"АстраЗенека" причинява и имунна тромбоцитопенична пурпура

Учените все пак са убедени, че позитивите са повече от негативите
10 юни 2021 18:00, Нели Христова
85
"АстраЗенека" причинява и имунна тромбоцитопенична пурпура
Снимка: БГНЕС

Хората, получили ваксината срещу COVID-19, произведена от "АстраЗенека", имат леко повишен риск от нарушение на кървенето и евентуално други редки проблеми с кръвта, съобщиха изследователи в сряда.

Констатациите от проучване, проведено сред 2,53 милиона възрастни в Шотландия, които са получили първите си дози или ваксината на "АстраЗенека, или тази, направена от "Пфайзер", са публикувани в списанието Nature Medicine. Около 1,7 милиона от дозите са с ваксината на "АстраЗенека".

Проучването не установи повишен риск от кръвни нарушения с ваксината на "Пфайзер", пишат от The New York Times.

Ваксината на "АстраЗенека" не е разрешена за употреба в Съединените щати, но е разрешена от Европейската агенция по лекарствата, най-добрият регулаторен орган на Европейския съюз, както и от много страни извън блока. Но съобщенията за редки нарушения на кръвосъсирването и кървенето при по-млади хора, някои с фатален изход, накараха редица страни да ограничат употребата на ваксината до възрастни хора, а някои напълно се отказаха от нея.

Новото проучване установи, че ваксината "АстраЗенека" е свързана с леко повишаване на риска от разстройство, наречено имунна тромбоцитопенична пурпура, или ITP, което в някои случаи води само до посиняване, но в други - до сериозно кървене в други. Рискът е оценен на 1,13 случая на 100 000 души, получили първата си доза, до 27 дни след ваксинацията. Тази оценка ще бъде в допълнение към типичната честота в Обединеното кралство, преди ваксината да започне да се използва, която се оценява на шест до девет случая на 100 000.

Състоянието е лечимо и нито един от случаите при получатели на ваксина не е фатален, казват изследователите. Те подчертаха, че ползите от ваксината далеч надвишават малкия риск и отбелязват, че самият COVID е много по-вероятно да причини ITP, отколкото имунизацията.

Но изследователите също така допълват, че въпреки че рисковете от ваксината на "АстраЗенека" са малки, "алтернативни ваксини за лица с нисък риск от тежко заболяване от коронавирус могат да бъдат оправдани, когато обстоятелствата позволяват".

Не е изненадващо, че ITP се развива  при няколко получатели на ваксината, казват изследователите, отбелязвайки, че малки увеличения на риска са настъпили и при ваксинацията срещу морбили, паротит и рубеола и тези срещу хепатит В и грип.

В коментар, публикуван с проучването, експерти по кръвни заболявания заявиха, че ITP може да бъде трудно за диагностициране и че възможната връзка се нуждае от допълнителен анализ. "Независимо от това, рискът от предизвикан от ваксинацията ITP при предложената скорост на имунизация изглежда далеч по-нисък от многото рискове, свързани със самия COVID-19."

Проучването в Шотландия също установява много малък повишен риск от артериални кръвни съсиреци и кървене, вероятно свързани с ваксината на "АстраЗенека". Но изследователите казват, че няма достатъчно данни, за да се заключи, че ваксината е свързана с рядък тип кръвен съсирек в мозъка, наречен мозъчна венозна синусова тромбоза. По-рано тази година съобщенията за тези съсиреци на мозъка накараха някои страни да преустановят или ограничат употребата на препарата.

Изследователите заявиха, че не могат да изключат връзка с мозъчните съсиреци, но няма достатъчно случаи за анализ.

Мозъчните съсиреци са "толкова редки, колкото кокошите зъби", казва проф. Азиз Шейх, старши автор на изследването, от Университета в Единбург.

Подобни опасения бяха повдигнати относно рядко заболяване, включващо мозъчни съсиреци и кървене, главно при по-млади жени, свързано с ваксината "Янсен" на "Джонсън и Джонсън", която е разрешена в САЩ и други страни. Шест случая в САЩ, включително един смъртен случай, накараха федералните здравни служители да паузират употребата на ваксината през април. Паузата беше отменена след 10 дни и ваксината беше възстановена с етикет, който предупреждава потребителите за риска от съсиреци и наличието на други ваксини. По-късно бяха идентифицирани още няколко случая и лекарите бяха посъветвани да избягват използването на хепарин, стандартно лечение, в тези случаи, защото може да влоши състоянието.

Рискът от съсирване накара Дания да се откаже от използването на ваксините на "АстраЗенека" или "Джонсън и Джонсън". И двете ваксини използват така наречените вирусни вектори за пренасяне на генетичен материал в клетките на реципиентите, а някои изследователи предполагат, че векторите могат да доведат до редките кръвни нарушения. Дали има връзка не е известно.

Авторите на проучването в Шотландия заявиха, че не знаят дали техните открития относно ваксината "АстраЗенека" се отнасят също и за препарата на "Джонсън и Джонсън", която те не са изследвали.


