Опиумът осигурява половината от БВП на Афганистан, в който милиони гладуват

Престижни професии са нископлатени - по около 50 долара на месец
Обновена: 2 окт 2021 16:49 | 2 окт 2021 16:44, Веселина Йорданова
27

16 милиона от почти 32-милионното население на Афганистан разчита на хуманитарна помощ, според неправителствени организации. С наближаването на зимата стотици хиляди граждани на азиатската държава се нуждаят спешно от подслон, топли дрехи и храна, за да преживеят зимата. А един от всеки трима страда от остър глад.

Афганистан е втората най-бедна страна в света. Почти половината от населението ѝ живее в мизерия и недоимък. По данни на Световната организация по прехраната около 14 милиона души не могат да си осигурят препитание. Брутният национален доход на глава от населението е 370 долара годишно.

Престижни професии като учител или съдия са ниско платени, но за стандартите там това са много пари – по около 50 долара на месец. Афганистан е най-големият производител на опиум в света. Всяка година площите, засети с мак, се увеличават и към края на 2020 година достигат 224 хиляди хектара.

Опиумният мак, от който се произвежда хероинът, осигурява половината от брутния вътрешен продукт на държавата. Експерти оценяват печалбата от дрогата на 550 милиона долара годишно. Афганистан е богат и на редки минерали и скъпоценни камъни. Залежите им са оценени на един трилион долара.

Филмът "Защо Афганистан?" ще бъде излъчен тази вечер в ИСТОРИИТЕ ON AIR по Bulgaria ON AIR веднага след централната емисия новини.


27
Още по темата: Афганистан
Още от Кино
На кого ни оставя Даниел Крейг след "Смъртта може да почака"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
Ама това стана сега след като американците се изтеглиха нали То преди дохода им идваше от отглеждане биомак
23
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 22:"Забелязват се общи неща с България, и тук наркопласьори и бандити печелят повече от престижните професии." - че то навсякъде в демокрациите е така. Нали затова и натовците отидоха там, да възстановят производството?!Атлантически ценности!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хероина си идва от там, не е тайна за никой :)))
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Забелязват се общи неща с България, и тук наркопласьори и бандити печелят повече от престижните професии.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама това е Велико Търново бе, какъв авганистан ви гони тука.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно не разбирам, гладни без поминък, без бъдеще, но се въдят като ***, е кой да ги гледа. Те като нашите гета няма къща, няма пари, няма прехрана, но на 24 г. с 10 деца. Всякакви помощи към такива трябва да се спрат, така се създават ***.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да делят парите от хероина по равно . Да направят тръбите с газ . И готово .
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя Русия ,и сащ много се беха замислили за тия брадати гадове ,сега *** съюз си ги е харесал и брадатите че ги уважават яко )
16
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
А пък заплатите в България бяха по 10 долара през 1997 г. За сравнение, талибаните направиха правителство, а българските политици не могат вече два поредни парламента. Така е след правителствата на Борисов. Мисирките и мисирите какво ще кажат по въпроса. За него сте такива. А за мен сте просто журналисти и журналистки.
15
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Тошо/13Преди 21 години талибаните бесеха за производство на опиум. Износът му беше практически сведен до 0. После дойде НАТО и статистиките които съм гледал (до 2015г) показват устойчиво нарастване на производството му с всяка изминала година.
14
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Резултат от 20 години евроатлантическа демократизация. Но все пак са оцелели... интересно, дали и евроинтегрирана България ще оцелее след 5-10 години. За след 15г подобно развитие съм почти сигурен, че няма да я бъде.
13
3
 
13
 
! Отговори
и в България е така преди 3 седмици
след 30 години Американса окупация милиони гладуват и стоят на студено - така се граби колония - да ви е честита демокрацията и *** ценности, още 20 години така и ще изчезнете
12
5
 
8
 
! Отговори
Тошо преди 3 седмици
Тая държава трябва да се закрие и да се открие на ново.Не разбирам, по света за 1 гр. опиум се дига вой до небето, а там си се произвеждат разбираш ли тонове....това е държава която води война с останалия свят!Дайте им да гледат чушки и домати, та да има някаква полза от тоя народ там!
11
4
 
15
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
Талибаните са по богати от булгаристаните дават по 10 000 евро за трафик :)))
10
2
 
9
 
! Отговори
ръждата преди 3 седмици
Синтетиката е много по-евтина, а в Щатите падна забраната за "леките наркотици", тоест падна и печалбата от Афганистан! Да, в Афганистан има редки минерали, но усвояването им е много трудно и съответно излиза скъпо! Никой, дори Щатите не можаха да си позволят финансово да построят ЖП линии в тази планинса държава. САЩ прдлложиха на Индийците този проект но когато индусите направиха калкулацията им хвръкнаха тюрбаните от ужас! -)))) Вече никой няма нужда от Афганистан, освен като нож срещу Китай.
9
1
 
2
 
! Отговори
Бебчо преди 3 седмици
Кой трябва да направи първата крачка ?Жените или мъжете ?!Естествено че жените !Сред нас мъжете има много бебчовци !
8
2
 
6
 
! Отговори
Стотинков преди 3 седмици
А тук сивата икономика е ~40%...
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая да,е погрижи първо за българите ,че нашите фирми и чуждите ЕРТ и топлофикации и вик от 30 г. крадат държавата ,а афганистанците да духат супата ,всеки 2 ри е с автомат ,бря госпожа
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И тук е така , след управлението на герб - мор и мизерия !
5
2
 
15
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПасито преди 3 седмици
Търговията с дрога е държавна политика и вече е под контрол на краварете,което ще рече,че това, което са печелили афганистанските наркобосове, от отдавна отива в джобовете на световните терористи и фашисти (ФАЩ).