Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус

Той заявил, че там го очаква смъртно наказание
24 май 2021 10:12, Нели Христова
305
Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус
Снимка: БГНЕС

Виден опонент на беларуския президент беше арестуван вчера, след като пътническият самолет, с който пътувал от Атина за Вилнюс, бе отклонен към Минск след съобщение за бомбена заплаха - инцидент, окачествен от опозицията и западни представители като операция за отвличане, организирана от беларуското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Роман Протасевич, с повдигнати обвинения от властта в Беларус, които могат да му донесат 15 години затвор, е бил на борда на самолета на Ryanair от Атина за литовската столица, когато бил сменен курсът към Минск, предава БТА.

"Видях този беларуски младеж и приятелката му, които седаха зад нас. Той направо откачи, когато пилотът съобщи, че самолетът се отклонява към Минск. Каза, че там го очаква смъртно наказание", разказва пасажерът Мариус Руткаускас, след като самолетът пристига във Вилнюс след няколко часа престой на международното летище в беларуската столица.

"Седяхме един час след кацането. После започнаха да пускат пътниците и отведоха тези двамата. Повече не ги видяхме", продължава Руткаускас.

Сайтове за проследяване на полети показаха, че самолетът е бил на около 10 км от литовската граница, когато е бил отклонен. Информацията за случилото се е противоречива, отбелязва АП. Присслужбата на президента Лукашенко съобщи, че самият той е наредил изтребител МиГ-29 да ескортира авиолайнера, след като бил информиран за бомбената заплаха. Заместник-командващият ВВС ген.-майор Андрей Гурцевич твърди, че екипажът на самолета взел решението да кацне в Минск. Но авиокомпанията заяви в официална декларация, че беларуският въздушен контрол дал инструкцията да се отклони към Минск.

Протасевич е съосновател на канала "Нехта" (Nexta) в Telegram, обявен миналата година от властите в Беларус за екстремистки, след бе използван за организирането на масовите протести срещу Лукашенко. Те затихнаха през зимните месеци, но властите продължават да преследват и арестуват опозиционни активисти и представители на независимите медии. Миналата седмица 11 служители от новинарския сайт TUT.by бяха задържани от полицията, отбелязва АП.

Според беларуската президентска канцелария бомбената заплаха е получена, когато самолетът бил над територията на Беларус. По-късно авиационни служители заявиха, че на борда не са намерени взривни вещества.

Пътниците бяха свалени от самолета в Минск. След пристигането във Вилнюс министърът на отбраната Арвидас Анусаускас съобщи, че приятелката на Протасевич и още четири човека не са се качили обратно.

"Ние ще открием кои са другите четирима, които не са пристигнали с останалите. Литва започна разследване, за да установи какво точно се е случило на този самолет", написа той във Facebook.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска призова Международната организация за гражданска авиация да започне разследване. "Категорично очевидно е, че това е операция на специалните служби за отвличане на самолет с цел да бъде задържан активистът и блогър Роман Протасевич. Нито един човек, който лети над Беларус, не може да бъде сигурен в своята безопасност", заяви тя.

ИКАО заяви по-късно, че е "силно разтревожена от явно принудителното кацане".

Според беларуските власти на борда имало 123-ма пасажери. Но снпоред литовския външен министър Ландсбергис са били 171.

"Независимите медии са важна опора на върховенството на закона и жизненоважен компонент на демократичното общество. САЩ отново осъждат продължаващия тормоз от страна на режима на Лукашенко и призволното задържане на журналисти", напомни в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларуска Мутра национален предател .Каквото и да направят с него все ще му е малко
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Га йеди кифтеата ни рива, сиа риве. Когато отиде на море в Гръцко с парите от чуждите служби, хубаво му беше. Сега беснее. Да се беше похарчил за друг полет, който не минава над Белорусия, обаче оня го играе нагъл, а после беснял.
22
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ приземиха принудително няколко самолета в Европа когато се опитваха да арестуват Едуард Сноуден.
21
8
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Значи е време да се смачка Сърбия и след това да се върви по-нататък.
20
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото - какво се случва с Джулиан Асанж и свободата на словото на Запад?
19
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 2 години
1.NEXTA не е независима медия - създадена в Полша,на полски пари2.Туитър уж е независима ама цензурира тръмп,по искане на демократите 3.Блинкин да си оправи изяеленията,че тези се изтъркаха напълно,"независима е всяка медия която приглася на външната политика и интересите на САЩ
18
7
 
