Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар

Хората там плащат най-високата цена за климатичните промени
23 ное 2021 22:30, Петя Славова
212
Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар
Снимка: БГНЕС

Вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. В Мадагаскар цари масов глад. Хората там не са допринесли с нищо за климатичните промени, но плащат най-високата цена, съобщава "Дойче Веле".

Мадагаскар се оказва една от най-големите жертви на климатичните промени: от години в южните райони на страната почти не вали дъжд, продължителното засушаване вече заплашва физическото оцеляване на хората по тези места.

И едно листо не можеш да видиш

В Бетанти в Южен Мадагаскар, където сушата среща морето, не е останала почти никаква зеленина. „Вече ни е страх да живеем тук, много хора напускат това място. Опасяват се, че дюните ще се разрастват. Вече не можем да правим нищо тук", казва местният жител Анри Клод.

Толкова лошо не е било никога

Малко пò на север се намира селището Циомбе. И то попада в един беден регион, в който много хора гладуват. Там все още има дървета, но те постоянно оредяват. Хората ги секат за дървесина, която използват за огън или за производството на дървени въглища, които продават. Те знаят, че унищожават природните ресурси, но са напълно безпомощни. „Нямаме нито какво да ядем, нито какво да пием. Принудени сме да сечем дървета заради кере", казва един от местните жители. "Кере" на местния диалект означава глад. Хората в този регион са свикнали с трудностите, но не помнят някога да е било толкова зле.

"Всичко е за бебето, останалите няма да ядем"

Маси Целестинеа наближава петдесетте. Жената събира кактусови цветове - и споделя, че просто не може да чака горчивите плодове да узреят. „Това ядем. Това е всичко, което имаме в селото. От пет години не е падал дъжд. Хората останаха без добитък, бяха принудени да го продадат. Погледнете каква реколта имаме само - и едно листо не можеш да видиш. Тук ясно личат последиците от засушаването. Има само ветрове, които носят пясък във въздуха."

Хората вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. Който извади късмет, намира някакъв зеленчук или малко ориз. Но това съвсем не стига, за да нахрани хората. "Днес ще трябва да дам половината от дневната си надница за малко вода, а другата половина - за ориз. Всичко е за бебето, останалите в семейството няма да ядем", разказва една продавачка.

Да се храниш веднъж на три дни

Много хора в Южен Мадагаскар се хранят само веднъж на три дни. Хуманитарни организации работят на място, за да помагат. Но дори служителите на Световната програма по прехраната към ООН не могат да бъдат навсякъде.
Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

"Цените на хранителните продукти експлодират, защото реколтата е много слаба. Хората нямат достатъчно храна, нито пък имат пари, за да си купуват хранителни продукти. Недохранването се разраства. Тези хора не са допринесли с нищо за климатичните промени, но навярно плащат най-високата цена", казва Ардуини Мангони от Световната програма по прехраната.

В Мадагаскар гладуват вече над 1 милион души. От Обединените нации предупреждават, че до края на годината броят им може да се удвои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Наполеон I преди 2 години
Наполеон е най-великия пълководец в цялата човешка история. Комплексари са британците, които не са искали мир и са финансирали останалите сили да нападнат Франция докато бpитанските мишoци са се крили на острова си (повтарят същото и през ВСВ).
161
0
 
2
 
! Отговори
Велика Франция преди 2 години
Франция също така е една от малкото страни, които нямат американски бази на своя територия и освен това притежава независим от структурите на нато ядрен арсенал (третия най-голям в света след САЩ и Русия). Франция има най-силната армия, флот и военновъздушни сили в Западна Европа и е най-успешната военна нация в историята с най-много победи! Франция е велика, злобари! Париж е най-великия град, френския е най-красивия език, а френската кухня е номер едно.
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Без Франция сащ нямаше да ги има на картата, а Англия е първата френска колония. Без Франция ЕС нямаше да го има. Франция притежава петата най-силна армия в света и са на второ място по брой ядрени реактори. Френския се говори на всички континенти. Франция има 12 часови зони благодарение на отвъдморските си територии. Франция е единствената страна след САЩ със собствен ядрен самолетоносач и независим от НАТО ядрен арсенал.
159
2
 
