Невиждан скандал във Ватикана: Кардинал замесен в кражби за милиони

Десет души обвинени за изнудване, корупция, пране на пари
6 юли 2021 08:23, Елка Василева
62
Невиждан скандал във Ватикана: Кардинал замесен в кражби за милиони
Снимка: архив, БГНЕС

Измами, корупция, изнудване, пране на пари: десет служители на Ватикана, сред които и един кардинал, са обвинени в безброй престъпни деяния. Подобно нещо не се е случвало никога в хилядолетната история на Светия престол, пише Дойче веле.

"Прогнила, алчна система" - така следователите от Ватикана характеризират машинациите на обвиняемите, които в продължение на години са се облагодетелствали от финансите на Католическата църква, заобикаляйки всички механизми за контрол.

В епицентъра на скандала стои една сделка за луксозен имот в престижния лондонски квартал Челси, финансирана с няколкостотин милиона евро, които всъщност е трябвало да отидат за благотворителни цели.

Обвинението срещу престъпната клика от 10 души е за финансови измами, изнудване, корупция, пране на пари и злоупотреба със служебно положение, посочва „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ). А според портала „Vatican News“, цитиран от списание „Шпигел“, Държавният секретариат на Ватикана очевидно не е предполагал, че замесените във въпросната сделка дълго време са отклонявали средства към собствените си джобове.

За пръв път пред съда застава и кардинал

За първи път в историята на Ватикана пред съда ще отговаря и един кардинал. 73-годишният Анджело Бечиу, родом от Сардиния, от 2011 до 2018 година е бил заместник на държавния секретар по общите въпроси, а след това се издига до кардинал и префект на Конгрегацията. По искане на папата миналата есен той трябваше да освободи всички постове, които заемаше, а сега Франциск даде и съгласието си кардинал Бечиу да бъде съден. Самият Бечиу отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на заговор.

Разкритията започнаха през есента на 2019 година с един зрелищен обиск във Ватикана. Тогава петима служители от финансовата служба бяха освободени, но и до днес не се разбра защо. Година по-късно скандалът стигна и до кардинал Бечиу: вторият човек в Държавния секретариат, който е имал достъп до огромните финансови активи на Ватикана, явно от години е въртял сделки със съмнителни финансови спекуланти и брокери, посочва в тази връзка германският „Зюддойче Цайтунг“.

Първоначално е било предвидено Ватикана да инвестира в проект, свързан с петрол в Ангола, където Бечиу е бил нунций. Съветникът му Енрико Красо, римски банкер с финансов фонд в Швейцария, обаче му препоръчал да инвестира в Лондон - в бивш склад на търговската верига „Хародс“ е трябвало да бъдат изградени луксозни жилища, които след това да бъдат продавани на богати клиенти. В крайна сметка Ватикана губи огромна сума от тази инвестиция, но посредниците излизат с голяма печалба: един брокер на недвижими имоти е взел 40 милиона евро комисионна, а друг посредник е получил 15 милиона евро.

"Дамата на кардинала"

Има съмнения, че Бечиу е помагал на тримата си братя да получават средства и тлъсти поръчки от Ватикана. Единият от тях има пивоварна, която също е била финансирана по тази схема. В хода на разследването е открита голяма сума в сметка на 40-годишната Сесилия Мароня, която също като Бечиу е от Сардиния.

Италианските медии я наричат „Дамата на кардинала“. В банкова сметка на нейната фирма-пощенска кутия в Словения са били преведени най-малко 575 000 евро, голямата част от които дамата е похарчила за дизайнерски дрехи и скъпи модни аксесоари.

Поканен да даде показания пред съда е и бившият шеф на финансовия надзор на Ватикана швейцарският юрист Рене Брюлхарт, който дълго време беше смятан за неопетнена фигура. От 27 юли нататък обвиняемите ще отговарят пред съда на Светия престол. Очаква се дълъг процес.
 


