Студентка, опитала се да хване полет от Кабул: Мислех, че ще умра

Тя остава в Афганистан, но се страхува за бъдещето си
17 авг 2021 19:45, Нели Христова
64
Студентка, опитала се да хване полет от Кабул: Мислех, че ще умра
Снимка: БГНЕС

Подобно на стотици други жители на Кабул Айша Ахмад се втурва към международното летище Хамид Карзи в понеделник, надявайки се да хване полет, който да я изведе извън страната, тъй като стана ясно, че правителството ще падне, а талибаните ще завземат властта.

Още по темата

Ахмад не успява да се справи, затова се обръща към социалните медии. В Twitter тя моли за помощ, която и да е трета страна, а в отговор получава само смъртни заплахи.

22-годишната студентка разказва какво е преживяла пред CNN и обяснява защо се страхува за бъдещето.

Ахмад казва, че е получила обаждане от приятел от  Съединените щати, който й казал, че хората са извеждани от Афганистан чрез военни полети. Отначало тя не вярва, но когато втори  неин приятел се обажда със същата информация, та осъзнава, че двамата може и да са прави.

Улиците са тихи, докато тя бяга към летището, с изключение на звука от случайни изстрели. Хората били спокойни и изглеждали любопитни.

Но на летището Ахмад вижда, че "има хиляди хора, включително много без паспорти и малка охрана". Тя остава блокирана там.

"Тълпите бяха бутани от полицията", разказва тя. "Деца и жени бяха на земята."

Ахмад каза, че го е чувствала като "съдбовен ден".

"В един момент си помислих, че това е краят и ще умра", споделя студентката. Но въпреки че не успява да напусне Кабул, тя все пак се измъква от летището само с ожулвания и синини.

Говорителят и лидерите на талибаните заявиха, че планират да управляват "приобщаващо ислямско правителство" и да позволят на жените и момичетата да ходят на училище. Много афганистанци са дълбоко скептични към тези твърдения, защото това е голямо отклонение от фундаменталистките, тоталитарни тенденции, които бележат времето, когато групировката е била на власт през 90 -те години.

"Някои хора казват, че талибаните са се променили, други казват, че не са", казва Ахмад. "Честно казано сега не вярвам на талибаните."

Лидерите на талибаните заявиха, че хората трябва да продължат да се занимават с ежедневния си живот засега, включително жените, които ходят на училище. Ахмад споделя, че въз основа на това, което вижда по телевизията, смята, че може да се върне на училище, но не е съвсем сигурна.

Страхува се, че няма да може да завърши университетското си образование и се тревожи, че нещата ще започнат да стават по-трудни за жените през следващите дни и седмици

"Определено ще има ограничения за жените, но не знаем какви", казва Ахмад.

"Хората сега са се скрили и не знаят каква ще бъде ежедневната им активност, когато животът се нормализира. Ще принудят ли магазините да се затварят по време на молитва? Ще има ли наказание за онези, които не искат да ходят в джамията, ще принуждават ли хората да отиват? ... Никой не знае", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
17
 
! Отговори
Що, бе преди 2 години
Тия забраниха, под страх от смъртно наказание: производство-употреба-разпросъранение на наркотици; педофилията (и варианти); лихварството (опростиха текущите заеми). Ми не знам, ако дойде някой и ми опрости ипотечния кредит как бих реагирал, честно. За първите две евала, там досега се произвеждаше 90% от хероина в света.
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така като чета почти никой няма идея за какво реално става дума. Афганистан имаше изградена полиция и армия проблема е, че те се саморазпусна когато талибаните започнаха настъпление. Един вид, избягаха.
27
5
 
9
 
! Отговори
До мда преди 2 години
В Афганистан не са араби. Талибаните са араби но те не са от Афганистан.
26
4
 
14
 
! Отговори
всичко е наред! преди 2 години
До нещо не е наред - "имаха 20 години да изградят армия и да обучат хора имаха най-модерно оборудване и добри пари, те потънаха в корупция безхаберия и лъжи..." - ;;;;;; - Говори се, че българите имаме силна радствена връзка с афгански племена. Това, което си написал е картина, съвпадаща със състоянието на нещата в България. Тогава, като за първи братовчеди, положението е аналогично и в афганистан сега всичко е наред!
25
1
 
20
 
! Отговори
Не знам дали преди 2 години
има студентки в Афганистан, ама ако има, на 22 или живеят при майка си и баща си, или са омъжени. Не могат самостоятелно нито да живеят, нито да решават какво да правят. Като се опитвате да ни пробутвате драми от ислямския свят, не забравяйте да напишете сценария според тамошните нрави.
24
4
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Що бе, ти да не си талибан? Като не ти изнася западната култура, изнасяй се към Афганистан. Има по-нормално хора, които да те сменят.
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60000 талибани победиха 300000 правителствена армия. Срам.
22
4
 
14
 
! Отговори
Dimitar преди 2 години
Кои са тези хора,които напускат страната ди без пари и документи.
21
5
 
11
 
! Отговори
. преди 2 години
Пфууу! Плюя на тази постоянна про-западна пропаганда! Западът е в предсмърттен гърч и никаква пропаганда няма да промени това!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След време и американските *** в България така ще се спасяват като избягат и от тук!
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми е ясно защо цял свят трае. Американците разбъркват навсякъде и си бият шута, а след това страдат всички други. Какво направиха със Садам, с Кадафи, с Украйна и много други, това е алчна напаст Божия.
18
22
 
5
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
Българката е единица за човешко падение
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше другаде статия. Талибаните са обявили че само до завършване на средно училище за момичетата. В отделни класове от момчетата. Университет не може за жените
16
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям келепир ако отиде да живее в САЩ, Афганистан ще стане по-подредена държава точно сега без американците. Между другото, най-добре подготвените международни студенти за изследователска работа по магистратура и докторати в САЩ и КАнада идват точно от Иран, колкото и да не ви се вярва американските и канадските професори предпочитат ирански студенти.
15
6
 
9
 
! Отговори
талибан преди 2 години
студентка в Афганистан????Ха-ха-ха...
14
2
 
10
 
! Отговори
В преди 2 години
Джо предателя!Вечен позор като за Невил Чембърлейн.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните не са упражнили насилие досега над никого досега ...................те си карат детски колички и вдигат гири в президентския дворец в Кабул!!!
12
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли ще е по-злр от българските по прсти от българките ням
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновен е Байдън..............голям провал за него и тъ.пите демократи!!!
10
10
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
В Афганистан на жените е забранено да следват т.е студентки не съществуват. Сигурен съм, че талибаните ще я ваксинират един след друг срещу ковид-19 и ще я облекат в хубава бурка от глава до пети.

Спонсорирани публикации