във Вилнюс след няколко часа престой на международното летище в беларуската столица.

"Седяхме един час след кацането. После започнаха да пускат пътниците и отведоха тези двамата. Повече не ги видяхме", продължава Руткаускас.

Сайтове за проследяване на полети показаха, че самолетът е бил на около 10 км от литовската граница, когато е бил отклонен. Информацията за случилото се е противоречива, отбелязва АП. Присслужбата на президента Лукашенко съобщи, че самият той е наредил изтребител МиГ-29 да ескортира авиолайнера, след като бил информиран за бомбената заплаха. Заместник-командващият ВВС ген.-майор Андрей Гурцевич твърди, че екипажът на самолета взел решението да кацне в Минск. Но авиокомпанията заяви в официална декларация, че беларуският въздушен контрол дал инструкцията да се отклони към Минск.

Протасевич е съосновател на канала "Нехта" (Nexta) в Telegram, обявен миналата година от властите в Беларус за екстремистки, след бе използван за организирането на масовите протести срещу Лукашенко. Те затихнаха през зимните месеци, но властите продължават да преследват и арестуват опозиционни активисти и представители на независимите медии. Миналата седмица 11 служители от новинарския сайт TUT.by бяха задържани от полицията, отбелязва АП.

Според беларуската президентска канцелария бомбената заплаха е получена, когато самолетът бил над територията на Беларус. По-късно авиационни служители заявиха, че на борда не са намерени взривни вещества.

Пътниците бяха свалени от самолета в Минск. След пристигането във Вилнюс министърът на отбраната Арвидас Анусаускас съобщи, че приятелката на Протасевич и още четири човека не са се качили обратно.

"Ние ще открием кои са другите четирима, които не са пристигнали с останалите. Литва започна разследване, за да установи какво точно се е случило на този самолет", написа той във Facebook.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска призова Международната организация за гражданска авиация да започне разследване. "Категорично очевидно е, че това е операция на специалните служби за отвличане на самолет с цел да бъде задържан активистът и блогър Роман Протасевич. Нито един човек, който лети над Беларус, не може да бъде сигурен в своята безопасност", заяви тя.

ИКАО заяви по-късно, че е "силно разтревожена от явно принудителното кацане".

Според беларуските власти на борда имало 123-ма пасажери. Но снпоред литовския външен министър Ландсбергис са били 171.

"Независимите медии са важна опора на върховенството на закона и жизненоважен компонент на демократичното общество. САЩ отново осъждат продължаващия тормоз от страна на режима на Лукашенко и призволното задържане на журналисти", напомни в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България дори не направи и най-малкия опит да се договорят с режима в Брюксел и да поискат примерно договор за безвъзмездна годишна субсидия от ЕС от 300-400 милион евро годишно докато потече евтината алтернативна американска газ, не! спряха Южен Поток ей така за нищо - дълбоко наведени пред САЩ и Брюксел.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След анимационните филми на Путин стратегията за "санитарен кордон" около Русия е напълно безсмислена.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Хаха, пилота бил виновен. Какво да направи човекът? Идва ти Миг 29 отгоре и ти сочи няколко ракети възух въздух, знаеш, че няма да стреля ама струва ли си да провериш? Пък и мисирките постоянно ***, че Лукашенко бил луд диктатор, ами ако наистина е луд? Пилотът е действал правилно, оня джурналистина си е за златна малинка - вместо да заобикаля беларуското въздушно пространство с 1000 километра той се наврял сам на вълка в устата
41
3
 
10
 
! Отговори
АК 47 преди 3 години
Диктаторски мерки срещу платена от чужди сили опозиция. Да, не са демократични, но иначе световните хищници ще схрускат Беларус на две хапки. Злото куче пази кошарата, доброто маха с опашка на крадците.
40
4
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
България можеше да има много изгоди от членството си в ЕС. Но защо не се получи! Може би българите не искат да се ползват от предимствата на ЕС? Причината е, че ни взеха не за да живеем като тях, а по настояване на САЩ да сме им слуги и да плюем срещу Русия, санитарен кордон около Русия,
39
6
 