10
 
! Отговори
дуди преди 2 години
ох миличкият колко е крехък колко е беличък беларуският бай Ставри го очаква с нетърпения да изиграят една сватба с показване на белия чаршаф
17
20
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Просто - брилянтно! С финес и в рамките на закона.-------Напротив - всичко в тая операция е противозаконно.
16
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клавиатурни герои - ежат се в интернет, революции организират... а като кацнат е следствието и почват да боледуват, да откачат, да плачат... беларуската версия на Навални, хахах.
15
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Активното мероприятие било окачествено от опозицията и западни представители като операция за отвличане, организирана от беларуското правителство. Тези наивно вярват, че ще им се вържем. Негативният шум около Бацко Лука затихна и западняците му подхвърлиха този превратаджия като курбан, за да го арестува Бацко, а западняците да вдигнат вой и да въведат нови санкции срещу Белорусия.
14
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е чисто отвличане и виновен е капитанът на самолета - най-вероятно руски шпионин или са му платили. Единствено капитанът решава дали и къде да каца
13
18
 
2
 
! Отговори
Лисо преди 2 години
Аз бих пуснал една ракета към беларус, терористи са я отклонили
12
22
 
13
 
! Отговори
Ko4an преди 2 години
Ако му се размине на лукашенко, отпиши го тоя западен свят.
11
9
 
26
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 2 години
Не, добре... а отлично подготвена акция. Не коментирам потлитката, а начина по който е извършена. Просто - брилянтно! С финес и в рамките на закона.
10
7
 
5
 
! Отговори
Така се прави преди 2 години
Демократите победиха, Байдън стана президент, но не оставят Тръмп за 1 минута спокоен, до пълна забрана на консерваторите.
9
16
 
12
 
! Отговори
Гледайте преди 2 години
*** Радев ще се хвърли да брани Лукашнко както го прави с Путин.
8
4
 
10
 
! Отговори
Малко факти преди 2 години
Ицето познава Ахемд Доган от детството си, защото Сокола им е семеен приятел, както твръди майката Бойкикева в това видео: https://youtube/watch?v=I1RlHtoxC1MЦирк "Росенец"! Следва продължение...Който има глава да мисли, нека мисли!
7
19
 
18
 
! Отговори
Наблюдателен преди 2 години
След Бойко Рашков, Янаки Стоилов и Жан Виденов - на борда се качва и Пламен Орешарски, който ще е съветник на сегашната марионетка в премиерското кресло. Само дето сега нещата са чудно разбъркани и част от онези, които преди години се възмущаваха на омразната му фигура, сега посрещат завръщането на червените джедаи с нескрита радост. Остава да се върнат Цветан Василев, Делян Пеевски, Васил Божков и братя Галеви, за да разберете в какъв капан сме попаднали.
6
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и ЕС не правят НИЩО за да обуздаят кръволоците Путинеску и Лукашеску...А стига приказки и "декларации" ,бе....
5
19
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протасевич е постъпил много неразумно, като е решил да лети над Беларус. Диктаторът Лукашенко като нищо би и свалил самолета, ако се беше наложило. Той така или иначе се е окопал и изолирал, така че от санкции не го е страх. Населението дотолкова е репресирано и облъчено с пропаганда, че и от него не го е страх. Не се страхува и от военна намеса, понеже е под закрилата на управлението на Путин, а никой няма да воюва с Русия, каквото и да направи беларуското правителство.

Спонсорирани публикации