Кръстев: Мирният ред в Европа може да завърши с разпада на Украйна

Силни занапред ще са обществата, които могат да издържат на болка
8 мар 2022 08:49, Елка Василева
308
Кръстев: Мирният ред в Европа може да завърши с разпада на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

След 1989 г. в Европа настана нов ред, войната беше немислима. Тази Европа сега потъва. Путин руши не само украински градове, той изнасилва моралните основи, върху които е стъпил европейският мирен ред, пише Иван Кръстев.

"Започва една нова история. Отмина времето на нежната сила. Силни занапред ще бъдат само онези общества, които могат да издържат на болка." Под това заглавие авторитетният германски седмичник "Ди Цайт" публикува водеща статия за войната, която Русия започна в Украйна, от българския политолог и философ Иван Кръстев. Дойче веле цитира пасажи от нея.

Идва краят на мирния ред

В началото Кръстев припомня за мирния ред, който се установи след края на Студената война. Той започна с Обединението на Германия и може да завърши с разпада на Украйна, пише Кръстев. "Този нов ред отхвърляше употребата на сила като инструмент за решаване на конфликти и насърчаваше взаимната обвързаност между европейските държави. В олицетворение на тази Европа се превърна върховенството на човешките права."

Още по темата
В онзи свят след 1989 година покълна и надеждата, че тогавашната посткомунистическа Русия също ще прегърне демокрацията и либерализма. Ако просто кажем, че не се стигна дотам, ние определено ще омаловажим случилото се, пише авторът. "Подобно на Германия след Първата световна война Русия се превърна в гневна ревизионистична сила, която има за цел да разруши целия европейски ред", подчертава по-нататък Кръстев.

В този европейски ред мнозинството хора искаха мир, а войната беше немислима, припомня Иван Кръстев и продължава: "Тази Европа обаче в момента потъва. Руският президент разрушава не само украински градове и военната и енергийна инфраструктура на страната (…), той изнасилва самите морални основи, върху които е стъпил европейският мирен ред. (…) От епохата на "нежната сила" ние преминаваме в епохата на издръжливостта. Под нежна сила се разбира стратегията на Запада да използва като главно оръжие своята голяма привлекателност. А "издръжливост" - това е умението на либерално-демократичните общества да блокират всеки опит уязвимостта им да бъде използвана като оръжие срещу тях."

Иван Кръстев смята, че едно либерално-демократично общество е способно да се съпротивлява срещу агресия като Путиновата, която използва именно слабите му страни - народовластието и миролюбивостта - единствено с издръжливостта на отделните си индивиди и на гражданското си общество. "И това общество трябва добре да си дава сметка колко е уязвимо. В епохата на издръжливостта се брои не толкова болката, която можеш да причиниш другиму, а болката, която сам можеш да изтърпиш."

Все повече страни искат да си "възвърнат контрола"

Иван Кръстев припомня, че ако доскоро идеите и ценностите на западните страни победоносно са се разпространявали чак до най-затънтените кътчета на земното кълбо, в момента все повече страни сякаш се опитват "да си възвърнат контрола" и да консумират собствената си култура, вместо да копират чужди.

"Началото на тази нова ера, което е маркирано от култа към собствената своеобразност, ще има драматични последствия за баланса на силите в света. Навлезли сме в една фаза, в която бъдещето на международния политически ред вече се решава не от успехите и привлекателността на една политическа система, а от това доколко противникът на тази система умее успешно да манипулира нейната уязвимост."

Войната е точно обратното на пандемията

В края на обширното си есе в седмичника "Ди Цайт" българският политолог и публицист пише: "В деня, когато Путин нахлу в Украйна, аз се оказах на гарата във Виена. Опитах се да си представя вълната от бежанци, която ще тръгне насам от кризисния регион. Войната е точно обратното на пандемията. Пандемията ни принуждава да останем на едно място. Войната ни принуждава да бягаме. Във времената на пандемия всички ние се тревожехме най-вече за медицинския риск, на който са подложени нашите престарели родители. Във времената на война всичките ни тревоги са свързани с бъдещето на децата ни. А иронията се състои в това, че възрастните хора, които ние се опитвахме да спасим през пандемията (понякога, уви, безуспешно), всъщност са децата от последната голяма война."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Югославия!
37
1
 
