Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността

Има отговорност, въпреки всичкия хаос, заяви министърът на финансите
11 сеп 2021 09:00, Петя Славова
213
Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността
Снимка: БГНЕС

Депутати с поредни кавги помежду си при гласуването на бюджета. Заседанията са придружени от скандали, нападки и обиди. "Има много хаос в парламента. Това, което ми дава надежда - има отговорно отношение, въпреки всичкия хаос - с приемането на актуализацията на бюджета на ДОО извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Още по темата

"120 лв. до края на годината, на 25 демекври влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи, с поправките от парламента - 370 лв. минимална пенсия, плюс социалната добавка, която ще продължи да се изплаща до линията на бедност", заяви Василев.

По думите му партиите са се обединили и са гласували за тази промяна.

"Ние не харчим пари, които нямаме. С тази актуализация дефицитът, който първоначално беше заложен, се намалява. Ние харчим пари, които бизнесът и всички работещи хора за изработили, платили са си данъците и благодарение на това, което те са направили, в момента парламентът има възможността да реши как да подпомогне пенсионерите, как да подпомогне здравеопазването, как да помогне на фирмите в затруднено положение", заяви Василев.

Към момента са събрани 2,5 млрд. лева повече от първоначално предвидено, отчете финансовият министър.

Според него в бюджетна комисия, където разговорите са експертни, диалогът е конструктивен от всички партии.

По повод възможността да участва в бъдещ политически проект с Кирил Петков, Асен Василев каза, че ще си даде време да го обмисли, тъй като "това е много отговорна стъпка".

Според Деница Сачева от ГЕРБ, не е необходимо да се правятдългосрочни промени в начина, по който се изчисляват пенсиите, от служебно правителство


"Нашата визия беше много ясна - че трябва да има само антикризисни мерки", подчерта тя. Затова са подкрепили добавката на ДПС от 120 лв., тяхното предложение е било за 100 лв. От ГЕРБ са гласували параграф 1, който съдържа приходите и разходите, и така са дали своя принос за актуализация на бюджета на ДОО, отбеляза Сачева.

"Стратегическите решения, които взимаме днес, как ще се отразят на бюджета в бъдещ", попита Деница Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
30 години бяхме ние: преди 2 години
Като задам въпроса като с котката и мишката, коя ще е следващата беззащитна мишена!Може да сте вие! Обаче котката си играе с мишката преди да я убие!
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След това излезе на трибуната Тошко хубавеца и каза сгодиха се ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Качи се и един с брада не го знам как се казва. Каза Тошко е булката, Филип Станев е шаферката. Това беше по повод подигравките, че трите партии имали еднакво гласуване за 120 лв. подпомагане на пенсионерите. И брадата също каза вие се оженихте понеже си избрахте председател на НС и председателите на комисиите заедно с БСП, ДПС и ИТН, ДБ и Мутрите на Мая. Всичко е записано и го има дори на видео.
76
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работещите хора трябва да знаят, че те ще плащат с повишените си данъци пенсиите на извадените от бедността пенсионери! извадени те. - - - ВЪПРОСА е не, че плащат, а колко плащат и дали, ще могат да поемат финансовият товар, който сегашния кабинет им залага. Аз съм пенсионер, но този популизъм не ми харесва.
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До смяхЕми, Боко ги накара да мислят за старите хора, иначе не биха се сетили.....хахахахаха :))) Сега почва наддаването, кой мисли повече за народа, после кажете, че българския народ бил еди какъв си......хахахахаха :))) Народа много добре си знае, сега гледат да се умилкват всички, ама с това увеличение на всичко, надали ще спечелят от "спасението" на бедните......хахахаха :)))
74
0
 
10
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
След това излезе на трибуната Тошко хубавеца и каза сгодига се ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Започнаха да се подиграват, че гласували заедно трите партии.Нарече ги какви ли. Викаха горчивоо и се правеха на циркаджии. Дори подминаха всякакви етични граници. Излезе Свиленски от БСП на трибуната и поиска от Митева да накаже Тошко,Филип Станев и Балабанов защото ги наричали mаймуни, които помнят 3 мин.и са за зоопарка.Митева наказа и Свиленски заедно с тримата гл...упа.ци от ИТН.ГЛЕДАЛ СЪМ ВСЕКИ ДЕН.ПРОВЕРИ!
73
2
 
