Подготовка ли е акцията на Великобритания край Крим за по-мащабна мисия?

Скоро нейни кораби ще се насочат към Южнокитайско море
25 юни 2021 19:30, Нели Христова
133
Подготовка ли е акцията на Великобритания край Крим за по-мащабна мисия?
Снимка: БГНЕС

Излишна провокация от страна на Кралския флот или законно упражняване на право за преминаване по море?

Това зависи от вашата гледна точка.

Великобритания, силно подкрепена от Украйна, настоява, че HMS Defender е поел по най-краткия и пряк път през Черно море, от Одеса, Украйна, до Грузия.

Но този маршрут минава само на няколко мили от бреговете на полуостров Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г. Действие, осъдено строго от Запада, което никога не е признато международно. Но Москва не вижда нещата така.

Въпреки множеството санкции, наложени по това време, тя оправдава анексията си на Крим със значителното население от етнически руснаци, които живеят там. Кремъл вярва, че по-този начин е върнал полуострова на законния му собственик - майка Русия.

Пристанището в Севастопол, близо до което се случи инцидента в сряда, е дом на голяма руска военноморска база и нейния черноморски флот.

Така че, когато съвременен миноносец тип-45 от "враждебната" държава на НАТО (Великобритания) изминава хиляди километри от своето пристанище, за да плава през водите, които Москва смята за своя териториа, Русия вижда това като агресивна провокация .

Оттук следват и гневните предупреждения по радиото, както и прелитането в непосредствена близост на самолети Су-24 до разрушителя на Кралския флот.

Наистина ли Великобритания беше смаяна от силата на руската реакция?

Всъщност не, твърдят източници от отбраната, тъй като нещо подобно им се случва и миналата година. Но би било неразумно да се омаловажава подобен инцидент.

Отношенията между Великобритания и Русия вече са на дъното след обвинения, отречени от Русия, че тя е изпратила двама служители на ГРУ в Солсбъри през 2018 г., за да отровят бившия шпионин Сергей Скрипал с "Новичок".

Заедно с по-ранното отравяне на Александър Литвиненко с полоний, анексирането на Крим от Русия, предполагаемите ѝ кибератаки към западните демократични институции, между двете страни има почти нулево доверие.

Неотдавнашен доклад описва Русия като най-голямата военна заплаха, пред която е изправено Обединеното кралство.

Важно е да се има предвид, че Русия разглежда цяла Украйна, Черно море и полуостров Крим като свой "близък чужбина" или по-точно - свой собствен заден двор.

С бившия полковник на КГБ Владимир Путин, затворен в Кремъл, съществува постоянна параноя относно намеренията на Запада. Само преди 30 години Русия е в основата на огромна империя - Съветския съюз, който заедно със своите съюзници от Варшавския договор се простира по целия път от границите на Германия до Афганистан и извън него.

Днес много от тези бивши територии и съюзнически държави, като Полша и балтийските държави, се присъединиха към НАТО. Така че Русия се чувства заобиколена от врагове, а това е опасно чувство за нея.

И все пак колкото и драматични да са събитията в сряда, това може да се окаже просто генерална репетиция за по-голям тест.

HMS Defender е част от Carrier Strike Force, оглавявана от новия самолетоносач на Кралския флот HMS Queen Elizabeth. Той отплава по-рано този месец, за да направи това черноморско посещение, докато останалата част от флота се намира в Средиземно море.

Като част от новата "ориентирана напред" външна и отбранителна политика на Великобритания, очертана в неотдавнашния Интегриран преглед на правителството, ударната сила скоро ще се насочи на изток към Южнокитайско море.

Там, заедно с други държави, ще оспори претенциите на Китай за огромна оспорвана морска зона, граничеща с няколко държави.

Китайските въздушни и морски патрули, често опериращи от изкуствено построени рифове, се опитват да принудят корабите да плават далеч от тази зона, която Пекин смята за част от собствените си териториални води. Но подобно на водите край Крим, Западът и другите страни в региона не са съгласни с това.

Но когато ударната сила на Великобритания отплава през Южнокитайско море, ще има много хора, които ще затаят дъх, за да видят как реагира Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
14
 
! Отговори
Циганин Комунист преди 2 години
Не е препоръчително да се дразни мечката,както всички знаем тя е доста търпеливо животно,но ядоса ли се трудно се спира!За никого не е тайна че англосаксите си търсят причина за война!Според мен никоя държава няма право да се бърка по един или друг начин в делата на друга!Какви ги дирят там военни кораби?Ако укрите имат проблем да намерят решение м/у тях си !Представям си ако руснаците отидат да помагат на някой от обединените американски държави с военна сила с претекст демокрация!
37
4
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
И много ми се иска да ме попитат децата.Защо днес 31 г България е към Американското НАТО 31 г вече? Или ,до толкова са свикнали с ""лозунга" та няма значение вече истината?-:(((Ако искате да знаете ще питате деца!
36
12
 
