Опиумът осигурява половината от БВП на Афганистан, в който милиони гладуват

Престижни професии са нископлатени - по около 50 долара на месец
Обновена: 2 окт 2021 16:49 | 2 окт 2021 16:44, Веселина Йорданова
27

16 милиона от почти 32-милионното население на Афганистан разчита на хуманитарна помощ, според неправителствени организации. С наближаването на зимата стотици хиляди граждани на азиатската държава се нуждаят спешно от подслон, топли дрехи и храна, за да преживеят зимата. А един от всеки трима страда от остър глад.

Афганистан е втората най-бедна страна в света. Почти половината от населението ѝ живее в мизерия и недоимък. По данни на Световната организация по прехраната около 14 милиона души не могат да си осигурят препитание. Брутният национален доход на глава от населението е 370 долара годишно.

Престижни професии като учител или съдия са ниско платени, но за стандартите там това са много пари – по около 50 долара на месец. Афганистан е най-големият производител на опиум в света. Всяка година площите, засети с мак, се увеличават и към края на 2020 година достигат 224 хиляди хектара.

Опиумният мак, от който се произвежда хероинът, осигурява половината от брутния вътрешен продукт на държавата. Експерти оценяват печалбата от дрогата на 550 милиона долара годишно. Афганистан е богат и на редки минерали и скъпоценни камъни. Залежите им са оценени на един трилион долара.

Филмът "Защо Афганистан?" ще бъде излъчен тази вечер в ИСТОРИИТЕ ON AIR по Bulgaria ON AIR веднага след централната емисия новини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Ама това стана сега след като американците се изтеглиха нали То преди дохода им идваше от отглеждане биомак
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хероина си идва от там, не е тайна за никой :)))
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязват се общи неща с България, и тук наркопласьори и бандити печелят повече от престижните професии.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама това е Велико Търново бе, какъв авганистан ви гони тука.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно не разбирам, гладни без поминък, без бъдеще, но се въдят като ***, е кой да ги гледа. Те като нашите гета няма къща, няма пари, няма прехрана, но на 24 г. с 10 деца. Всякакви помощи към такива трябва да се спрат, така се създават ***.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да делят парите от хероина по равно . Да направят тръбите с газ . И готово .
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Русия ,и сащ много се беха замислили за тия брадати гадове ,сега *** съюз си ги е харесал и брадатите че ги уважават яко )
12
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
А пък заплатите в България бяха по 10 долара през 1997 г. За сравнение, талибаните направиха правителство, а българските политици не могат вече два поредни парламента. Така е след правителствата на Борисов. Мисирките и мисирите какво ще кажат по въпроса. За него сте такива. А за мен сте просто журналисти и журналистки.
11
5
 
8
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Тая държава трябва да се закрие и да се открие на ново.Не разбирам, по света за 1 гр. опиум се дига вой до небето, а там си се произвеждат разбираш ли тонове....това е държава която води война с останалия свят!Дайте им да гледат чушки и домати, та да има някаква полза от тоя народ там!
10
4
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Талибаните са по богати от булгаристаните дават по 10 000 евро за трафик :)))
9
2
 
9
 
! Отговори
ръждата преди 2 години
Синтетиката е много по-евтина, а в Щатите падна забраната за "леките наркотици", тоест падна и печалбата от Афганистан! Да, в Афганистан има редки минерали, но усвояването им е много трудно и съответно излиза скъпо! Никой, дори Щатите не можаха да си позволят финансово да построят ЖП линии в тази планинса държава. САЩ прдлложиха на Индийците този проект но когато индусите направиха калкулацията им хвръкнаха тюрбаните от ужас! -)))) Вече никой няма нужда от Афганистан, освен като нож срещу Китай.
8
1
 
2
 
! Отговори
Бебчо преди 2 години
Кой трябва да направи първата крачка ?Жените или мъжете ?!Естествено че жените !Сред нас мъжете има много бебчовци !
7
2
 
6
 
! Отговори
Стотинков преди 2 години
А тук сивата икономика е ~40%...
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая да,е погрижи първо за българите ,че нашите фирми и чуждите ЕРТ и топлофикации и вик от 30 г. крадат държавата ,а афганистанците да духат супата ,всеки 2 ри е с автомат ,бря госпожа
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук е така , след управлението на герб - мор и мизерия !
4
2
 
15
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПасито преди 2 години
Търговията с дрога е държавна политика и вече е под контрол на краварете,което ще рече,че това, което са печелили афганистанските наркобосове, от отдавна отива в джобовете на световните терористи и фашисти (ФАЩ).
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми нали демокрация там , цели 20 години ?
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква. Държава е това ???
1
7
 
18
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
САЩ докараха мизерия и война в Афганистан.

Спонсорирани публикации