Северна Корея ще храни народа си с... черни лебеди

Ситуацията в КНДР с глада е тревожна
29 окт 2021 22:35, Нели Христова
89
Северна Корея ще храни народа си с... черни лебеди
Снимка: БГНЕС

Лебедите се считат за мистериозни и красиви същества, прославени заради своята грация и величие и защитени от посегателствата на ловците. Но въпреки това, в усилията си да преодолеят хроничния недостиг на храна, управниците на Северна Корея ги включиха в менюто.

Според държавните медии "вкусни" черни лебеди се отглеждат в индустриален мащаб в ново звено в една от най-големите птицеферми в страната.

Главната вечерна новинарска програма на Северна Корея публикува тази седмица репортаж от церемонията по откриването на фермата в Куангпхо. "Беше положена основа за активен принос към подобряването на живота на хората чрез отглеждане по индустриален начин  на черен лебед - рядка декоративна птица с лечебна стойност", се казва в съобщението.

Според Корейската централна новинарска агенция заграждението за лебеди съдържа няколко блока навеси, блок за млади птици и стаи за санитарен преглед и друго оборудване за разплод. Черните лебеди (Cygnus atratus)  идват от Западна Австралия, но са формирали стабилни популации в някои азиатски страни, след като са били внесени като декоративни птици.

През юни върховният лидер Ким Чен Ун предупреди, че ще настъпи недостиг на храна и обвини за това лошото време. "Ситуацията с храната за хората става все по-напрегната, тъй като селскостопанският сектор не успява да изпълни своя план за производство на зърно поради щетите от тайфуна миналата година", каза той пред Централния комитет на Корейската работническа партия.

Независими наблюдатели казват, че недостигът на храна в Северна Корея е хроничен и предсказуем. Страната не може да произвежда достатъчно храна, за да снабдява хората си, поради неефективното и слабо развито земеделие. Самоизолацията по време на пандемията на коронавирус и санкциите на ООН правят вноса на храна през Китай по-труден от обикновено.

Няколко милиона души загинаха от опустошителния глад през 90-те години на миналия век. По време на "Трудния поход", както го наричат ​​евфемистично в Северна Корея, нейните хора свикнаха да ядат неща, далеч по-странни от черния лебед, като се започне от скакалци и водни кончета, през плъхове и земни червеи, до слама и трева, обсипани с кора от дървета.

Ситуацията далеч не е толкова лоша сега, но доклад този месец на мозъчен тръст във Вашингтон описва мрачна перспектива тази година. "Докато все още не е криза с мащаби на глада от 90-те гозини, негативната тенденция, съчетана с външни фактори като ниски добиви през предходната година и щети от наводнения в североизточните обработваеми земи и инфраструктурата за транспортиране на култури, влошават продоволствената несигурност в страната", казаха от Центъра за Стратегически и международни изследвания казаха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До АнонименЛебедите са тревопасни,могат и без концентриран фураж.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а лебедите с какво ще ги хранят
52
2
 
14
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Ако се съди по снимките от С.Корея-там явно не преяждат.Обаче колко да са гладни,след като населението расте???От 2000г до 2020г-20% ръст.В Ю.Корея-10%.Сигурно като нямат интернет и телефони да си играят,правят деца.
51
2
 