13
 
! Отговори
А преди 3 години
Браво на службите!Перфектна операция! А той *** трябваше да му мисли преди да почне да *** срещу своя държава. Като взимаше парички да го направи-му беше сладко, ей сега да си хапне това което си сготвил)))).
38
2
 
10
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Протасевич "откачил" ------ Нормално, сега ще му сменят пола ...обратно на мъжки.
37
5
 
7
 
! Отговори
Европейски Съюз преди 3 години
Кончита Вурст
36
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да се напусне разпаднал се съюз, няма какво да се напуска.
35
10
 
27
 
! Отговори
с ПРЕДАТЕЛИТЕ преди 3 години
Горкият той. Когато организира преврата с полски и американски пари беше много силен и велик. Когато плюеше по народа си и въздигаше враговете му беше горд и безстрашен. А сега като дойде видов ден напълни гащите. Че няма да има смъртно наказание това е ясно. Ще има процес на база белоруските закони. Ако тоя умчо ги беше спазвал нямаше да лежи в дранголника ама пуста лакомия за доларчета. Пък то в нета всичко е лесно ама като излезеш от играта и попаднеш в реалния живот става друго.
34
8
 
26
 
! Отговори
Българин преди 3 години
След като въпросния терорист е отговорен за подклаждане на насилие в собствената си държава и в опит за създаване на военен конфликт, от който можеха да бъдат избити хиляди жители на Беларус - нормално е да бъде арестуван и съден.Те тези пишман революционери вече всички действат по един начин. Чакат да закачат някакво НПО финансиране, започват подривна дейност в държавата и като опре ножа до кокал, отивам да се крият при тези дето са ги финансирали.
33
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС сам ще се разпадне, той вече се е разпаднал.
32
9
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Напускане на ЕС и присъединяване към азиатската хунта на Кремъл,натам ли бутат стадото?...
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка мисли, че е велика, но Тръмп само обеща, че ще я направи велика, а дали ще стане при Байдън...
30
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички страни от източния блок кото се ориентираха на Запад загубиха стандарта си на живот от социализма и днес живеят в мизерия, а в България и Прибалтийските положението е трагедия. Само белорус която остана с Русия днес има икономика и хората живеят нормално.
29
13
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
До Сата НАТО Кое му е противозаконното ? ------------- Като не си наясно с нещата, не се опитвай да разсъждаваш. Първо, никой няма право да ги принуждава да кацат под какъвто и да било предлог. Второ, самолетът е чужда територия и червената зона на летището също има статут на екстериториалност. Те го изваждат от ирландска територия и го вкарват в Беларус без никакво правно основание.
28
14
 
7
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Гърция е фрашкана с КГБ агенти още от комунизма , защото си е халтав член на НАТО и ЕС. Естествено, че белорусинът е бил под наблюдение и е можело дори да го почерпят с Новичок. Така сам се е набутал в ръцете на Лукашенко. За такива диктатори няма международни правила.Западът сгреши, помагайки на Елцинова Русия. Трябвяше да я остави да се разпадне напълно.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сайтове за проследяване на полети показаха, че самолетът с превратаджията на борда е бил в белоруското въздушно пространство, когато е получена информацията за бомба.
26
4
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Защо ни занимават с другаря Простакевич?
25
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Животът на запад винаги е бил мизерия, имаше само около 20 хубави години след войната, и то само за няколко страни в Европа, всичко беше балон и заеми, за да мислят хората, че живеят по-добре от СССР, после 80те започна кризата. Горбачов и разграбването на изтгочна Европа им подари глътка въздух, но сега са свършени, колкото и да лаят, западът изтича в канала, бъдещето е в Русия и Китай.

Спонсорирани публикации