85
Още от Звезди
Мисия невъзможна - Том Круз пак спря снимки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
ботокса преди 3 дни
Нищо не причиняват. Ваксините са безвредни.
62
0
 
1
 
! Отговори
Правист преди 3 дни
Конвенция от Овиедо: Член 2 (Върховенство на човека) Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката. => Няма да се ваксинирам! Моето благо е по-важно от това на обществото и не ми пука кой ще се зарази. Който го е страх, да се пази. Иначе ще ги съдя до дупка, но това което ми причинят техните препарати с рнк, не могат да компенсират всичките пари на света. Пък те да не са подписвали конвенцията. Сега имам права!!!
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ще ви видим наесен. И 2 години няма да изкарате
60
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Според специалисти на сложилите си ваксина срещу Ковид им остава една максимум две години живот
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тука в българия колко ваксини сложиха астра зенека и казват че са ти сложили пфаизер и си ги пазат пфаизер за техни хора.
58
3
 
10
 
! Отговори
Великият ваксинатор преди 3 дни
Земята ви е много красива ,но без населението. Работим по въпроса.
57
2
 
7
 
! Отговори
Рестарт преди 3 дни
Щом Европейската агнеция по лекарствата одобри такова недоразумение като зенеката, смятайте колко е продажна тази агенцийка. Щели да рестартират ЕС-то, но гнилоча на корупцията си остава.
56
1
 
13
 
! Отговори
Да се чудиш и маеш преди 3 дни
Защо никъде не съобщават, че ваксиниран с "Пфайзер" здрав млад мъж на седмия ден след поставянето на ваксината е получил подутини по ръцете и краката? Специалисти в ТОКУДА най-напред помислили тези подутини за най-лошото, правили му биопсия, оказало се, че не е това. Не открили никаква друга здравословна причина и решили, че е от ваксината. Излекували го с антибиотици.
55
8
 
5
 
! Отговори
Газдов преди 3 дни
Проблема е, че всеки *** пише нещо в днешно време и група *** не знаят как да тълкуват цифри.... 1, 5 или 10 на 100 000 не е повишен риск за нищо, това си е практически 0. Стига глупости заглавие дъра бъра причинява тинтири минтири, в статията 1,7 от 100 000 имат това и 10 от 100 000 онова.
54
11
 
36
 
! Отговори
Фин преди 3 дни
Тук се е напълнило с престъпници срещу човечеството или някакви корпоративни тролове. Никога не се ваксинирайте с тези бълвочи!
53
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Щом драскачите по форумите почнаха да сравняват ваксината с ракия, ясна работата
52
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Страничните реакции от ваксините са само бледо подобие на ковид болестта. Ако искаш пълен комплект от последствия, давай с естествен имунитет.
51
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Честотата е 1-2 на милион. Много шум за нищо. Ами ракията дето я пиете редовно няма ли вредни последствия?
50
12
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 дни
АСТРА ЗЕНЕКА ОБЯВИ, ЧЕ ТАЗИ ВАКСИНА Е БИЛА ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА АФРИКА И ИНДИЯ!! НО ПРЕСТЪПНИТЕ УПРАВНИЦИ КАТО БОРИСОВ Я ИЗКУПИХА ЩОТО Е ЕВТИНА! БОРИСОВ КАЗА, ЧЕ НА ТОВА НЕКАЧЕСТВЕНО НАСЕЛЕНИЕ И ТОВА МУ Е МНОГО!
49
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А за другите "ваксини" кога ще съобщите какво причиняват?!
48
7
 
23
 
! Отговори
Фъки преди 3 дни
Ама как само ви клатят не е истина. Цирка е като детска градина. Стадото да има стаден имунитет. Стадото.
47
3
 
16
 
! Отговори
Да преди 3 дни
Състояние. От автоимунните състояния е. Поради някаква причина тялото си у ищожава тромбоцитите и започват кръвоизливи. Като всички автоимунни може да е с различна тежест, може да се самоооправи, но може и да не се оправи. Първите данни бяха още преди месеци че АЗ предизвиква ИТП, нашите журнали пак са доста назаде.
46
1
 
28
 
! Отговори
Да преди 3 дни
Като баща на дете с ИТП от 3 години (не знаем причината, защо се появи), не искам да ви разказвам какво ходене по мъките е това състояние. Няма лечение никъде по света. Възможно в някаква степен контрол на състоянието с кортикостероиди и ИГ вливания. Лекарите ни (освен в детска хематология) не са запознати със състоянието. Лабораториите повечето и те. Постоянно трепериш на детето, не дава да го пипнеш, всеки досег с нещо или лек удар прави хематом или вътрешен кръвоизлив. Та толкова за лечимото
45
7
 
22
 
! Отговори
Боби и аз преди 3 дни
Нека се боцкат здраво маймуните! Не се става така лесно човек...
44
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това го правят всички ваксини. Един американски доктор каза са правили изследвания между свои колеги и се оказало че ваксините карат тялото на ваксинирания да произвежда някакъв протеин който е патоген за човешкия организъм и предизвиква болести при напълно здрави хора. Протеина се натрупва в различни части на тялото и може да си стои там с години. При повечето хора уж не оказва видимо влияние но още не изследвано какво става след време.

Спонсорирани публикации