11
 
! Отговори
Пян Гъ преди 2 години
Ало, г-н Софтуер, нищо не си извадил. Това е икономиката от управлението на ББ, не на Радев. Така и баба знае. Аре направете нещо вие и тогава говорете.
72
4
 
10
 
! Отговори
Работещ преди 2 години
Работещите хора трябва да знаят, че те ще плащат с повишените си данъци пенсиите на извадените от бедността пенсионери! извадените
71
3
 
18
 
! Отговори
смях преди 2 години
Няма такива смешници. От миналата година Баце дава на пенсионерите по 50 лева, а от януари им направи минималната пенсия 300 лева.Тоест от 9 месеца пенсионерите в България получат минимум по 350 лева, а този от началото на другата година ще им дава по 370 лева и вече бил ги извадил от бедността.20 лева увеличение а през последните месеци вдигнаха парното с 40%, ток , вода. Всичкооо
70
0
 
11
 
! Отговори
of 67 преди 2 години
Вижте кои как гласуваха и тогава АНАЛИЗИРАЙТЕ. Понеже само ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС гласуваха на тези 120 лева. Първоначално преди 3 седмици на брифинг Борисов каза ще предложим 100 лв. на месец до края на декември.Излезе ДПС и казаха ние ще предложм 120лв.Нинова излезе и каза тука ще става наддаване и ще видим накрая какво ще стане. Когато на първо четене гласуваха стана голяма бъркотия. 3 пъти го гласуваха вместо 2 пъти понеже Има такъв компот, ДБ и мутрите на Мая бяха против.ИМА ИНФО В НЕТА ВИЖТЕ!
69
3
 
13
 
! Отговори
Вкусно преди 2 години
И те така, скъпи сънародници, се създават 2.5 млрд нов вътрешен дълг, който следващите правителства ще плащат разсрочено (5 години по думите на самия Асен Василев) с нашите пари, които (тук е най-сладката част) ние още не сме изработили, а когато ги изработим те също ще бъдат обявени за свръх-приход. Така го правим ние от Харвард.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До богатБлагодари се че взимаш толкова "голема" пара, че познавам хора с 40 годишен стаж, дето взимат по малко.......хахахаха :))) В БГ ако не си тарикат, забрави просто, самото пенсионно осигуряване е източено отдавна, разчитаме на богатите мутри, извинявам се, обърках се.....имах предвид политици.......хахахахаха :)))
67
0
 
19
 
! Отговори
богат преди 2 години
Радвам се че ме извадихте от бедността понеже след 38 год. трудов стаж се пенсионирах през 2020г с 362 лв пенсия.
66
2
 
6
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 2 години
Много дават пенсията ми стига за две бутилки олио хахахахаха
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Xa golem vic kaza toq
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а по времето на Бойко Борисов олиото беше 2 лева другаре
63
0
 
2
 
! Отговори
Предайте на САЩ преди 2 години
Човека дето се е борил с чудовища преди врем, да внимава сам да не се превърне в чудовище и аз призовавам и показвам на бял свят тактиката на САЩ. Каквато слабост има "врага" да бъде ударен чрез нея! И призовавам да я приложим на тях - ООН за тия 30 години ад да намерим как да гои глобим с всеки цент възможен, всеки долар, всяко нито за тях да е по-високо! Транспортни разходи!
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друга песен запя Асенчооу, нали щяха да фалират държавата, но какво то май пари има и за по-ниски данъци ако се спрете да крадете и работите честно.
61
13
 
7
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Ко сте недоволни е ? Онез вдигаха с 5 лв пенсиите, а тия със 70 лв ;)
60
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 2 години
50 лева се прие като ужас неземен. Сега 120 се приема като благодат.
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера взимах 500 грама дробчета за 2.50, сега вече са 3 кинта, цената на тока поскъпна, всичко поскъпна.....хахахахаха :))) Ако искате да изядете боя Асенчо, продължавайте с глупостите си......хахахаха :)))