След развода с ЕС: Великобритания връща старите си мерни единици

Рисковете от обърквания и грешки с фунтовете и унциите никак не са малко
18 сеп 2021 18:55, Красимир Ангелов
120
След развода с ЕС: Великобритания връща старите си мерни единици
Снимка: БГНЕС

Колко тежи една унция? А един фунт? Британското правителство обяви, че връща имперските мерни единици. Много млади хора на Острова обаче изобщо не ги познават, пише в своя материал DW.

"Връщане на контрола"

Според поддръжниците на Брекзит, метричната система е нещо, наложено на Лондон от Брюксел. Нещо повече - те говорят дори за "метрично мъченичество". Европейските правила задължаваха търговците на Острова, дори когато изписват цените в унции и фунтове, задължително да добавят и стойността в килограми. И след като Великобритания официално се раздели с Европейския съюз, старите мерни единици трябва да бъдат възстановени, решиха управляващите.

Привържениците на "връщането на контрола" се радват и на още една промяна. Печатът с кралската корона отново ще може да бъде поставян на халбите за бира. Векове наред символът бе приеман като гаранция за качество, но през 2007-а година трябваше да отстъпи мястото си на европейския сертификат CE.

Лесно може да се стигне до объркване и грешки

Решението напомня за времената преди Брекзит, когато регулациите, наложени от Брюксел, бяха посрещани с възмущение. Така през 2001-а година един търговец бе глобен, защото не бе посочил в килограми цената на бананите, които продавал. Тогава Борис Джонсън, главен редактор на консервативното списание "Спектейтър", написа: "Защо принуждаваме британците да използват мерните единици на Наполеон, когато имперската система оцелява и процъфтява в Америка, най-успешната икономика в света?".

Според критиците на решението то само ще обърка хората. "Нашите рафтове са празни, но дори да бяха пълни, ще се наложи да си купуваме неща чрез система, която никой не познава и която от 70-те години насам са зарязали дори училищата", възмущава се един читател на "Таймс".

И докато милите, футовете и пинтите бяха нещо нормално във Великобритания, дори по време на членството на страната в ЕС, унциите напълно са изчезнали от ежедневието. Младите хора изобщо не знаят на какво отговаря тази единица. Експертите предупреждават, че предстоят много грешки при пресмятането.

Британското правителство отменя още европейски регламенти

Освен емоционалния дебат за мерните единици, други промени биха могли да имат далеч по-сериозни последици за отношенията между ЕС и Великобритания. Правилата на ЕС относно финансовите услуги, защитата на данните и генно модифицираните организми, наред с други неща, също трябва да бъдат премахнати.

"Възнамеряваме в крайна сметка да променим, заменим или отменим всички приети закони на ЕС, които не са подходящи за Обединеното кралство", заяви Дейвид Фрост - министърът, отговарящ за Брекзит. Наблюдатели предупреждават, че това може допълнително да изостри конфронтацията с Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименФранция вече си прави сама уиски няма нужда от шотландско такова а и Ирландия си е в ЕС няма ядове
58
8
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ ДАВАТ СТРАШНО МНОГО ПАРИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ БЕШЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ПИЯВИЦА В ЕС ! ТЯ ВЗИМАШЕ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЧЛЕНСКИЯ И ВНОС НА ГОДИНА!!!! РЕФЕРЕНДУМ В ШОТЛАНДИЯ ЗА ОТДЕЛЯНЕ ОТ АНГЛИЯ ЩЕ Е УСПЕШЕ 80% САМО И САМО ШОТЛАНДИЯ ДА БЪДЕ ПРИЕТА ОТНОВО В ЕС ЗА ДА ЦИЦА ОТ ФОНДОВЕТЕ!
57
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да премахнат колите и да върнат конските карети. Т-ъ,пи англичани
56
4
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКО СЕГА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ШОТЛАНДИЯ ТОЙ ЩЕ БЪДЕ УСПЕШЕН , ЗАЩОТО САМИТЕ АНГЛИЧАНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ШОТЛАНДИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ОТДЕЛЯНЕТО В ТЕХЕН ФИНАНСОВ ИНТЕРЕС Е , ТЪЙ КАТО ЗАЕМИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ АНГЛИЯ ДА ГИ ПЛАЩА :D
55
4
 
