Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар

Хората там плащат най-високата цена за климатичните промени
23 ное 2021 22:30, Петя Славова
212
Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар
Снимка: БГНЕС

Вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. В Мадагаскар цари масов глад. Хората там не са допринесли с нищо за климатичните промени, но плащат най-високата цена, съобщава "Дойче Веле".

Мадагаскар се оказва една от най-големите жертви на климатичните промени: от години в южните райони на страната почти не вали дъжд, продължителното засушаване вече заплашва физическото оцеляване на хората по тези места.

И едно листо не можеш да видиш

В Бетанти в Южен Мадагаскар, където сушата среща морето, не е останала почти никаква зеленина. „Вече ни е страх да живеем тук, много хора напускат това място. Опасяват се, че дюните ще се разрастват. Вече не можем да правим нищо тук", казва местният жител Анри Клод.

Толкова лошо не е било никога

Малко пò на север се намира селището Циомбе. И то попада в един беден регион, в който много хора гладуват. Там все още има дървета, но те постоянно оредяват. Хората ги секат за дървесина, която използват за огън или за производството на дървени въглища, които продават. Те знаят, че унищожават природните ресурси, но са напълно безпомощни. „Нямаме нито какво да ядем, нито какво да пием. Принудени сме да сечем дървета заради кере", казва един от местните жители. "Кере" на местния диалект означава глад. Хората в този регион са свикнали с трудностите, но не помнят някога да е било толкова зле.

"Всичко е за бебето, останалите няма да ядем"

Маси Целестинеа наближава петдесетте. Жената събира кактусови цветове - и споделя, че просто не може да чака горчивите плодове да узреят. „Това ядем. Това е всичко, което имаме в селото. От пет години не е падал дъжд. Хората останаха без добитък, бяха принудени да го продадат. Погледнете каква реколта имаме само - и едно листо не можеш да видиш. Тук ясно личат последиците от засушаването. Има само ветрове, които носят пясък във въздуха."

Хората вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. Който извади късмет, намира някакъв зеленчук или малко ориз. Но това съвсем не стига, за да нахрани хората. "Днес ще трябва да дам половината от дневната си надница за малко вода, а другата половина - за ориз. Всичко е за бебето, останалите в семейството няма да ядем", разказва една продавачка.

Да се храниш веднъж на три дни

Много хора в Южен Мадагаскар се хранят само веднъж на три дни. Хуманитарни организации работят на място, за да помагат. Но дори служителите на Световната програма по прехраната към ООН не могат да бъдат навсякъде.
Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

"Цените на хранителните продукти експлодират, защото реколтата е много слаба. Хората нямат достатъчно храна, нито пък имат пари, за да си купуват хранителни продукти. Недохранването се разраства. Тези хора не са допринесли с нищо за климатичните промени, но навярно плащат най-високата цена", казва Ардуини Мангони от Световната програма по прехраната.

В Мадагаскар гладуват вече над 1 милион души. От Обединените нации предупреждават, че до края на годината броят им може да се удвои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
23
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Цялата статия е пълна с логически противоречия . Хем умират гладуващи а пък се удвояват . Има дървета листа няма . Няма растителност скакалци има а *** са от панелките. Всичко е объркано и само думи . Дори снимков материал няма. Затова сме в трудно положение живеем само лъжи.
101
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно...още една "Африка" на хранилката!Няма какво да ядат,а около всяка жена-по 5-6 чааавета!А спрете да ги правите де!
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро това очаква целия свят, и не заради глобално затопляне, а защото сатанистите ще се погрижат земята да стане необитаема ако не им свирите по свирката, а тяхната *** е терминална
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия вече живеят в бъдещето, има всичко, което в развитите държави обещават за бъдещето, което ще реши всичките ни проблеми.
98
9
 
18
 
! Отговори
КочинатаФАЩ преди 2 години
Какъв е изводът?Там,където стъпи краварски крак(ФАЩ) ,за да засажда краварска демокрация,изчезват дори тревата,шумата,скакалците и ***.Изглежда,че и там са си отгледали СДС-чума,защото така беше и при нас преди четвърт век.
97
3
 
9
 
! Отговори
Магелан преди 2 години
Пророчествата и предсказанията на някой известни ясновидци се сбъдват.Идва деня на Страшния съд????
96
0
 
9
 
! Отговори
Евроидиот преди 2 години
Веднага да се намалят пенсиите в България, някякви си ще ми взимат по 300 лева, и тези пари да се изпратят в Мадагаскар!
95
4
 
5
 
! Отговори
ганЮюю с радеФци преди 2 години
и рашкУФци ти си следващият.
94
12
 
14
 
! Отговори
Шут преди 2 години
Скоро в България и други работи ще се ядат, след като ще ми управляват ония злобар Румен и неговите ***, слугите му от продължава падението на българският народ.
93
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С продължава подмяната и БКП в управлението, България я очаква скоро същата съдба.
92
2
 
18
 
! Отговори
Док преди 2 години
Абе Мадагаскар не е ли остров? Насред индийския океан? В тропиците? С големи популации риба и съответно възможности за улов? Островитяните от Полинезия, Микронезия и пр. как са оцеляли хиляди години насред океана? Тия какво риват? Май много въпроси се събраха, а? Въпроси, които трябва да си ги зададе джурналиста преди да пише подобни бълвочи. Но не, ако не е шНели, ще е зЕлка, то там дори пунктоация няма, за смисъл въобще не говорим.
91
0
 
23
 
! Отговори
TSUGANIII преди 2 години
Кой ви кара да правите по 6 деца като нямате какво да ядете???
90
12
 
10
 
! Отговори
Коментатпр преди 2 години
Бай *** хапна кисело зеле, измляска звучно, сръбна ракия, обърса си мустака с ръкава и се оригнна. После леко се надигна и пръддна. Ей, тези мамадаскраци, лоша работа, помисли си Бай *** и посегна да си отчупи от питката.
89
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата върви ли върви. И така докато не ви набутат по домовете за цял живот с цифров сертификат и цифрови пари, ЗАЩОТО СТЕ ВИНОВНИ, ЧЕ СТЕ ОПОСКАЛИ ПЛАНЕТАТА. Вие с пушещия си комин тровите въздуха, не еврейските стъкларски или циментови заводи чиито пещи са на въглища! Вие сте виновни, че сте купили 2 кубика дърва за огрев, не еврейския магазин ИКЕА, който е съсипал милион кубика дърва за плоскости за мебели. Вие, вие съсипвате планетата, не са търгашите, ВИЕ Уфси!
88
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плодят се, защото детската смъртност е много висока поради понятни причини, да не задълбавам.Така е било и в Бг преди повече от столетие в началото на 20-ти век. Баба ми единствена оцелява от 5 деца.
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички дебели с мерак за отслабване - на екскурзия в М-р с еднопосочен билет, за да се "излекуват"...ако оживеят там.
86
2
 
24
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Дойче Веле като ми каже "Добър ден", съм сигурен че навън вече е изгряла луната.
85
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не съм ги карал аз да се плодят? Като им дадеш 1000 евро ще се наплодят още повече и ще реват, че има още по-голям глад.
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алчност на N-та степен за ковид трилионите, а не се намериха няколко мизерни милиона поне да нахранят/спасят тези изстрадали хорица. Съвсем не само там е така.
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как така умиращи от глад хора имат 5-10 деца?Тва ще да е някакво медицинско чудо.

Спонсорирани публикации