Ледник на Еверест, формирал се за 2000 години, се е стопил за 25 г.

Той е изтънял около 80 пъти по-бързо, отколкото се е образувал
6 фев 2022 21:35, Нели Христова
103
Ледник на Еверест, формирал се за 2000 години, се е стопил за 25 г.
Снимка: БГНЕС

Най-високият ледник на най-високата планина в света губи лед на стойност десетилетия всяка година поради климатичните промени, причинени от човека, показва ново проучване.

Констатациите служат като предупреждение, че бързото топене на ледниците в някои от най-високите точки на Земята може да доведе до влошаване на климатичните въздействия, включително по-чести лавини и пресъхване на водни източници, от които около 1,6 милиарда души в планинските вериги зависят за питейна вода, напояване и хидроенергия.

Ледът, на който са били необходими около 2000 години, за да се образува на ледника South Col, се е стопил за около 25 години, което означава, че е изтънял около 80 пъти по-бързо, отколкото се е образувал.

Докато топенето на ледниците е широко изследвано, малко научно внимание е обърнато на ледниците в най-високите точки на планетата, твърдят изследователите в изследването, публикувано в Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.

Екип от учени и алпинисти, включително шестима от университета в Мейн, посетиха ледника през 2019 г. и събраха проби от ледено ядро ​​с дължина 10 метра. Те също така инсталираха двете най-високи автоматични метеорологични станции в света, за да събират данни и да отговорят на въпрос: повлияни ли са най-недостъпните ледници на Земята от свързаното с човека изменение на климата?

"Отговорът е категорично "да" и е много значим от края на 90-те години на миналия век", казва Пол Майевски, ръководител на експедицията и директор на Института по изменение на климата в Университета на Мейн.

Изследователите казват, че констатациите не само потвърждават, че изменението на климата, причинено от човека, е достигнало най-високите точки на Земята, но също така нарушава критичния баланс, който осигуряват покритите със сняг повърхности.

"Това е пълна промяна от преживяното в тази област, вероятно през целия период на окупация от хора в планините", казва Маевски пред CNN.

Изследването показа, че след като ледът на ледника се разкрие, той е загубил около 55 метра лед за четвърт век. Изследователите отбелязват, че ледникът се е превърнал от съставен от снежна покривка в предимно лед и тази промяна може би е започнала през 50-те години на миналия век. Но загубата на лед е най-интензивна от края на 90-те години.

Тази трансформация в лед означава, че ледникът вече не може да отразява радиацията от слънцето, което прави топенето му по-бързо.

Моделните симулации показват, че поради екстремното излагане на слънчева радиация, топенето или изпаряването в този регион може да се ускори с коефициент повече от 20, след като снежната покривка се трансформира в лед. Спад в нивата на относителна влажност и по-силните ветрове също са фактори.

В допълнение към всички въздействия върху тези, които зависят от водата от ледниците, сегашната скорост на топене също би направила експедициите на връх Еверест по-предизвикателни, тъй като снежната и ледената покривка се изтъняват още повече през следващите десетилетия.

"Полярните мечки са емблематичният символ за затоплянето на Арктика и загубата на морски лед", казва Маевски. "Надяваме се, че това, което се случи високо на Еверест, ще бъде още едно емблематично обаждане и демонстрация."

Експедицията през 2019 г. постави три световни рекорда на Гинес: най-високото ледено ядро, взето на 8 020 метра, най-високата микропластмаса, открита на сушата, която вероятно е от дрехи или палатки, намерена на 8 440 метра; и най-високата метеорологична станция на сушата, инсталирана на "Балкон", хребет, разположен на 8430 метра над морското равнище.

Станцията е първата, инсталирана в така наречената "зона на смъртта" заради опасните си условия за туризъм – това е зоната над 8000 метра, където няма достатъчно кислород, за да се поддържа живот извън кратки периоди от време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой трябва да вземе да прочете за циклите на Миланкович и Адемал и Крол. Там се обяснява защо на всеки 100 000 години имаме ледникови епохи и в последствие затопляне. Единственото, което хората допринасяме сега е по-високо количество прахови частици в атмосферата. 1 волканично изригване произвежда повече CO2 отколкото ние за 25г. В уикипедия напишете ледникова епоха и вижте графиката за СО2, темп и прах за последните 400 000г и ще видите, че нищо не сме направили!
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки път когато реша, че българина, не може да е толкова елементарен, попадам на подобна статия с реален глобален проблем и се убеждавам в противното. То вас не ви интересува, че комшията си хвърля *** през балкона камо ли какво става на 5000км от вас.
33
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 2 години
Бах тоз Балкон на 8 километра височина.
32
1
 
