Кръстев: Мирният ред в Европа може да завърши с разпада на Украйна

Силни занапред ще са обществата, които могат да издържат на болка
8 мар 2022 08:49, Елка Василева
308
Кръстев: Мирният ред в Европа може да завърши с разпада на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

След 1989 г. в Европа настана нов ред, войната беше немислима. Тази Европа сега потъва. Путин руши не само украински градове, той изнасилва моралните основи, върху които е стъпил европейският мирен ред, пише Иван Кръстев.

"Започва една нова история. Отмина времето на нежната сила. Силни занапред ще бъдат само онези общества, които могат да издържат на болка." Под това заглавие авторитетният германски седмичник "Ди Цайт" публикува водеща статия за войната, която Русия започна в Украйна, от българския политолог и философ Иван Кръстев. Дойче веле цитира пасажи от нея.

Идва краят на мирния ред

В началото Кръстев припомня за мирния ред, който се установи след края на Студената война. Той започна с Обединението на Германия и може да завърши с разпада на Украйна, пише Кръстев. "Този нов ред отхвърляше употребата на сила като инструмент за решаване на конфликти и насърчаваше взаимната обвързаност между европейските държави. В олицетворение на тази Европа се превърна върховенството на човешките права."

Още по темата
В онзи свят след 1989 година покълна и надеждата, че тогавашната посткомунистическа Русия също ще прегърне демокрацията и либерализма. Ако просто кажем, че не се стигна дотам, ние определено ще омаловажим случилото се, пише авторът. "Подобно на Германия след Първата световна война Русия се превърна в гневна ревизионистична сила, която има за цел да разруши целия европейски ред", подчертава по-нататък Кръстев.

В този европейски ред мнозинството хора искаха мир, а войната беше немислима, припомня Иван Кръстев и продължава: "Тази Европа обаче в момента потъва. Руският президент разрушава не само украински градове и военната и енергийна инфраструктура на страната (…), той изнасилва самите морални основи, върху които е стъпил европейският мирен ред. (…) От епохата на "нежната сила" ние преминаваме в епохата на издръжливостта. Под нежна сила се разбира стратегията на Запада да използва като главно оръжие своята голяма привлекателност. А "издръжливост" - това е умението на либерално-демократичните общества да блокират всеки опит уязвимостта им да бъде използвана като оръжие срещу тях."

Иван Кръстев смята, че едно либерално-демократично общество е способно да се съпротивлява срещу агресия като Путиновата, която използва именно слабите му страни - народовластието и миролюбивостта - единствено с издръжливостта на отделните си индивиди и на гражданското си общество. "И това общество трябва добре да си дава сметка колко е уязвимо. В епохата на издръжливостта се брои не толкова болката, която можеш да причиниш другиму, а болката, която сам можеш да изтърпиш."

Все повече страни искат да си "възвърнат контрола"

Иван Кръстев припомня, че ако доскоро идеите и ценностите на западните страни победоносно са се разпространявали чак до най-затънтените кътчета на земното кълбо, в момента все повече страни сякаш се опитват "да си възвърнат контрола" и да консумират собствената си култура, вместо да копират чужди.

"Началото на тази нова ера, което е маркирано от култа към собствената своеобразност, ще има драматични последствия за баланса на силите в света. Навлезли сме в една фаза, в която бъдещето на международния политически ред вече се решава не от успехите и привлекателността на една политическа система, а от това доколко противникът на тази система умее успешно да манипулира нейната уязвимост."

Войната е точно обратното на пандемията

В края на обширното си есе в седмичника "Ди Цайт" българският политолог и публицист пише: "В деня, когато Путин нахлу в Украйна, аз се оказах на гарата във Виена. Опитах се да си представя вълната от бежанци, която ще тръгне насам от кризисния регион. Войната е точно обратното на пандемията. Пандемията ни принуждава да останем на едно място. Войната ни принуждава да бягаме. Във времената на пандемия всички ние се тревожехме най-вече за медицинския риск, на който са подложени нашите престарели родители. Във времената на война всичките ни тревоги са свързани с бъдещето на децата ни. А иронията се състои в това, че възрастните хора, които ние се опитвахме да спасим през пандемията (понякога, уви, безуспешно), всъщност са децата от последната голяма война."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин или е голям *** или е американски шпионин .Войната която той започна е голяма глупост.
137
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КРЪСТЕВ Е АГЕНТ НА ПУТИН !!! СРАММММММ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
136
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Василев "всичкото се превърна в анти-руски проект," Стъклар, продължаваш с руската пропаганда! ПУТИН превърна това в един анти-руски проект. Първо с нежеланието си да направи страната си процуфтяваща, избирайки пътя на ограбването й и подчинването й на КГБ, и по този начин правейки избора на Украйнците очевиден, втори път, когато наруши "гаранциите", които Русия беше дала за целостта на Украйна, сега трети път, когато откровено нападна Украйна с цел да ги смачка.
135
2
 
12
 
! Отговори
DW=WC преди 2 години
Статия на Гнойче Шнеле... пропагандата лети
134
3
 
