НАТО: Не можем да подпишем, че разширяването на пакта ще спре

Алиансът готов да разговаря с Москва, но и за най-лошото
16 фев 2022 15:50, Елка Василева
353
НАТО: Не можем да подпишем, че разширяването на пакта ще спре
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО не може да подпише правен документ с Русия, че няма да има бъдещо разширяване на алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред журналисти преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната на страните от пакта в централата на организацията в Брюксел.

По неговите думи става въпрос за принципи, залегнали в международни документи, подписани и от Русия. Чухме изявления от Москва за готовност Русия да продължи дипломатическите усилия, но все още на място не виждаме успокоение на обстановката. Изглежда струпването на военна мощ продължава, добави той.

Още по темата

Столтенберг отбеляза, че Москва все още не е отговорила на писмото на НАТО от 26 януари, в което алиансът очертава рамка за преговори.

Готови сме да разговаряме с Москва, но сме подготвени и за най-лошото. Ако Русия отново нахлуе в Украйна, ще плати тежка цена, заяви генералният секретар.

Наистина се надяваме Русия да участва в смислен диалог и да избере дипломацията. Готови сме за постигане на политическо решение, допълни той.

В отговор на въпроси Столтенберг уточни, че Русия продължава да изпраща войски към границата с Украйна. Ако наистина видим изтегляне на силите, ще го приветстваме, заяви Столтенберг. Това, че наблюдаваме движение на сили, не е доказателство за изтегляне, уточни той.

Призоваваме Русия да направи това, което заявява. Все още има възможност за удар по Украйна без предупреждение, но вярваме и че има причини за предпазлив оптимизъм, допълни генералният секретар.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40% от българите взимат заем, за да си покрият домакинските разходи
173
1
 
1
 
! Отговори
Верно ли? преди 2 години
"но сме подготвени и за най-лошото." НТО да се разпусне и европа да си направи военна организация по своя интерес? ЕДВА ЛИ!
172
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС не може да издържи на напрежението на което е подложена от Русия и скоро ще рухне. ЕС се оказа ненадежден и слаб съюз. България изгуби 30 години, всеки един българин изгуби 30 години от живота си, а България е сред страните с най-ниска продължителност на живота. Времето минава и не може да се върне.
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руско гражданство много трудно се взима, също и разрашение за престой или за работа. Не е като в САЩ.
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реалната инфлация в САЩ удари 40 годишен рекорд. Заплатите се съкращават, ръстът на наемите многократно надвишават официалната инфлация.
169
4
 
2
 
! Отговори
до , то се видя преди 2 години
Варшавския договор извършваше "братска помощ" и влизаше да "помага" където си иска в страните от източна Европа. НАТО няма подобни изпълнения, или ако са правени са правени интелигентно, без демонстрация на танкове.
168
2
 
1
 
! Отговори
Леко полеко преди 2 години
До Анонимен: Какво стана с руската версия на Интернет, направиха ли го, да работи между военните ведомства. Създадоха ли своя операционна система - да имат. Имат и собствен процесор - Елбрус. верно на нивото на Pentium 4 , но и Китай преди 50 години имаше плугове а не ракети!
167
0
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 182: "A защо Русия просто не влезе в НАТО, какви са ограниченията"? Това е интересен въпрос. НАТО е създаден след ВСВ като инструмент на външната политика на САЩ. Русия няма да влезе в НАТО защото САЩ няма да се съгласят - лидерството им ще бъде под въпрос. Няма как две военни суперсили да бъдат в един и същ военен блок. След разпадането на Варшавският договор Русия предлагаше да се създаде общоевропейска система за сигурност. Това САЩ не ги устройваше - искаха да контролират всичко
166
2
 
4
 
! Отговори
То се видя! преди 2 години
НАТО не е отбранителен пакт, а маша за разчистване на икономически интереси! А сега колко искате се позовавайте на 'принципи' който никой никога не е виждал!
165
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с руската версия на Интернет, направиха ли го. Създадоха ли своя операционна система. Китай краде софтуера на Бил Гейтс и на Епъл, другаря Ким какъв софтуер ползва за ракетите си. Абе някои въобще опитват ли се да се замислят.
164
2
 
2
 
! Отговори
ДО 181 преди 2 години
Я ПАК МИ ОБЯСНИ ЗА ИСТОЧНИТЕ РОДОПИ, ЧЕ НА ВДЕНАХ! ТУРЦИЯ И ТЯ Е В НАТО, ЗНАЧИ ИСТОЧНИТЕ РОДОПИ ИСКАТ И ТЕ В НАТО. КЪВ ИСЛЯМ ТЕ ГОНИ?
163
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ще направите бе ***! Значи може да разширявате пакта, да дрънкате с оръжие, а една силна държава, че и по-стабилна: морално и икономически, да няма право да разполага оръжия, дори за отбранителна позиция на своя територия! Не можете да воювате, ако се стигне до нежеланото.
162
5
 
3
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Крепостните плашат космическа Америка с конвенционални оръжия от времето на Втората световна война, а нег.рамотните *** се радват. Аре чупката бе!
161
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Защото НАТО ла-па много пари, даже Тръмп искаше да се откаже от тях, но европейците също плащат солено и много пари, вместо да вливат тези пари за населението и държавите си и не им трябва НАТО, ако поканите Русия да влезе в ЕС, то трябва да я поканите в ЕС, а не в лапащото НАТО, което гълта много пари и нямат полза от него.
160
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
м/у другото,адвоката на Килъри Клинтън е арестуван по обвинение за лъжи и клевети по адрес на Тръмп,когото нарочиха за "руски шпион"..На вещицата Килъри може и да й се размине,не знам..Но някой ден поколението ще потърси сметка и на ЛЪЖЦИТЕ,позволили си да побъркат целите САЩ,половината Европа и цяла Украйна !..."Истината е като маслото,госин поручик,тя винаги изплува на повърхността"../ Швейк /..
159
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С-550 извърши успешен опит и порази хиперзвукова ракета. За сега това е само първата стъпка в защитата от хиперзвукови ракети. А САЩ дори все още нямат такива ракети, какво остава да разработят защита от тях.
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ имат избор - или да остъпят с позор, или да изчезнат от лицето на земята. Това означава за тях война с Русия. Русия при всички случаи ще остане, макар и с тежки поражения и загуби(ще има само губещи). Русия е твърде огромна, твърде много цели трябва да се унищожат в сравнение с възможностите на САЩ спрямо потенциала на стратегическата противоракетна отбрана на Русия. А за САЩ са достатъчни няколко ракети за да бъдат изтрити от лицето на земята, не става дума за Посейдон или за новите ракети, само добрите стари Сармат, Булава, Топол.
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен: НАТО е пакт срещу Русия. Има два опита за кандидатсване във 'отвореното' Нато -ама не! може да провериш ако не вярваш.
156
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е отбранителен съюз на свободни и независими държави. Китай и Северна Корея не са такива заплахи за световния мир както диктаторския режим в Русия на Путин. Какъв е смисъла да правиш компромис с диктатори. Никакъв. Тогава....
155
1
 
3
 
! Отговори
Шойгу преди 2 години
Шойгу е в Сирия. Русия разполага хиперзвукови ракети. Шойгу работи и не се инрересува от cмeшниците в НАТО и в Украйна.

Спонсорирани публикации