2
 
! Отговори
Verstand преди 2 години
Уж от прилеп тръгнала короната....
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БРЦК- ТИЯ ДНИ СЕ НАСЛУШАХМЕ НА ГЕНИИТЕ ЗА ПРЕЦЕДЕНТИ И ДУПЕТАТИ- АМАН ВА- ГЛУПОСТТА Е ЗАРАЗНА- ЛИДЕР БНО-ОСТАВЕТЕ МЕ МИСЪЛТА МИ ДА СЕ ЛЕЕ, "БАБА МИ КАЗВАШЕ ВИЖ КАКЪВ СИ ХУБАВ, ИМАШ ОБРАЗОВАНИЯ, ЩО ДА НЕ СТАНЕШ ПРЕЗИДЕНТ...СЪЩИЯТ РАЗКАЗВАШЕ КАКВО ПРАВЯТ ДЕПУТАТИТЕ, ВОДЕЩИЯТ- ВИЕ АГИТИРАТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ- УФ, ДА ОБЪРКАХ СЕ- ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВ Е УНИКАЛЕН КОКОР ИМА И ОЩЕ...ГЕНИИ НА КРЪЧМАРСКАТА МИСЪЛ, ГЛЕДАЙКИ ЛУДИТЕ ОТ ЗАПОЯ НА ГАДЕВАТА ХУНТА СИ ВИКАТ ЩО ПЪК НЕ АЗ...
49
5
 
17
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Интересно откъде имате тази информация, при положение, че Сев. Корея е затворена страна и достоверна информация оттам трудно се получава??!!
48
12
 
11
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Не ви ли омръзна с глупостите. Тия работи с вируса са същите. В половината свят където ФЕД няма власт няма и вирус. Няма банкери няма продажни политици . Не гласувайте машинно нито с хартия . ГЛАСУВАЙТЕ С ОГЪН И МЕЧ С БУНТ СРЕЩУ ЛЪЖИТЕ ГЛАСУВАЙТЕ . ИНАЧЕ ИЗГАРЯМЕ В ТЕХНИТЕ ЛЪЖИ . НЕ НА ЛЪЖЕ НАУКАТА НЕ НА РОБСТВОТО . ДОВЕРИЕТО Е УБИТО
47
0
 
7
 
! Отговори
Ловджия преди 2 години
Хаха, вече като стане "инцидент" с лебед ще го представям на жената като "патица по пхенянски"
46
6
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 2 години
Не ги мислете, тия имат опит с глада, ще се справят, пък и прасчо е кадърен лидер и казва "ще настъпи глад". За разлика от него, демократичните европейските лидери казват ли ви го? Нито дума, но другата година доста вероятно ще има световен глад, да благодарим на еколиберастите и корона истериците. Очертава се глобален недостиг на торове, а ако си мислите "уха, най-накрая ще ядем здравословна храна" не бързайте да се радвате
45
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България може да мине Северна Корея! Хората трябва само да гласуват за групата партии които ще върнат БСП на власт. Защото управление без нито БСП нито ГЕРБ нито ДПС не може да има. Гласувайки за ДБ, ИТН, ПП и т.н. гласуваш или за БСП или за четвърти избори.
44
6
 
19
 
! Отговори
Ляв+ преди 2 години
Санкционират северно-корейците и после садистично описват мрачната им переспектива = атлантическа Демокрация и Хуманизъм!
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ни интересува Корея? Негриви и промиване на мозъци
42
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сега и една статия за Беларус за да изпълните соросташшката норма.
41
3
 
26
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
То и ние , с тази цена на хляба, май ще минаваме на пасти, ама...
40
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вместо да умират от глад, могат да изнасят жрици за Китай ... гладни няма да останат .. па защо не и в българия , ако пуснат 10 лв пълна програма, бая пари ще изкарат и за децата храна ще има ..
39
1
 
8
 
! Отговори
Барух Леви преди 2 години
"казаха от Центъра за Стратегически и международни изследвания казаха."===============Oй вей....6 милиона!
38
10
 
16
 
! Отговори
Амчъкистанец преди 2 години
Чиста поръчана пропаганда!
37
11
 
9
 
! Отговори
Ким Чен преди 2 години
Предлагам да развъждат плъхове и мишки, по бързо и по изгодно. Някак им отива тази храна, защото прилича на тях самите.
36
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките хора, Северна Корея е пример как не трябва да се управлява държавата :(
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази нация ще започне да се самоизяжда от глад толкова са алчни и нахални и безмозъчни че нямам думи.