3
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Наскоро си направих труда да прочета нецензурирани пророчества на Петър Дънов от преди повече от 100 години. Смаях се човекът колко точно е познал днешните времена. А пък ако знаете какво още ни предстои - не само Средиземно море ще е до Родопите, не само Черно и Каспийско море ще се слеят, ами ще има грандиозни земетресения и пропадане на почвата. И всичко това ще е заради образуването на цял нов континент, който ще предизвика силно пренапрежение на земната *** при издигането си.
31
1
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Ледника бил на 2000г. Какво е имало там преди Христа, защото явно лед не е имало?
30
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 87 За циклите на Миланкович случайно да сте чували?
29
0
 
2
 
! Отговори
Milankovitch преди 2 години
Чудо големо!
28
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Много е спорно че климатичните промени са причинени от хората." А от кой са причинени? От маймуните? Земята има геологични цикли на заполяне и заледяване, които следват определена последователсност. Следващия ледников период обаче се отлага за неопределено време, заради парниковите газове в атмосферата, които са наше дело.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали хората са причина или това е естествен цикъл на Земята и хората нищо не могат да променят??? Какво стана с озоновите дупки...ахмм?
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нело, какео е искал да каже литературния герой с това "лед на стойност десетилетия"?
25
0
 
10
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Загрижените зеленчуци, не разбраха ли, че Земята е жив организъм. Не да заробят хората, да ги избият дори, нея няма да я спрат. А, ако все пак успеят, са чао : )
24
1
 
8
 
! Отговори
Morski преди 2 години
До Анонимен79! Ама ,че си *** Саше! В Саудитска Арабия, ОАЕ и други подобни как имат в изобилие вода, че и за туристите без ограничения? От морската Саше,от морската! ОБРАЗОВАЙ се малко преди да пишеш глупости!А иначе да знаеш,че България е на 2ро- повтарям НА ВТОРО място в света по минерални извори! Сега схващате ли всички защо искат да ни затрият и да вземат семята на дедите ни! ЗЛАТОТО НА БЪДЕЩЕТО Е ВОДАТА!
23
2
 
5
 
! Отговори
Рибопроизводител преди 2 години
Къде да преведем кинтите за новия "зелен" данък?Или този път ще е глоба, заради личния ни карбонов фуутпринт.
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе като няма лед няма вода за пиене.*** пий солена!Стопи ли се ледът край с живота.
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в България доходи формирали се за 10 години се стопиха за един месец от политиката на Кокорчовците.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари, Гешев и Бойко ли са виновни?
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната затоплистка пропаганда. То и до 2005г на Северният полюс нямаше да има лед,а сега през 2022г не само има лед,но е и на рекордни нива за последните 20 години.На Южният полюс тази зима бе най-студената откакто има измервания(в Южното полукълбо зимата е когато тук е лято).
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71- Сладката вода ще свърши като няма топло, и няма изпарения във въздуха и облъци. Иначе относно преписаната статия: "Каквото и да ти говорят, става дума за пари". А журналистите имат разходи.
17
3
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
М дааа! Казват,че имало астрономическа зима от падането на астероид,който издигнал облак от прашинки и замъглил слънцето.Следващата голяма куча зима била,при активна вулканична дейност в Сибир,при която облакът отново скрил слънцето.Сега се топлим на ток от атома,от фотоволтаици,от вятърните генератори и др.еко отоплители.Забраняваме да се палят стърнища в селското стопанство,отопление с твърдо гориво,филтри на комините.Ми няма кой да замъгли слънцето,което нагрявя,нагрява и топи леда!
16
2
 
3
 
! Отговори
Относно Живко. преди 2 години
Аз давам за Живко своята морална подкрепа! Защото сърцето ми къса! Предлагам всички тук да дадем на Живко от Варна нашата морална подкрепа. Мисля че той я заслужава!!!Нека помогнем на Живко от Варна.

Спонсорирани публикации