6
 
! Отговори
Мисля ,че-- преди 2 години
Олбрайт ,че вижда Русия като една Нигерия натъпкана с ядрено оръжие- кое го бива- кое не ама има .... Та Путин конвенциално може да плаши държави който нямат армии и са му под ръка -- със такива технологични държави каквито са тези от гръбнака на НАТО просто няма смисъл да се мери и да се дуе ,затова и Путин казва --дойдете ли ,ние направо яхваме атомните бомби защото знаеме ,че ще ни смачкате , Той си е чист севернокореец за да не бъде нападнат разчита на ядрено оръжие.
35
3
 
5
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
До Комрад ЕРИХ МИЛКЕГовориш досущ като Хитлер, и ти като него ще ядете масура
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка конфликтна ситуация дава възможно на участващите в нея да проверят собствените слаби и силни страни, както и да регистрира необходимите параметри и качества на останалите. Тъй като основната битка от войната ще се извърти в Черно мори, каквото и наличие на каквито и да е морски, въздушни и наземни бойни единици е добре дошло за руснаците, а освен това е и по ефтино да тренираш бойня до самата ти граница от колкото да влачиш войниците си до Ламаншо.
33
10
 
13
 
! Отговори
Комрад ЕРИХ МИЛКЕ преди 2 години
Британската Империя я няма от над 60 години вече..от 1960 год. започна пълния и разпад .Да --- владееше много суша и водни площи, и то по цялто земно кълбо = 33,5 млн суша кв км. + 70 милиона кв км води !НО ДНЕС АНГЛИЯ Е ЕДНО УМИРАЩО СМЕШНО ДЖУДЖЕ, И ЩЕ ЯДЕ МНОГО БОЙ И РАКЕТИ .
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На никой ,ама на НИКОЙ не му дреме , какво бил признал Запада.АнглиГаните се правеха ,че не забелязват "бомбичките" , по същия начин както някой мишок се прави ,че не чува докато го псуват от тъмното.Сигурен съм , че даже и да се изпърдят са се страхували поданиците на 100 годишния чироз.
31
6
 
16
 
! Отговори
Нато на тор! преди 2 години
ами ако Русия не признава Северна Ираландия и Шотландия за английски значи по тяхната логика и тя може да си плува спокойно в териториалните им води ! Англичани-американци и евреи най гнусните и подли породи са тва !
30
4
 
13
 
! Отговори
Жико преди 2 години
Първи, втори и третият път, някоя лодка ще глътне калибъра.
29
7
 
1
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 33 Това до мен ли беше адресирано? Знам прекрасно,че сайта изтрива коментари и цифрите и номерата на коментарите се променят за секунди!-:) Та пак да те попитам.До менпомнещ ли е коментара ти 33?Не за друго,а защото не съм " сополанко"! -:)))
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ха ха представяте ли си мухалите да нападнат Крим
27
8
 
12
 
! Отговори
Нато на тор! преди 2 години
Да поредната западняшка провокация!
26
17
 
9
 
! Отговори
Днiпр преди 2 години
Defender плува в Украински териториални води (по всички Закони на международното право), така че за какви подготовки говорите?
25
6
 
13
 
! Отговори
Ако Британия... преди 2 години
...наистина смята Крим за част от Украйна, при стрелба по неин кораб от територията на полуострова дали ще обвини Киев за действието ?
24
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай боже да наритат руснацете и да ги набутат в учи г.....
23
4
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Този " лозунг" ЕС НАТО в комплект Не върви вече! Това с 2 структури,различни по интереси ! ЕС си е наша Европейска организация и структура! Но защо и НАТО? Те Няма как да вървят " в комплект"!!!!
22
17
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Братушки а?Като дойдат на танковете и се качат върху май ка ти и сестра ти да им се наситят и да ги напълнят с човечета,пак ги наричай братушки!
21
9
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Точно за ингилизите, както ти се изразяваш, не смятам, че можеш да кажеш, че не са се откроявали със смелост. Доказателството за това е една доста ожесточена битка преди близо 70 години - битката за Британия. А що се отнася до Русия, то нейният сегашен диктатор постоянно се изтъква какво ще направят ако им посегнат, да не би да е параноя?
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам се, ако руснаците бяха потопи ли кораба, дали наглосаксонците пак щяха да кажат, че не са стреляли.
19
5
 
10
 
! Отговори
Искат те на руска преди 2 години
меца, да и изядат медеца.Като Наполеона Бонапарта заложиха на слаба карта.

Спонсорирани публикации