62
Още от ЕС
Флоренция с нови мерки срещу туристите: Въвежда такса сандвич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 3 седмици
До Поручик РжевскиОбичат ги момченцата, те паричките са за тях, практически :)
56
0
 
1
 
! Отговори
Боце Пумкиновски преди 3 седмици
Абе, този ми е брад'чед от Банкя е момчето, шкафчето аз му го дадох :)
55
1
 
3
 
! Отговори
До Българин преди 3 седмици
И православната не читава и не е каквото е било истинското христианство. Ние сме имали христианство по земите много преди "Похристиянчвенто" при Борис, което е било една смяна на старото христианство с ново. След което даже нашият автентичен църковен клон е изтрит с убийството на църковния елит(и не само) при падането под османско. Днешният идва от Гърция.
54
0
 
1
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 седмици
Чак пък невиждан, там всяка година има скандал и темите винаги са две - или пари или момченца....
53
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
От времето на великата схизма стават ясни различията между западното и нашето (източно) християнство.Истинското християнство е православното. Отделянето на католицизма става под натиск на още тогава икономически кръгове, които са искали да поемат контрол над религията.
52
1
 
2
 
! Отговори
Явно преди 3 седмици
Тези върли врагове на "комунизма" нямат нищо против да крадат от тези "гадни комунисти".
51
1
 
1
 
! Отговори
Свещенният вертеп преди 3 седмици
Що да видиш ли? Its a song about a wizzard, but not just any wizzard ...https://youtu.be/W6CjO0H2j0sСимо ти си си охулил името сам повече отколкото някой може да те охули. Някой път светът не му трябвало поредният герой, а поредният злодей. Щом Ватикана падна скоро чакайте и сделките на Симо и компания разкрити.
50
0
 
2
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 3 седмици
"Поради вас се хули името ми"
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам защо ми изтрихте поста за Кардинал Пел който разследваше Бечиу. Казах само, че статията е добра, информативно безпристрастна - браво на Е.л.ка! Факт е, че писахте много едностранчиво срещу Пел! Бечиу бе хванат, че е изпратил милиони в Австралия - с цел несправедливо да оклевети Пел с някакъв измислен абсурд. Заради което са наложени санкции срещу австралийски медии!!! Делото срещу него отпадна но бяха загубени години. Накрая Бечиу си го получава. Хайде трийте...за трети път
48
0
 
10
 
! Отговори
Antvx преди 3 седмици
Невиждан скандал, от хилядолетие... е колко да е невиждан???По невиждан от педофилските скандали преди няколко години, или търговията с влияние, или едно съглашение наречено "Конкорда" с чичо Ади, или.....Тази институция си има собствена банка, и един архив - по непристъпен от банката; да продължаваме да се учудваме, че под агнешката кожа имало друго?? Иначе да - "невиждани" са делата на отците ватикански...
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Франциск ли е Черният папа
46
7
 
0
 
! Отговори
Последният бойскаут преди 3 седмици
До Лидера 26Купила си е, защото е кадърна и е брилянтен математик и физик. При капитализма е така - кадърните живеят добре като за 100 живота, а некадърните не. Или поне така ни промиват моз... пардон, поне така ни казват.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мутри вън !
44
1
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 3 седмици
"В имато Христово" католицизмът на практика избива цял континент и отгоре.
43
1
 
15
 
! Отговори
Новия световен ред. преди 3 седмици
Всички във Ватикана са масони и сатанисти световното еврейство е пуснал отровните си корени и там.
42
2
 
9
 
! Отговори
Коя Година е преди 3 седмици
уж бил Интелигентен вид Човека, а Милиарди са Заблудените Ба лъ ци от Юдею-Семитите и Вековните им Измами!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да не говорим за педофилските оргии които си организират с невръстни дечица....
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво е заключението? Всички крадат, някой повече, някой по-малко, други направо изнасят пари със самосвали. Като стигнеш до кацата с медеца и видиш че всички бъркат вътре се иска голяма воля и да си човек с принципи, за да се въздържиш.
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Християни, сър.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това ли е най-големията скандал там?А какво да кажем за статуята на Молох (сатаната), дето настоящият папа си плюсна в Рим, както и факта, че е виден сатанист и антихуманист.