Изборът на Европа газ или ракети - избира газа, а дали няма да получи и ракети?

Ако затвори кранчето, Европа рискува да "удуши" самата себе си
7 мар 2022 19:09, Елка Василева
232
Изборът на Европа газ или ракети - избира газа, а дали няма да получи и ракети?
Снимка: архив, БГНЕС

Дванадесети ден войната в Украйна продължава своя безумен ход, а жертвите и бежанците растат в геометрична прогресия. Дванадесети ден руският енергиен монополист "Газпром" обявява в дневния си бюлетин, че подава синьо гориво към Европа в редовен режим. А понякога дори ангажира допълнителни мощности.

Още по темата
Дванадесети ден Европа и части от света говорят за безкомпромисните санкции, които трябва да бъдат наложени на режима на руския президент Владимир Путин. Дванадесети ден една след друга биват обявявани и по-сериозни, и по-символични санкции - руски банки биват изключвани от системата СУИФТ, западни компании спират дейността си в Русия, руски пропагандни медии биват изваждани от европейския ефир, яхтите на руски олигарси се оказват арестувани в западни пристанища и т.н.

И макар и срамежливо да се говори, че това май не е достатъчно и едва ли ще спре войната, така и не се посяга към сърцето на днешната руска икономика - добива и износа на енергоносители. Америка, разбираемо, е по-гласовита, докато Европа нервно присвива рамене и казва: Не можем без тях.

Парадоксът е факт - налагат се санкции, чиято цел е да намалят до минимум възможностите на режима на Путин да финансира войната, но най-голямото кранче остава широко отворено. Просто защото ако го затвори, Европа рискува да "удуши" самата себе си.

Зависимостта на Европа от руския газ е добре известна, но за това си е виновна и Европа. През последните 20-30 години много се говореше за диверсификацията на енергийните доставки, но направеното в тази посока е незначително. В същото това време, не и без европейско съучастие, Русия изгради тръбопроводи като "Северен поток-1" и "Турски поток", които ефективно "приклещиха" Европа от две страни. А самата Русия пък се превърна в своеобразна "бензиностанция с ядрени ракети".

На път беше и "Южен поток", но Кремъл предпочете да заложи на "Турски поток". "Северен поток-2" пък спря в последната минута, след като беше напълно изграден и готов за пускане само поради нетърпението на Путин да атакува Украйна.

За безпомощността на Европа в сегашния момент добре говори съгласуваната изява на германските министри на финансите и външните работи, Кристиан Линднер и Аналена Бербок, които в един глас вчера пред различни медии се обявиха против налагането на ембарго върху вноса на петрол, газ и въглища от Русия заради инвазията й в Украйна. Аргументите им може и да са правилни - без руски газ Германия остава на тъмно и студено до няколко дни, но само показват късогледата политика на страната през последните десетилетия, без да дават решение на сегашната криза.

С началото на войната политиците в Европа отново интензивно заговориха за диверсифицирането на газовите доставки и започнаха да поставят на масата възможни опции - от увеличаването на трафика от страни като Норвегия и Алжир, които доставят газ на Европа по тръбопроводи, до изграждането на терминали за втечнен газ, по които да се внася газ от страни извън Европа, като например САЩ и Катар.

За съжаление и двете опции са невъзможни в краткосрочен план, а сега са необходими именно такива решения. И Норвегия, и Алжир са близо до максималния си капацитет за добив и транзит на газ. Дори и да го увеличат, те биха компенсирали евентуалното спиране на руския газ с едва няколко процента.

Европейската комисия пък утре ще предложи мерки за разнообразяване на доставките на енергия в ЕС, за да ограничи вноса на енергоносители от Русия. Хубава стъпка, но сериозно закъсняла. Това трябваше да се направи още преди петнадесетина години.

Изграждането на терминали за втечнен газ, колкото и скоростно да върви, би отнело месеци. Дотогава войната би трябвало да е свършила.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви още в първите дни на войната, че Германия започва строежа на два терминала. Целта на изявата му беше единствено да успокои обществото, че газ ще има. Да, но кога? Важният въпрос е защо чак сега Берлин реши да помисли за ефективна диверсификация, след като от години е ясно, че Русия използва газа като оръжие и не само няма намерение да прекратява тази порочна практика, а дори и я увеличава. Вярно, Шолц е канцлер от едва няколко месеца, но той беше цял мандат министър в последния кабинет на Ангела Меркел и през цялото това време украинският конфликт тлееше, а газовата криза беше на хоризонта.