0
 
! Отговори
Сарс Ков 2 преди 2 години
До Анонимен"Как така не са измрели от ковид?"Ами, положението е наистина тежко, нямат възможност да се занимават с ковид. Държавата е слаба - затрудняват се да ангажират болници, статистика, математици, щаб да им организират епидемия...
158
6
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Същевременно Мадагаскар е една от държавите с най-висока раждаемост в света. Въпреки глада и мизерията, тя не намалява. Един път по случайност да се наяде мypджото, веднага емва кpacтавата си булка, за да и направи ново чaaве. Тия скoтове не заслужават никаква помощ. Те сами си докараха сушата, като изсякоха горите - тоя остров беше рай някога. Ако оня с малкият мустак беше изселил там евPeите, както бяха първоначалните планове, сега Мадагаскар щеше да е райска градина !!!
157
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бебета що правят като нямат с какво да ги хранят. Доста недообмислени решения. С храната да им раздадат и презервативи
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" кере" на местния диалект означава във вкъщи , преводачите нещо са се объркали.
155
5
 
2
 
! Отговори
Бойко Борисов каза преди 2 години
Ъ-ЪЪЪ. Аз пък нагъвам суджук. Като им харесват ***, нека ги ядат. В България ги трепем с чехъл тия хлеебарки. Българите сме богати, като говоря всички ми вярват. Българин да яде ***. Ние сме нация на естети. Тия от Мадагаскар имат странен вкус какти и тия от Виетнам. Като чуя Виетнам си заключвам каракачанският си домашен любимец да не се депресира. С две думи. Някои народи нямат акъл....
154
2
 
6
 
! Отговори
Араменският Поп преди 2 години
Да се обърнат към Елон Мъск!
153
6
 
5
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
И там ли си имат СДС-Шайка!?Така бяхме и ние,когато ни управляваше СДС-Шайката на Драгалевския гърбат @йдук.Конят тогава цвилеше от щастие.
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия що нямат ковид..
151
3
 
8
 
! Отговори
До Додо преди 2 години
Точно така, либералните утописти ни въртят едва ли не назидателно пръст, че видите ли, в Мадагаскар е имало страхотно развита цивилизация с най-модерни технилогии и висок стандарт на живот на местните черни, докато в един момент лошият европеец започнал да използва електричество, да кара коли и да яде месо, като с това предизвикал глобално затопляне, вследствие на което местните черни обеднели и започнали да ядат листа! Комедия на абсурда!
150
4
 
13
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Мадагаскарските африканци имат златна земя, климат, географско местоположение и океан, пълен с ресурси. Ако имаха достатъчно високо IQ , можеха да развият високо културно, проспериращо общество. Но, такова, уви, нямат! Живеят в кал и строят къщите си с фекaлии, посред купища мухи и всеподобна г ад. Така е от библейски времена и така ще бъде! Йезуитите неолиберасти, естествено, се опитват да вметнат битието на африканците като оръжие за атака на така мразената от тях европейската раса.
149
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са толкова изостанали,че все още не познават риболова.. живеят в 60ти век пр. Хр. на остров са, а не ядат риба хахах
148
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми да ядат пасти бе!
147
5
 
8
 
! Отговори
Скоро и в Европа преди 2 години
Гледах клипове в ютуб от Мадагаскар, наистина е нещо много лошо, ядат глина и обувки за да оцелеят, напълно сериозно говоря!
146
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато нахраниш 50 милиона гладни африканци, ще получиш 100 милиона гладни африканци. За съжаление това е истината. Големите донори го разбраха и се отказаха да финансират мързела и безконтролното размножаване! И са абсолютно прави! Когато сам не искаш да направиш нищо за своето по-добро бъдеще, никой НЕ ти е длъжен.
145
8
 
39
 
! Отговори
Франкофоб преди 2 години
Франция държи редица африканските страни чрез френския франк, независими са само на хартия. Французите ги крадът до днес. Затова френските колонии са най-бедни. Французите изпитват садистично удоволствие когато други страдат, така ни наложиха ньойския диктат (версайския договор), който причини втората световна война. Френските скaпаняци държат и Източна Европа чрез ЕС и се държат с нас като с колонии, набавят си евтини работници да им копaт картофите.
144
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тази статия просто ни подготвят, че може да ядем ***, трева и шума скоро и да не се оплакваме.
143
1
 
38
 
! Отговори
Марта преди 2 години
От 1896г.е френска колония,през 1946 г.е обявена за отвъдморска територия на Франция.Пълна независимост получава през 1960г.През 1990г.,след почти 20 г. марксистко управление Мадагаскар отменя забраната на опозиционните партии.През 2011 г.е обявена за държавата с най- слаба икономика с ВБП на глава от населението 387долара.Според списание Форбс,причина за икономическото състояние на Мадагаскар е нестабилната политическа ситуация и корупцията.Това звучи ли ни познато?

Спонсорирани публикации