Си Дзипин иска да накара света да вижда Китай със силен глас и статут

За целта той ще използва пропагандната си машина
6 юни 2021 22:25, Нели Христова
205
Си Дзипин иска да накара света да вижда Китай със силен глас и статут
Снимка: БГНЕС

Китай трябва да се утвърди по-ефективно на световната сцена, за да засили своя глас и статут, заяви вчера президентът Си Дзипин на лидерите на страната.

Забележките, направени от Си по време на сесията на 25-членното политбюро на управляващата партия, идват в момент, в който глобалният имидж на Китай е разбит заради противоречия в областта на правата на човека в страната, репресиите в Хонконг и реакцията му срещу пандемията от коронавирус.

Въпреки че пропагандната машина стана по-силна през последните години, Си каза, че Пекин трябва да изгради по-усъвършенствана "стратегическа комуникативна система с отчетливи китайски характеристики", за да води световното обществено мнение.

С подходящите комуникационни инструменти Китай ще има повече приятели и ще бъде разглеждан по целия свят като "достоверен, симпатичен и уважаван", твърди Си. Светът трябва да научи, че "Комунистическата партия наистина се стреми към благосъстоянието на китайския народ и да разбере защо марксизмът работи и защо социализмът с китайски характеристики е добър", каза той.

Китайският лидер предложи няколко начина за постигане на целите на Пекин. "Трябва да играем по-добре ролята на експерти на високо ниво, да използваме важни международни конвенции и форуми и да накараме гласовете ни да бъдат чути от чуждестранните масови медии", заяви президентът.

Комунистическата партия на Китай отдавна възприема пропагандата като решаваща за нейното управление и всяка година харчи милиарди лири за огромна мрежа от чуждоезични канали. През последните години китайските дипломати бяха насърчавани да създават акаунти в западните социални медии, недостъпни в Китай, за популяризиране на разказа на Пекин, независимо дали става въпрос за условията в мюсюлманския регион Синдзян, превземането на Хонконг или произхода на COVID-19.

По време на протестите в Хонконг през 2019-20 г. и по-късно и относно пандемията китайските пропагандни агенции бяха критикувани за разпространение на дезинформация, често с фалшиви акаунти.

Китай активно доставя новини от своите държавни медии на развиващите се страни и дори западните страни, за да се опита да промени повествованието в световен мащаб.

Той също така засили кампанията си срещу западните медии заради "пристрастните" им репортажи, отчасти като затрудни живота на чуждестранните журналисти, особено на работещите в Китай от Австралия, Великобритания и САЩ. Тъй като авторитарната идеология на партията все по-често противоречи на либералните западни ценности, Пекин разглежда световното мнение като бойно поле, където трябва да поеме командването, както направи у дома, където всички медии са контролирани от държавата.

На вчерашното партийно събрание Си похвали миналите постижения на страната в задграничната пропаганда. "Ние направлявахме ефективно глобалното мнение и водехме борба в световното мнение", каза той. "Забележимо сме повишили гласа си и сме засилили влиянието си."

В бъдеще Пекин трябва да персонализира своя подход към различни региони, нации и публика, каза Си. "Трябва да обърнем внимание, за да имаме правилния тон. Ние сме не само отворени, уверени, но и смирени и скромни. Стремим се да изградим китайски имидж, който да бъде достоверен, обичан и уважаван."

По-усъвършенстван подход вече може да се забележи в зоната на кризисния PR, която е провинция Синцзян, където западните правителства обвиниха Китай в геноцид срещу мюсюлманското население в региона.

Вчера правителството на провинцията организира Zoom сесия, включваща многобройни свидетелства от мюсюлмани в Синцзян за икономическия напредък, който са постигнали благодарение на доброто управление на комунистическата партия. Правителството също така провежда редовни пресконференции в Пекин и организира поредица от строго контролирани посещения в Синдзян, за да разкаже историята си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кошмарът на САЩ с Японската империя от 1941 година се сбъдва. Китай е на мястото на Япония.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 87 - платат яко парички! Другото е все тая ;)
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здраве и прасшеритет за другаря тавариш Си!
68
0
 
1
 
! Отговори
такива идиоти преди 2 години
САЩ и Западна Европа се отказаха от капитализма след Първата световна война........къде ви намират е мистерия.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Японците и корейците са същите при западния капитализъм. Пропагандата там е от САЩ. САЩ ги пазят от Северна Корея и Китай.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като ти гледам колко ти е умствения багаж, ясно ми става колко са ти парите, еTron ще купува, а ако счупиш страничното огледало знаеш ли, че трябва 2 години да работиш да го смениш, знаеш ли че eTron няма странично огледало. Ама продължавай да клечиш тук не 15, ами 150 минути и чакай eTron.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"нищожаване на конкурентите Япония и Германия."Ама преди или след Пърл харбър?
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много станахме на клона. 500 милиона - МАКС! Писано е!
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само който не е живял в Китай, не знае какво значи давещи и задушаващи егоизъм и апатия, подкрепени с липса на всякаква човечност и елементарни социални умения... И за това не са виновни китайците, а системата, която отглежда китайци-ботове и затваря не-китайците в концентрационни лагери. А паралелно с това по телевизията и по техния интернет (който е отделен от реалния интернет) върви нонстоп пропаганда тип Северна Корея. Си е новият Хитлер. Дано повече хора го осъзнаят по-скоро.
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Западна Европа се отказаха от капитализма след Първата световна война. Държавна икономика с държавни субсидии, военни поръчки, унищожаване на конкурентите Япония и Германия. Ембарго на конкуренцията по света. Днес искат да унищожат Китай, но не могат...............Китай ще ги направи бедни.
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73Откъде па ти ми знаеш парите? Да не си ми влизал в сметката? На полицията ли трябва да звъня сега? Нямал съм пари. Ей че мухлярници ...Но не обиждай колата. Супер си е. И защо се забави 15 минути да отговориш? Трябваше да ровиш в Google ли? хахХАХАХАХАХХАХА. Затова се прави всичко - за да ви намалиме, че станахте прекалено много и прекалено нагли!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Ми не виждай, кой те кара да виждаш. И какво ме интересува какво виждаш и какво не виждаш.
59
0
 
2
 
! Отговори
тВа по политикономия преди 2 години
Западна Европа и САЩ се отказаха от капитализма.........ли го учите?
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти нямаш пари за еTron който е безумно скъп и безсмислен римейк на фолксваген Тигуан, може и години да чакаш да събереш пари, а може и дотогава да спре производството на измислените електрически коли защото всичко това се оказа един фейк на който му се вижда края.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66 - Да се намаля. Все тая.
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сравняваме комунистически Китай с капиталистическа Индия...........................Западна Европа и САЩ се отказаха от капитализма и сега са субсидийно-санкционна икономика.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В един момент Китай ще трябва да стабилизира икономикта си и тогава ще е интересно. Този 10% ръст е на изчерпване и ще видим колко е куха.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушайте гласът на радио Китай ,на български 7250кхц.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС не може да е умиращ съюз защото няма алтернатива ако умре умрат всички
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните компании се изтеглят от Китай, САЩ налага санкции, ЕС, Южна Африка, Тайван, Япония, Индия, Монголия, Австралия, Индонезия и др. са меко казано бесни на Мечо Кух. Целият балон в икономиката им, надут от крадене и лъжи, а сега и от мърлящината им, причинила цялата пандемия, ще се спука с гръм и трясък. Вече започна наливане на пари в пропаганда във фейк профили в ютюб и туитър, поддържани от уж случайни инфлуенсъри, които работят в медиите на заплата в ком. партията. Става интересно.

Спонсорирани публикации