Нещо повече, неведнъж през последните две десетилетия Русия използваше газа, за да извива ръцете на Европа. Нека да си спомним газовите кризи от зимата на 2006 г., 2008 г. и 2009 г., всички до една свързани с руските претенции, основателни или не, по отношение на Украйна.

Европа е безнадеждно закъсняла по отношение на газовата си диверсификация, най-вече поради изключително късогледата си политика по отношение на Кремъл. В опит да цивилизоват и култивират "руската мечка", като й дадат възможност да използва огромните си енергийни резерви за модернизация, европейските политици само подхраниха възраждането на руската военна мощ и сега са напът да "берат плодовете" на тази политика.

Ситуацията сега малко наподобява тази отпреди Втората световна война, когато в опит да задоволят апетитите на Хитлер, западните демокрации последователно правят отстъпки и всъщност само ги разпалват. Той получава последователно Рейнската област, Судетите в Чехословакия, а по-късно и останалата част от страната, както и Австрия. Знаем какъв е резултатът от тази късогледа политика.

Путин през 2008 г. сложи ръка на Абхазия и Южна Осетия в Грузия, а през 2014 г. окупира Крим и реално и големи части от Източна Украйна. Европа говореше на висок глас, но не направи нищо, за да го накаже за агресията. Сега Кремъл има амбицията да сложи ръка, по един или друг начин, върху цяла Украйна. Какво ли ще последва?

През 1938 г. след края на конференцията в Мюнхен, развързала ръцете на Хитлер да окупира Чехословакия, Уинстън Чърчил обобщава: "Нашите политици избираха между войната и позора. Те избраха позора, но ще получат и войната" и се оказва прав.

Сега Европа избира между газ и ракети. Тя избира газа, но дали няма да получи и ракети?
/БТА/
 


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
'На път беше и "Южен поток", но Кремъл предпочете да заложи на "Турски поток".' - всъщност ЕС спря Южен поток. Не беше толкова отдавна че да не помним. Главното занимание на днешните медии е да пренаписват история и изопачават факти.
184
0
 
0
 
! Отговори
внимателно преди 3 месеца
експерти да огледат срещата на Радев вчера. Вижда се обемно проникващо просветване на двореца в Букурещ от американsки сателити.. Следят двореца като ЦЕЛ за реклама на нагло престъпната тежко терористична диверсия провеждана чрез нарко обсебения Путин Vladimir Vladimirovich.. Всички танкове,БМП,БТР,камиони ,вертолети,самолети се следят с нарочно инсталирана диверсионно терористична техника да се заловят поименно лицата командващи терора срещу Украйна и Русия вкл от вашингтон и Москва
183
0
 
4
 
! Отговори
Георги преди 3 месеца
Ако Русия нападне Европа, значи така са се разбрали с Американците :-) ! Европа е културен център на света. От Европа тръгва науката, творчеството, културата. Европа няма оръжия. След втората световна война, Европа е сложена на колене. Къде са оръжията на Германия ? Франция и Англия им сложиха по един ненормалник да ги управлява. Италия ли ще воюва ?! Хората си хапват и си пийват, радват се на живота. Никой няма да тръгне да се бие. Другите са малки.. те си имат достатъчно вътрешни проблеми
182
0
 
5
 
! Отговори
Lina преди 3 месеца
Любопитно ми е кога точно *** и сие забелязаха огромното влияние на влАдолф? Когато изключиха всички възможни тец ? Когато мечтаеха розово за перки и ток ей така по въздуха? Кога точно се усетиха, че зависят изцяло от русия на тема газ? Толкова " умни глави" , а не виждат простички неща.Каро например с какво ще се топлят зимата? Освен да си внасят топъл климат и мечти - друго не остава. Това го знае идеално и х.итлер 2. А те да се снимат, докато арабите приютяват милиардери ...
181
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гейовете дават по малко пари на украйците от ПП ,даже се оказа че и Англия дава малко сравнение ,на нашите натегачи,румънците дават 8 лв ,Полша 12 лв.на ден ,и са на палатки ,не на морето по луксозни хотели )а тук по 40 лв ,браво най богатата държава е ЕС
180
0
 
