За първи път от 35 г. - дрон засне гръмналият реактор на "Чернобил"

Радиацията вътре е изключително висока
11 ное 2021 19:00, Нели Христова
52
За първи път от 35 г. - дрон засне гръмналият реактор на "Чернобил"
Снимка: БГНЕС

Дрон засне за първи път гръмналия през 1986 година реактор в АЕЦ Чернобил. 35 години след най-тежката ядрена катастрофа в историята някои райони все още са твърде радиоактивни, за да могат да се посетят от хора. Най-опасна е тъй наречената "Зона 0" - гръмналият блок на съветската атомна електроцентрала.

Дронът Elios 2 на Flyability изследва области с признаци на висока радиация. Най-честото му приложение е да търси ядрени отпадъци. Този път той е използван с друга цел, пишат от Dir.bg

Elios 2 прелита във вътрешността на саркофага на АЕЦ-а, за да провери дали басейните на реактора съхраняват ядрено гориво. Заради екстремните нива на радиация от 26 април 1986 година до днес мястото не е било посещавано от никого.

Съветският съюз обаче прави всичко по силите си, за да почисти района и да неутрализира опасността. 10 дни след аварията в АЕЦ Чернобил инженерите разбират, че съществува риск от мощна експлозия на ядрени изпарения, която заплашва живота на Европа. Само силата на взрива би била над 3 мегатона.

Трима мъже - Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, влизат в басейните под реактора, за да източат водата. Те рискуват живота си, за да спасят милиони. Това са и хората били най-близко до мястото на аварията. Неочаквано за учените, те оцеляват след посещението на басейна под реактора.

Дронът обаче не изследва водните басейни под реактора, а тези, в които се изпраща отработеното ядрено гориво за временно съхранение. Там то престоява до своето охлаждане.

Мисията разкрива, че басейните са празни. Оказва се, че след аварията те също са почистени, защото дронът не намира следи от ядрено гориво. Радиацията обаче е изключително висока.

Кадрите са едни от много малкото в интернет, показващи какво се крие под саркофага на АЕЦ "Чернобил". Докато Припят и околностите на атомната електроцентрала са своеобразна туристическа атракция, то достъпът до самия саркофаг е по-ограничен. Някои зони в него, като тази на авариралия реактор, са напълно забранени.

Нивата на радиация там ще останат смъртоносно високи в следващите 24 000 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
24
 
! Отговори
Глас от изток преди 2 години
Вземете четете и гледайте док филми. От 1988 г. редовно влизат учени за да изследват реактора отблизо, за да са наясно с процесите вътре. Снима се и отвън и отгоре. Гледа се състоянието на саркофага. За първи път дръжки. Краварите ли ви казаха, че за първи път?
14
8
 
15
 
! Отговори
Рашист преди 2 години
Не им провървя на рашките, и твай. Все проблеми: взриви им се реакторът, сгромоляса се покрива на хангара и затрупа Буран-Буркан, Украйна се отцепи, Литва, Латвия, Естония тожэ, загубиха СИВ, Варшавский дагавор, соц.лагерчето, алкохолизмът ги удари яко, после и ковид,... Съдба му викат на това.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15Жертвите са десетина души от спасителните екипи на място. Никой не се разболял от Чернобил."Другарю, според Руски източници "до50 са загиналите непосредствено от аварията, до4000 следствие от радиацията".Като разбира се руснаците послъгват с бройката.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРИЗИВ - Правете си селфита там!
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14 - Да. Лошото е, ч е стана много мек СССР. Планът за Германия беше, да се отнемат всички деца, да няма вече Ханс и Манс ами Саша и Ваня, а другите територии, да бъдат .. ъъъ .... да нямат толква много хроа :). Ако сталин беше изкарал още 10 години ехеееееее.
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До9В Припят и около него флората и фауната се развиват както и по другите места на планетата. Освен това украйнците организират туристически турове до тези места.Така, че много ми е съмнително колко е радиацията там и какво следва, ако е с високи нива.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрона не е заснел никакъв реактор, а вътрешността на комплеска с резервоарите за охлаждащата течност. Реакторът е запечатан под бетонен саркофаг. ***, от зрънчо ли ти се падна дипломата, ***...
8
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чернобилската катастрофа е главната причина за разпада на СССР. 700 000 души (повече от армията на Наполеон) участват в почистването. Щетите и финансовите загуби са огромни. Но не по-малък е удара върху имиджа на СССР. Света е шокиран от размера на катастрофата и до каква води безхаберието пред "мирния атом". Припят ще бъде радиокативен в следващите 10 000 години.
7
5
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
до 6 : ти ше искараш ли до пенсия ?
6
3
 
15
 
! Отговори
КПСС от кремъл преди 2 години
е колко са 24 000 години ? е сега ше минат , а и 35 вече минаха .
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
реактора преди години е покрит със саркофаг така че няма да го видите
4
4
 
27
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
само помислете какво причини тази авария на Европа и някъде извън Европа , за самия ссср не ми се мисли . а комунистите се опитаха да скрият какво се случи , вместо да потърсят помощ от света за да се ограничат щетите . комунистите в България също се опитаха да не ни информират ,но като се разчу ни казваха - пийте йод и нема страшно , а за тях се доставяше от някъде вода и храна .
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ае да уе! Брадчедчитуофига снимааа там с телефони мелефони. . Даже баш на ей туйжилязо го има качем селфи си прай.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Радев ли е?
1
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уффф стога с глупсотитв - редовно тарчат парчета там и смимат.. .

Спонсорирани публикации