Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините

Продължават боевете в югозападната част на Украйна
25 фев 2022 08:50, Елка Василева
295
Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините
Снимка: архив, БГНЕС

Нападението на руската армия срещу Украйна продължава днес втори ден, сражения се водят в покрайнините на столицата Киев. Градът втора нощ беше разтърсен от експлозии.

Жертвите от първия ден на руското нахлуване са 137 - сред тях и цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.

Още по темата
Най-малко три експлозии разтърсиха столицата Киев около 4.30 часа сутринта.

Руски крилати или балистични ракети поразяват цели в столицата, съобщават от украинското вътрешно министерство. Една от ракетите е ударила жилищна сграда, заяви кметът на града Витали Кличко. Трима души са ранени, един от тях в тежко състояние, съобщава БНР.

Активирана е украинската противовъздушна отбрана. Сражения вече се водят в покрайнините на столицата. На 100 км северозападно от Киев украинската армия взриви мост и спря колона от руски танкове.

По информация на източници от Белия дом руски механизирани сили, които влязоха вчера в Украйна от Беларус, се намират на 20 километра от столицата.

Вчера руски парашутисти установиха контрол върху летището „Гостомел“ в северозападните покрайнини на Киев. Според източници от западно разузнаване руските сили са установили „пълно въздушно превъзходство“ над украинското въздушно пространство, предаде АФП.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че руски саботажни групи вече са влезли в Киев и призова жителите на града да бъдат нащрек. Много от тях прекараха нощта в бункери или в метростанциите.

До 7 часа в Украйна имаше комендантски час от 22 часа снощи.

Във видеобръщение към нацията Зеленски подчерта, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми са в Украйна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията ни врагът ме е белязал като мишена номер 1, семейството ми е мишена номер 2. Искат да навредят политически на Украйна като ликвидират държавния глава,“ каза Зеленски.

Руските сили установиха контрол и върху ядрената централа Чернобил. Тя не функционира след аварията от 1986 г. година, но районът остава високо радиоактивен.

От Белия дом осъдиха достоверни съобщения, че в централата са държани като заложници цивилни служители.

Украинската армия съобщава, че продължават сраженията в югозападната част на страната, отбраняват се военни бази и пристанището в Одеса на брега на Черно море. Очаква се в ранните часове на деня да има нападения срещу областите Суми, Чернигов, Херсон, Житомир и Харков.

13 граничари бяха убити при отбраната на Змийския остров в Черно море, който най-вероятно е овладян от руските сили.

Системите за противоракетна отбрана са свалили 15 руски летателни апарата, съобщават от командването на въздушните сили на Украйна.

Ръководството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа започва евакуация на всички служители на Специалната мониторингова мисия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
преди малко,украинските нацистите в Мариопол взривиха 5 етажен блок с 200 жени и деца в мазето.
202
0
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До до 218Когато си неграмотен е уместно да си мълчиш. Обадиш ли се, веднага се разбира колко ти е багажа. Въпросният остров се намира срещу делтата на р. Дунав и се владееше от СССР. Румънците се опитаха да си го присвоят но срещнаха жестока съпротива от Украйна. Последва съд в Париж и съда отсъди в полза на Украйна. А, сега погледни в гугъл-мапс и разгледай внимателно. Острова е малък но има пристанище и стратегическо положение. Чети и не се изказвай неподготвен. Седни си, 2 по география.
201
3
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
През 1992 г. Големите ЕС държави + Русия и САЩ подписаха договор с Украйна, че ще са гаранти за независимостта и държавността на Украйна. В отговор на това Украйна трябваше да предаде цялото си ядрено оръжие на Русия, както и цялата ракетна техника с голям и среден обсег. Днес Тези велики сили се крият зад НАТО. Те са длъжни да изпратят войски и техника за защита на Украйна по силата на този договор без да намесват НАТО.
200
1
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Това е нагледно доказателство какво се случва с държава която доброволно се отказва от собствените си средства за отбрана и ликвидира армията си с надеждата друг да ги пази. Ние сме в същото положение, просто имахме късмет, че ни приеха в НАТО и ЕС. Ако не възстановим наборната служба и не започнем модернизация и превъоръжаване на армията с приоритетно българско оръжие ще го духаме сополив някой ден. скоро може да се окаже, че ще си имаме двама тирана на портите. *** и Ердо със Сърбия в гръб.
199
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей тоя не стига че хуморист и още е лъщец баластическа раката като падне на жилишна зграда какво ще стане всичко около тази зграда ще се превърна на пепел до доследно тия укри лъжат сащ и ес да ги съжалят за да им помогнат зеленски испрати видео съобщение на руския народ и се моли да спрат воината народа каза много късно се сети че сме един народ след като сащ и англичани ги остави сами да въюват
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.. са винаги употребени, захвърлени и...изненадани. Садам, Кадафи, Саакашвили, Пашинян, Бойко Борисов, Зеленски и т.н. За Радев и Кирчо статуса на салфетка обаче е твърде висок. Все пак салфетките съществуват и това ги прави реални обекти. С нашия евроатлантически планктон случая не е такъв - те просто не се виждат
197
17
 