23
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
На някой си крал, някога някъде, дължината от върха на средния пръст до носа му била точно определено разстояние и го нарекли един ярд. И са се започнали глупотевините. Каква имперска система бре, изобщо за каква империя се говори.
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои неща се връщат като фарс. Връщането е нормално - На пари,на услуги,на традиции.Лошо е Пристигането..На араби,пакистанци,афганистанци,африканци!
53
4
 
23
 
! Отговори
rusnak преди 2 години
А робовладелчеството което им беше запазена марка ще върнат ли?
52
6
 
21
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Тия дни, преди има-няма три дена, най-малката внучка вика: Дядо бе, ти от английския нещо разбираш ли? Викам: У-ха, много ми върви на мене. Тя малко са зачуди и вика: Кажи тогава какво значи Уелкам... Е, а сега де-я ми го напиши да го видя с очите бе. И тя като го написа и веднага го разбрах-изтривалка пред вратата бе, в магазина ги продават до метлите и кофите 4.50 парчето.Да им имам езика дето всеки го тъпче...
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй и тъй са тръгнали да връщат какво ли не защо не върнат старата им парична единица златните паунди или както са се казвали по онова време че тогава да погледа е малко шоу.
50
16
 
12
 
! Отговори
пффф преди 2 години
Китайската икономика е кула от карти - един балон, който вече го лепят няколко пъти, но в последната година започна яко да издиша и само гледайте какво следва сега. Китай се крепи на кражбите, изкуственото завишаване на резултатите си, прикриването на провалите и залъгването на западни компании, които да инвестират там, за да може после да им откраднат инвестициите "в името на Партията". Не си правете илюзии - крахът на Китай идва с пълна сила, взимайте си пуканките, че ще е зрелищен.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47Само, че Китай стана успешна икономика защото краде технологии от къде.... от пропадналите кравари! Дори Европа и щатите да си върнат производствата на място и спрат износа на технологии Китай ще продължи да се развива пак благодарение на западните университети, където хиляди китайци учат и после се връщат в родината си да приложат наученото.
48
1
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Това е интересно. Аз като работих в Англия веднъж ми направиха забележка, че използвам когато говоря използвам старите мерни единици. Казаха ми, че само старите хора ги използвали, футове и т.н. Иначе си ползват метри и т.н. Карането вляво никога не са променяли. Малко хора знаят, че човечеството първоначално е карало вляво като британците. Наполеон въвежда карането вдясно в Европа.
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да правят каквото искат, да използват каквито си искат мерни единици , тяхна воля. На никой не пречат. Това е свободата все пак.
46
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия направо са се затичали назад. Направиха от армията си тираджии, че няма кой да им превозва храната. Сега мерките ще си сменят, че да се почувстват "значими", а реколтата гние ли гние по полята... Чакаме само да си изберат и един фюрер, да ги насъсква срещу останалите държави (те вече го правят срещу Европа). Явно обществото там е с тотално блокирали мозъци, след като се оставя да го мотаят така разни рошави "политици".
45
3
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Ако върнат паричната система с фардинги,пенсове,шилинги,лири,гвинеи и соверени-тогава ще я оплескат.Предвид спадналото интелектуално ниво...
44
5
 
29
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Не съществува наука в света, която да работи с футове, инчове, пинти и т.н. Дори в щатите.
43
4
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Макарон е новия Наполеон да атакува при Ватерло докато не си платят 100 милиарда на ЕС :)))
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за бирата е важно. А Брюксел да го д. То и седалището на СЗО май беше там. Много садисти на едно място.
41
3
 
21
 
! Отговори
ЪЪЪ . . . преди 2 години
Нека и руснаците да възстановят царските версти , лакти . . . А боят с камшици в двете империи дали . . . като мерни единици за законност и справедливост ? Явно примера с Афганистан относно жените е заразителен . Имперска работа .
40
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като живееш сам на остров, изперкваш