Строителните материали двойно по-скъпи, продават жилища на загуба

Някои спират работа и плащат неустойки
Обновена: 12 окт 2021 07:15 | 12 окт 2021 07:10, Камелия Цветанова
173
Строителните материали двойно по-скъпи, продават жилища на загуба
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От няколко месеца строителните предприемачи са в тих ужас от това, което става със строителните материали. За последните 5-6 месеца цените на повечето са се удвоили, пише „24 часа“.

Бетонът, циментът и тухлите са с около 30% по-скъпи, отколкото бяха в началото на 2021 г., с около 20% са поскъпнали изолациите и тръбите. Битумът е поскъпнал с 15% само през това лято. А стоманата и дървеният материал, без които не може да се строи каквото и да било, са ударили таван – те са поскъпнали с минимум 100%, като някои видове армировъчна стомана дори със 150%.

Още по темата

В България вече има случаи на колеги, които предпочитат да не довършат проектите, които са започнали, и да платят неустойката, отколкото да продължат. Направили са си сметката, че така ще им е по-изгодно, каза Любомир Качамаков - председател на областното представителство на Камарата на строителите в България за София.

Става дума за предприемачи, които строят жилищни сгради и дори са продали или поне са получили капаро за част от апартаментите, чиито цени са фиксирали. Но за да им излезе сметката, трябва да увеличат цените на останалите жилища с по 50%, а дори в сегашната ситуация на голямо търсене това им се струва прекалено рисковано. От друга страна, сегашният скок на цените до година и няколко месеца ще оскъпи като цяло новото жилищно строителство до степен то да стане непродаваемо. Дори завършващите се сега жилищни сгради са непосилни като цени.

Още повече според Качамаков са случаите, в които предприемачи бавят довършването на сградите заради нарушени доставки за довършителните работи. Примерно не са им доставили асансьорите, механизми за паркинга или нещо друго. Така сградата не може да получи акт 16, т.е. инвеститорите не могат да получат от клиентите си цялото плащане, независимо че са почти готови.

При инфраструктурните проекти, които се строят най-дълго и са минали през обществени поръчки, няма начин крайната цена да се увеличи заради поскъпването.

На последната годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) през септември председателят на организацията Даниел Панов каза, че без подкрепа от държавата много общини, които изпълняват инфраструктурни проекти, няма  да могат да ги довършат.

Това важи основно за договори, финансирани по европейски програми. Те са и с общинско съфинансиране, но в местните бюджети няма предвидени средства, които да покрият поскъпването.

На същата среща бе даден пример и с първия общински проект, който е индексиран заради поскъпването на строителните материали – по програмата “Красива България”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Най-голяма мафия в България е строителната.Държавата от 30 години не се намесва и е абдикирала по този въпрос напълно.
143
1
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Пълни глупости, материалите са далече-далече под цифрите на които продават построеното. Имам пресен пример от строежа на една ограда: майстор идва и ми дава оферта за 5000 лева с осигурен от него материал. Мотив за солената цифра е, че "всичко е страшно поскъпнало". Отказвам се, намирам друг майстор, купувам страшно скъпите материали за 1400 лв, плащам за труд 1100 лв и работата е свършена - за 2500 общо. Изводът: просто някои хора са твърде алчни.
142
1
 
13
 
! Отговори
от Бургас преди 2 години
Това са пълни глупости,в Бургас строителните предприемачи не са в никакъв ужас-поради простата причина,че всички карат новите модели на S 500,GLS 600 МАЙБАХ,X7,X5,760IL,G63 AMG,S8,SQ8,Рanamera,Cayenne,
141
5
 
10
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Спрете да купувате, само така ще паднат цените. Но човека е като овцата и се влияе от стадото. Докато е ви сринат банките парите няма да се вразумите. Но и това ще стане, защото икономиката както и пазарите са на цикли, после аз ще пазарувам на промоция
140
1
 
8
 
! Отговори
Asoos преди 2 години
Пълни глупости при 250 Евро на квадрат го продават от 650 Евро за 800евро
139
1
 
14
 
! Отговори
T преди 2 години
До До 125Да много по-скъпи материали - намачкани вестници и кашони. С това се запълват дупки колкото футболна топка, при това във външни стени. С очите си видях няколко случая при сгради ново строителство. Ако купувате, то грабвайте една палатка и живейте срещу строежа, за да им наблюдавате майсторлъците.
138
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иван ИвановКакво толкова? Много сте се преработили ве мутри,нарекли себе си предприемачи . Този който плаща парите за апартамента да не ги е намерил на пътя. Нали и той се е потил не , а е гладувал и той и семейството му за тях. Или това няма значение м, клиента в *** е балък. Мръсни мутри ще фалирате бе няма къде д ходите,ще коленичите.
137
2
 
7
 
! Отговори
Нафърфорий преди 2 години
На мен не са ми проблем строежите, а многото заведения.
136
2
 
5
 
! Отговори
До 148 преди 2 години
Никой не държи недостроения сгради в големите градове. Може да се случва в дълбоката провинция, откъдето идваш.
135
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МимуА вие си стройте и си ги дръжте . Само,че вече държавата няма да ви търпи да ги държите без акт 16 за да не плащате данъци. Ще коленичите бе мутри няма къде да ходите и не ми карайте вода от 9 дерета че поскъпвали двойно материалите. Въобще не ви ли светна под празните мутренски кратуни дето се пишете за предприемачи,че времето ви вече свърши а? Айде сваляйте цените и гащите заедно с тях защото започва обратно еване от клиентите .
134
1
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
До МимуЯ стига глупости, да не сме вчерашни!
133
2
 
4
 
! Отговори
До 125 преди 2 години
Как може да си толкова глупав? Земята в София струва десетки пъти повече от тази в Дупница. Строи се и с много по-скъпи материали. Тук никой не иска Weissprofil.
132
3
 
1
 
! Отговори
Амин преди 2 години
Дано Господ да ви върне зоботията, завистта и проклятията!
131
1
 
6
 
! Отговори
Оле преди 2 години
Може да чакаш строителите да фалират, но цял живот няма да ти стигне да събереш пари и за една ЕПК боксониера.
130
11
 
7
 
! Отговори
Миму преди 2 години
Който твърди какво било в Анталия, да заминава.Материалите, с които се строи в момента, са вносни, вдигат се от чужбина. Подготовката за строителство отнема няколко години, започваш строителството, продаваш и изведнъж всичко се вдига и сметките излизат вече други Строителството не е като производството на кренвирши и продуктът никога не е бил за ширпотреба.Ако новото строителство ви е скъпо , търсете си панелка или стара тухла от собственик, а злобеещите нямат пари и за таванска стая.
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНикой не ви завижда бре строители,просто Ви чакаме да фалирате! Кое не Ви е ясно ?
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато завидяхте н строителите, обедняхте. Свариха ви бавно като жаби. Продължавайте да завиждате!
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://youtube/watch?v=6nC0f1185WI вижте какво цунами се задава от китай
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До arsenalfcЯ построй нещо и тогава коментирай ;) За 100к щял да вземе къща и т.н. Пълни глупости ! Още миналата година се продавах детачд къщи коптори за пон 150к ...
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при мен в квартала всичко е разпродадено на зелено. не знам за каква загуба говорят. аз ако не ми излиза сметката въобще няма да строя блока , камо ли да разпродавам на зелено

Спонсорирани публикации