21
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
А, какво ще кажете за закона от 2014г.,който забранява белгарския език като официален, прочистването не само на руския, но и на българския етнос. Това не се ли е знаело от българските управници. Е, питам за кого роните крокодилските си сълзи?
133
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е, че след 1989 нямаше нито "Версайски" нито какъв то и да е друг мир, а дотогавашният еропейски "ред" си отиде със СССР. Нов договор не беше подписан. Икономическото завладяване от ЕС с охрана от НАТО продължи на изток. Когато няма общ договор за това, рано или късно ще има конфликт. Сега всички се сриваме.
132
3
 
15
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Случайно да знаете че Украйна не само че е най-голяма по територия в Европа, но и най-богата на суровини, и то говорим за стратегически суровини като титан и железни руди от всичко, с най-плодородна земя, с едно грамотно образовано население!Ето това всичкото се превърна в анти-руски проект, сега луд ли е Путин или е последователен в защита на руските национални интереси!Да не говорим че граничи с Черно море и Азовско море!Това не е задния двор на Русия,това е бъдещето на Русия!Винс Тейлър!ЦРУ!!
131
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам разпада на руската федерация на 100 независими държави.
130
1
 
8
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
В отговор на кризата, най-големият Исторически парк в света до Варна утроява своята земеделска продукция в село Неофит Рилски!
129
1
 
18
 
! Отговори
Офф! Бактън ! преди 2 години
ВИЖТЕ ГО ХУБАВО ТОЗИ ИНДИВИД!!! Това е завършен сор-осоид. В най-лошия смисъл на тази дума. Заплакал за "реда"..след 1989 г. Този ред../либерастко-демократичен/ доведе до гей-парадите..третият пол...транссексуалността..и пр. атрибути на содомската идентичност. И задължителната в такива случаи...слабост...липса на мъжественост и храброст. Заменени с..ЛГБТ..и Прайдове с цветовете на дъгата. Затова...цялата тази нечистотия..трябва да се очисти,,санира..и изгади наново. Тъкмо това премълчава Кръстев
128
2
 
1
 
! Отговори
Б.Делчева преди 2 години
Сидеров фалира Алфа ТВ! Бялата Златка успя да съсипе и телевизията на истината!Лидер или гюле е Сидеров!
127
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 147 "Е сега сме свидетели,че това няма как да се получи и някой някъде си е направил грешни сметки!" Така е, никой не е предполагам, че ръководителите на Русия всъщност работят само за себе си, а не за благоденствието на народа си. Това е невъобразимо в представите на демокрациите. Руснаците определено ги "изненадаха". "Браво" на тях. Обаче това прави руския народ още по-мизерстващ и ще става по-зле. КУПОНИТЕ ИДВАТ!
126
4
 
4
 
! Отговори
хм.. преди 2 години
оттук нататък въпроса е кой ще издържи икономически - Русия или Европа. Залога е твърде голям, като е съмнително САЩ да са печелившите, защото губят силен съюзник - единствения печеливш е Китай, който печели и в двата случая. Тези които подкрепят режима на Путин не знаят какво си пожелават.....
125
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен това ЕС ще извлече максимална полза от случващото се и ще имаме енергийна независимост и достъпна зелена енергия за домакинствата светкавично бързо.
124
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато СССР[Русия]оттегли своето влияние от Източна Европа през далечната 1989 година,някой си правеше илюзии,че новият "Европейски ред"ще достигне до границите на Русия с идеята по късно и тя да бъде порядъчно"демократизирана" и приобщена към въпросният"ред"Е сега сме свидетели,че това няма как да се получи и някой някъде си е направил грешни сметки!
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Az Войните на Милошевич бяха вътре в страната за независимост. Войната в Украйна е между две големи отделни държави и първата от ВСВ насам, в която е замесена с пълния си военен капацитет една суперсила.
122
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, това е равносилно на всички украинци да изчезнат, ще си прилапат двете уж независими републики, а за останалато ами да ви кажа Путин няма да си тръгне сам и тежко им горко на рускнаците - ще догонват Северна Корея.
121
4
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 години
Точно обратното, след като Русия завземе Украйна отново ще има мирен ред, защото САЩ ще разберат, че не могат да нападат когото си искат / Югославия, Ирак, Сирия и други / и за каквото си искат. Жалко за Украйна.
120
9
 
4
 
! Отговори
до 134 преди 2 години
Василев, войната си е война, не бива да се оправдават с това че някой друг някъде ги е водил. Разликата на тази е , че един болен егоцентрик в желанието си за отмъщение иска да заличи една огромна държава с 45 млн жители, сякаш никога не я е имало....просто опорните ви точки за оправдание са безкрайно цинични и лицемерни...
119
3
 
12
 
! Отговори
Az преди 2 години
Къде е бил този господин в периода 1991 - 2001. когато Западните Балкани бяха страшен пожар ? Това са 10 години на войни в Европа !!! За каква "немислима" война говри, когато във войанта в Югославия участваше цяла Западна Европа и САЩ ???

Спонсорирани публикации