15
 
! Отговори
Зайо преди 2 години
Този човек анализира нещо, което не разбира, като резултат се е получила една боза. Точно това, което е в главата на автора.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех, че ЕС е страна във войната. Цифрите по бензиностанциите, друго показват. Кво ЕС и Нато?Да го д.... те! Загинахме с тези цени
35
1
 
5
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
За съжаление,вярващите са много...
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не смятам че Европа има морал когато това да принадлежиш към ЕС е свързано само с това да служиш на ЕС като роб и когато в този ЕС има такава разлика в заплатите за една и съща длъжност в различните страни има разлика в соц.помощи в различните страни а цената на тока бензина и хран продукти и лекарства е еднаква Когато тази Европа ти унищожава земеделието и производствтовот за да ти измъкне интелек-ците и да те накара да купуваш нейните ГМО експерименти .Такъв съюз не може да просъщ дълго
33
2
 
12
 
! Отговори
Бай Жоро преди 2 години
А какво направи Америка след 1989година за мира.Русия беше слаба след разпада на СССР.Америка генерира все повече конфликти по света и унизяваше Русия и не само нея.Всичко което се случва сега е в резултат на агресиввоста и надменноста на Щатите.
32
0
 
4
 
! Отговори
L. преди 2 години
А може и да не завърши. То човек най-лошо се изгубва в мислите си.
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринТи първо не си българин и второ - стой си на студ и глад като желаеш, никой не ти пречи, на нас обаче ни трябва търговия с Русия и руски горива!
30
5
 
22
 
! Отговори
Дойче изпърделе преди 2 години
Този на снимката е един от големите предатели на България, когато ви каже "Добър ден", обърнете се да прооверите дали слънцето е там, а на "Дойче Зеле" никой не вярва отдавна!
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков подкрепя Украйна ама тогава да каже за 13 националните знамена разкъсани в Киев .И водния кво спи ,тука е България ало на ало
28
14
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
По добре на тъмно и на студено, отколкото да продадем евроатлантическите ценност за путинска газ.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирният ред в ЕС си е 1:1 с добруването при Падишаха.
26
4
 
21
 
! Отговори
Друга гледна точка преди 2 години
Г-н Кръстев е много уважаван от мен човек, но тук греши. Устоите на Европа се оказаха неонацистки и това е плашещо. Защо неонацистки? Ковид ви дава отговора. ЕС въведе зеления сертификат, точно както Хитлер сертификата за произход, ограничи правата на хората, отне им работата,фалира бизнесите им и постави клеймо на всеки, отказал да се подчини. Хората без ЗС нямаха право да ходят на кино и ресторант, точно като евреите някога. Устоите на ЕС са фашистки и те трябва да бъдат разрушени.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се плашите. Не виждате ли, колко са слаби. Как ще се изправят срещу Европа. Нали това,ще е края им.
24
3
 
16
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Сред бежанките от Украйна освен украинки и техните деца, има и бесарабски българки, които поради обстоятелствата, са принудени да бягат от войната със своите майки и деца. Редно е да им се помогне. Пък и украинките и бесарабските българки са бели, красиви славянски жени, те са истинските бежанци за разлика от терористите от ислямския свят.
23
3
 
9
 
! Отговори
Геноцид в България преди 2 години
България спаси Евреите и Екзекутира Българи - масово!
22
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тucker Carlson, Fox News: Няма невинни и неутрални руснаци. Путин даде заповед за тази война, но и 6 годишните руски деца от Петербург трябва да бъдат наказани и да платят за това, защото те го заслужават, техните 80те годишни руски баби също го заслужават, западът трябва да наложи колективно наказание, трябва да се причинят страдания на деца, за да възстържествува справедливостта и западните ценности. video.foxnews com/v/6299444968001#sp=show-clips
21
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е не дали, а кога Европа ще остане на тъмно и студено. Тези истерични писаци на брюкселските псевдо буржоа са само от страх, че ще изпуснат кокала след като народите възстанат.
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този откри топлата вода. Рашките просто няма да спрат никога, докато не постигнат целта си.
19
7
 
26
 
! Отговори
Демокрация преди 2 години
ЕС забрани в държавите членки разпостранение на руски телевизии и радио станции. Демокрация от висша класа. Нещо като радио Свободна Европа при бай Тошо.