2
 
! Отговори
Dj преди 3 месеца
***, Европа избира газТа не газа, не меси секс със политика
179
2
 
8
 
! Отговори
Бен Гурион преди 3 месеца
Какво само ревете под всяка стария и защитавате едните или другите? Някой да е видял реакция от Израел, а? След като такава няма, няма да има и намеса на западните държави в конфликта. Израел са чувствителни н всякаква теми за нацизъм и фашизъм. А в Украйна има в изобилие такива елементи. Седете си мирни и се надявайте простопедите начело да държавата да не ни намесят в конфликта, че тогава хип няма да е приятно.
178
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпрос на манталитет..за мен,света без Русия би бил по-добро място да прекараме дните си на този свят.Други пък си обичат Русия...мироглед,възпитание,семейна среда и други неща...Свят голям,хора всякакви,а и никой не вързан да стои тук!
177
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добрият политик говори едно, но върши точно това, което се очаква от него. На първо място защитават интересите на собствената си страна. Да, всички са солидарни с Уркия, осъждат руснаците, но си купуват гаста и нафтата. Само че сега уж заради кризата цените растат. И джобовете на бизнесмените, близки до политиците също се пълнят. Дааа, Русия е много лоша, горките украинци, някой да иска газ, нафта, ефтино ги даваме.
176
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Тетка" написала това безумие незабавно да отиде на лекар! В съвременният свят няма място за хора готови да се държат за "палците" пред който и да е big brother. Светът за да се развива нормално трябва да се отърси от едноличните господари! Това означава равни права и реално работещи пазарна икономика и взаимно уважение! За индивидите насаждащи омраза - смърт.
175
13
 
4
 
! Отговори
Вечна Слава! Слава! преди 3 месеца
Статията е добра и поучителна. Но за съжаление ние 30 години не можахме да се освободим от нашите генерали. Визирам пРезидента и бившия вече министър на войната. А те за съжаление вече са се освободили от достойните офицери. Но на война като на война. Имаше го Генерал Колев, ще има и други и затова го няма в учебниците по история и името му се предава от уста на уста.
174
7
 
39
 
! Отговори
До 184 Хитрата сврак преди 3 месеца
Кратко и ясно казано ! Та да попитам чий гуй дирят американците в Украйна и защо цяла Европа си е свалила гащите ?
173
9
 
29
 
! Отговори
Дедо Либен преди 3 месеца
Украйна можеше да избира между войната и безчестието, но получи и двете !
172
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Накрая ракетите в газа.
171
7
 
23
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 3 месеца
България ще е много по добре, когато Турция и САЩ се оттеглят от нея!
170
5
 
34
 
! Отговори
разпространете моля преди 3 месеца
Подлеците от САЩ, които изиграха ЕС и работят за съсипването на Германия, в събота са били на ОФИЦИАЛНО посещение.....ПРИ НЕЛЕГИТИМНИЯ МАДУРО ОТ ВЕНЕЦУЕЛА??? Мадуро, на който спретнаха преврат с един същия като Зелевски за да вземат "назаем" нефта на Венецуела` и понеже не успяха го обявиха за нелегитимен и накараха света пак да налага санкции срещу "диктатора" Мадуро. Онзи ден са на крака при него, за да си осигурят евтин петрол, като спрат руския, а ЕС и Германия спят....с цени до небеса
169
31
 
12
 
! Отговори
РаЧо преди 3 месеца
статията е добра.руснаци убиват украински деца.путеносците тук трябва да са наясно,че този изверг утре ще посегне и на Вашите деца.
168
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Луди ли сте?Грешиш, специалисте. Природен газ - м.р. Виж правописа в страницата на Института по български език
167
9
 
23
 
! Отговори
Марк Рюте преди 3 месеца
"Лъжата в политиката не е грях!" - та същото е и тази статия.
166
49
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 3 месеца
Европа ще се оправи ,когато провесят на пангара Меркел,Шрьодер и Путин.