Борел: ЕС ще работи с талибаните, ако спазват правата на човека

Сътрудничеството ще зависи от мирното уреждане на кризата
Обновена: 17 авг 2021 22:02 | 17 авг 2021 21:55, Веселина Йорданова
120
Борел: ЕС ще работи с талибаните, ако спазват правата на човека
Снимка: БГНЕС

След идването на власт на талибаните, ЕС ще си сътрудничи с афганистанското правителство само ако то спазва основните права, включително на жените, и не позволява територията на Афганистан да се използва от терористи, предаде Ройтерс, като цитира изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Още по темата
Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско правителство ще зависи от мирно уреждане на кризата с участието на всички групи от населението и зачитане на правата на всички афганистанци, включително жените, младежите и лицата от малцинствата.

Освен това бъдещите власти трябва да спазват международните задължения на Афганистан, да поемат ангажимент за борба срещу корупцията и да не позволяват територията на Афганистан да бъде използвана от терористични организации, се подчертава в изявлението на Борел, направено след извънредна среща на европейските външни министри, посветена на събитията в централноазиатската страна.

Предвид влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан ЕС ще продължи да осигурява помощ на афганистанския народ, добави Борел.

"ЕС ще подкрепи и съседите на Афганистан в справянето с негативни последствия, които могат да се очакват вследствие на нарастването на броя на бежанците", добави Борел. Той обаче отбеляза, че Брюксел "ще трябва да говори" с талибаните, защото "те са спечелили войната в Афганистан", предаде Франс прес.

Целта е да се избегне хуманитарна и миграционна катастрофа и да се попречи на завръщането на чуждестранни терористи в страната, подчерта Борел. Това обаче не означава бързо официално признаване на талибанския режим, изтъкна той.

Талибаните ще бъдат съдени "според техните действия", заяви от своя страна германския външен министър Хайко Маас. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: АфганистанЕСталибани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Жалка работа са евроджендърите... 28452
43
2
 
6
 
! Отговори
булгарталибан преди 2 години
Жените да започват да си шият никаби. Вземаме властта и установяваме закона на Шариата в Бхулгаристан. Жените вече само ще раждат и ще отглеждат децата. Няма да работят да учат и да излизат навън без разрешение от мъжете. Ако някоя пристъпи закона наказанието е публично пребиване с камъни. Аллаху акбар.
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига копайте гроба на ЕС. Докато Франция и Германия искат, ще има ЕС. А, те явно искат. От държави като Унгария или Полша нищо не зависи. Свободни са да напуснат, ако искат. Ама не искат. Нали и те взимат пари от там. Едно е ЕС, а друго е сам. Не всяка държава е Великобритания, за да се справи. А, колко и тя, ще се справи е още под въпрос.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така! Да дават пари на съседите им, да си ги държат там. Иначе ще тръгнат към Европа. То в България никой не иска, ама все пак.
40
0
 
10
 
! Отговори
ЕС ше работи преди 2 години
талибаните и ще има същия успех, ако работи с канибалите. И едните, и другите ще спазват правата на човека според европейските норми, ама не съвсем. Ще изселват сънародниците си в Европа, ще се възползват от социалната система на Европа, но ще колят европейците и ще обясняват, че се чувстват дискриминирани и че така повеляват традициите им, защото християните ги обиждат.
39
6
 
3
 
! Отговори
Европейски съюз преди 2 години
Хората там изглежда не разбират, че това е умиращ съюз.
38
1
 
0
 
! Отговори
Марешки преди 2 години
Не си ти когато си дрогиран!Трафик на хора и Трафик на дрога разбирасе.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните са умряли да работят с ***, Китай ще им изкупуват редките метали, а Афганстан има за трилиони.
36
3
 
4
 
! Отговори
Пикачу ай ляв ю преди 2 години
Персйиците искат Европа.Ха ха Волтрон и Палар Реиндърс
35
0
 
3
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 2 години
Е Жалка Работа - Васалите на Пекин от Брюксел, Комунистически Китай бяха първите, които призванаха новият Ислямски Халифат на Талибаните! Разбира се, ЭС следва Пекинските си Господари!! Срам ме е, че съм Европеец в 2021!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези така и не разбраха, че хората не искат да им се месите във въртешните дела. На талибаните също не им харесват ЛГБТ и разни други образи, ама не са седнали да ВИ поучават.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ще работи с талибаните. Първо ще ги научат как да си мият ръцете, да си мият зъбите. След това ще ги научат как се носи маска. Ще ги имунизират. После ще покажат на жените им как се носят бански. Как се слага силикон. Ще ги обучат в кръжоци на иконопис. Талибаните ще станат нац.епени батки. Спасители на плажа. Стига глу.пости! Тези същества имат повредена психика. Те нямат представа от човешки права. Обучени са само да избиват. Ще се внедрят и ще ислямизират Европа.
32
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКО СЕГА МУ СЕ ПРЪСНЕ МОЗЪКА НА БАЙДЪН ЩЕ ВИДИТЕ КАК СЛЕДВАЩИТЕ 3 ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ ПРЕДИ ДА ИЗБИВАТ МАСОВО КАТО БАЙДЪН В АФГАНИСТАН В МОМЕНТА!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да те принуждават да носиш маска е същото да те карат да носиш бурка и двете уж са за доброто на тези, които ги носят, но всъчщност са форма на доминация. Та ЕС няма моралното право да казва на талибаните как да си управляват страната.
30
1
 
15
 
! Отговори
преди 2 години
"Борел: ЕС ще работи с талибаните, ако спазват правата на човека"Преди или след като избият всички които сметнат за виновни без съд и присъда ?Преди или след като наложат теократична държава подчинена на шериата ?
29
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Борел шъ работи с талибаните... Ше им плаща 7 милиарда годишен данък :)))
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС:Ако не ме слушате няма да си играя с вас. Талибаните: Ми прав Ви път.
27
2
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Талибана Реджеп затуй държа Урсула права без стол... да знае кой е султана :))))
26
0
 
7
 
! Отговори
Хероин + Фентанил преди 2 години
Ислямска държава и Ал каида са Джихадистки настроени Талибани бани бани .
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там дайстват законите на Шерията също като в някои райони на Брюксел. Санкции за Брюксел.