7
 
! Отговори
Nqma Bg kalviatura преди 2 години
Украйна е част от Русия и винаги е била!!! ОСВОБОЖДАВАТ ГИ!!! Каква история се учи днес брееее, какво се самосъжалява продажният им американски- дезертирал от родината си президент. Какво не схващате бе. В България същото ще стане! Глупаците които искат да играят на война ще отидат да умират. Аз ще посрещна хората които говорят на моя език с храна и усмивка!
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пaпa Йоaн Пaвел Втори и Збигнев Бжежински сa поляци a Новият рaсизъм срещу поляците до голямa степен бе създaден от Великобритaния срещу полските емигрaнти в ЮКей a после омрaзaтa срещу поляците взе връх и при бунтa нa aнтифa в СAЩ когaто съборихa и полски пaметник...................Източноевропейците сa безпрaвни aпaрaти нa зaпaдa a след войнaтa още по безпрaвни..........ЗЕЛЕНСКИ дa не е войнствaщ протестирaщ AНAРХИСТ че дaже Путин изпуснaл дa го привлече в руския военен отбор
195
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 200 - Ами не, преди 1 час руснаците го превзеха това летище
194
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американофилите в България като цяло са нископлатени неудачници, социално слаба прослойка на обществото, наивни и глуповати! Част от тях емигрират на запад, предавайки България, за да водят същия нещастен и жалък живот, да носят тениски USА и да плюят по ръката която ги храни....
193
1
 
5
 
! Отговори
до 218 преди 2 години
ЕЙ СПИСВАЧ! "13 граничари бяха убити при отбраната на Змийския остров в Черно море, който най-вероятно е овладян от руските сили." ЗМИЙСКИЯТ ОСТРОВ Е НА 13 КМ ОТ СОЗОПОЛ!!!!! Другото му име е Св. Тома! Графомани джурняля.... бааааа го.
192
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кaкто знaете лaгерът нa путинистите и русофилите в Укрaйнa се ръководи от Юлия Тимошенко и Петро Порошенко зaтуй aрмейският укрaински нaрод си избрa СЕЛСКAТA МУТРA ОЛИГAРХA МИЛИAРДЕР ИГОР КОЛОМОЙСКИ със своя СОБСТВЕНA ЧAСТНA AРМИЯ дa нaзнaчи нa укрaинците дa ги упрaвлявa ТВ КОМИКъТ от ШОУТО НA ЗЕЛЕНСКИ..............УКРAИНЕЦA ИСТИНСКИ БъЛГAРИН..............Aпропо:РAСИЗМъТ срещу поляците рaботещи във Великобритaния е от 90-те нa 20 век и процъфтя при левият бунт нa aнтифa в СAЩ когaто съборихa и пaметник нa поляк в СAЩ...........ЛОШ МAТЕРИAЛ СA ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙЦИТЕ A СЛЕД ВОЙНAТA ОЩЕ ПО ЛОШ МAТЕРИ
191
6
 
7
 
! Отговори
Т.И. преди 2 години
Единствено ЕС и НАТО е гаранция за българския суверенитет и просперитет, това е ясно дори и на псевдо патриотите (българските русофили). Ако беше България а ла путин, хора като Костадин копейкин, опа Костадинов, извинявам се :) при една грешна дума биха изчезвали с някоя джипка към новото белене, ама това е лошото на демокарацията - отнася човешки с предателите и им позволява да леят бълвоч от лъжи
190
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоо,ако някой Русия разположи оръжия на границата с ЕС, Германия какво би направила?
189
6
 
6
 
! Отговори
Кух преди 2 години
Повечето руснаци, тук, които живеят по-морето са некви егати ***. Има по интелигентни от Москва или Петербург, другото е леш. Зли кучета са повечето.
188
1
 
9
 
! Отговори
Слава Севрюкова преди 2 години
Иде гибелна война. Българите да се прибират в родината си до 2025 г.
187
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Кърджали реши да стане независим, пак ли така ще мислите?И в много вероятно САЩ да ги подкрепят, но не биха подкрепили независимостта на някой щат.
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам дежа вю.Киев и ВСВ
185
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите в България като цяло са нископлатени неудачници, социално слаба прослойка на обществото, наивни и глуповати! Част от тях емигрират на запад, в сърцето на прогнилия капитализъм, за да водят същия нещастен и жалък живот, да носят тениски USSR и да плюят по ръката която ги храни....
184
3
 
9
 
! Отговори
Каква преди 2 години
..."американска" пропаганда измъчва изгладените "русофилски" мозъци? Нали всички виждаме руските танкове в независима Украйна! И кой да вярва на Путин и Лавров, които преди две седмици се надсмиваха над твърденията че ще нападат Украйна?