Виталий Кличко призова България да спре икономическите си отношения с Русия

Не вярвайте на руската пропаганда, заяви той
27 мар 2022 16:20, Нели Христова
487
Виталий Кличко призова България да спре икономическите си отношения с Русия
Снимка: БГНЕС

Кметът на Киев Виталий Кличко разказа в интервю за Нова телевизия, че е загубил много свои близки във войната, отхвърли всякакъв компромис Украйна да се откаже от територии, за да сключи мир, и призова България да спре всякакви икономически отношения с Русия, защото така подкрепя армията й.

 "Аз съм кмет на града. Хората ми дадоха правото да защитавам интересите им. Трябва да браня живота на жителите на моя град. Затова оставам с моите хора", каза Кличко. Той обясни, че остава в Украйна, защото това е неговият роден дом и не може да пребивава никъде другаде по света.

По думите му половината население на Киев е напуснало града. "Преди войната в Киев живееха 3,5 милиона души, сега предполагаме, че са около милион и половина. Жените и децата вече си тръгнаха. Хората, които може да срещнете, са с униформи и оръжия. Всяка сграда и улица се подготвя за атака от руски войници", разказва Кличко. По думите му руските войски се задават откъм Беларус. "На север са окупирали Чернобил. Те са на около 25-30 километра от града", казва кметът.

И призовава: "Не вярвайте на руската пропаганда! Това е война срещу украинския народ! Те вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни - жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени", казва още боксьорът начело на Киев. Над 90 сгради в столицата на Украйна са унищожени, Ирпен не съществува вече, а Буча, Гостомел и Бородянка са изцяло разрушени. Кличко добавя към списъка още и Чернигов, Харков и Мариупол.

Той отрича Украйна да е проявявала агресия.

"Никога не сме проявявали агресия към никого. Последва анексирането на Крим. След това Донецк и Луганск. И сега - войната в Украйна. Къде ще свършат интересите на Русия? Не съм сигурен, че с Донецк и Луганск. Русия иска да окупира Киев, столицата на Украйна. Интересите ѝ могат да стигнат до Полша, а и по-далеч - до Чехия или Германия. Трябва да разберете причините за тази война - да се построи отново Съветската империя", твърди Кличко.

"Голямата трагедия за нашата страна е, че от 40 милиона украинци, много от тях се преместиха в страните от Евросъюза. Благодарни сме на всяка държава. Искам да им кажа на всички едно голямо благодаря! Знам, че много украинци временно живеят в България. Получаваме от вас хуманитарна помощ. Това е много важно за нас. В тази трудна ситуация виждаме кои са истинските приятели на Украйна", благодари кметът на Киев.

И критикува нежеланието ни за помощ с оръжие за Украйна.

"Искам да го кажа на всички. Някои политици днес искат да са наполовина бременни. От една страна казват: "Войната е много лоша за Украйна", но от друга - не са готови да подкрепят страната ни. Ситуацията е черно-бяла. Трябва да решите - подкрепяте мира, подкрепяте Украйна или подкрепяте агресията. И още едно послание - моля ви, спрете икономическите си отношения с Русия, защото всяко евро, всеки цент, който Руската икономика получава от Европейския съюз или България, не се използва за икономически цели и за хората на Русия. Те използват парите за армията си", призовава Кличко.

Той е категоричен, че по време на преговорите Украйна няма как да приеме компромисите, които иска Русия. "Компромис? Какъв? Да дадем на Русия част от Украйна? Това компромис ли е? Не!", категоричен е кметът на Киев. Кличко е убеден, че "тази война зависи от един човек, който седи в Русия, Москва, Кремъл. Той започна войната. От него зависи всичко", заяви Виталий Кличко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
2
 
18
 
! Отговори
Анна преди 2 години
Извинявай ти кой беше, че да казваш какво да правим?
290
2
 
6
 
! Отговори
Мюмюн преди 2 години
Вай аркадаш Кличко сакън недей че много български мафиоти ще остават без хляб! Остави това ама посли може да им се наложи и да работят а това е вече драма !!
289
0
 
22
 
! Отговори
Български родолюбец преди 2 години
Кога ще престанат някакви външни и чужди да се опитват да ни казват какво да правим? Вярно, че не сме суверенна държава, но чак пък толкова?! СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ, НИЕ СМЕ ЕДНА Ш*БАНА КОЛОНИЯ!
288
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо ти си спри вързките със дядо джордж,върни му кинтите и тогава ние.
287
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България дори и да иска не може да премахне зависимостта си от Русия в близките 10 години. 70% от горивата ни идват от там. Също и ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй. Отделно в Българското общество има историческа сантименталност която е трупана и отглеждана в продължение на 140 години. Прекъсването на това може да стане само с пропаганда и ново обучение на младите да бъдат научени да мразят Русия. Това ще отнеме поне 20 години.
286
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дрън дрън , тоя явно много са го бъслали в тиквата
285
8
 
17
 
! Отговори
Фашистка россия преди 2 години
Убива деца в Украйна. Бизнес с фашисти е престъпление!
284
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този редом до Зиииленския са за народен трибунал. Па и нагли.
283
14
 
4
 
! Отговори
бизнеса процъфтява преди 2 години
Кличко ме кефи, мисля да го послушам. И по принцип икономически връзки с Русия нямам освен по морето като трябва да плащам на разни рускини за 1-2 часа въргаляне. Сега ще плащам на украинки
282
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виталий Кличко не е кмет, а недоразумение
281
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Zа наших!
280
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛАВА НА РУСИЯ!
279
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Кличко, но тука нашите политици са русофили.
278
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се дава трибуна на такива ненормалници като този сатрап на снимката?
277
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя седи на топло в Киев и гледа как унищожават страната и народа му и пръста не си мърда мисли си че това е някакво риалити
276
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А брат ти кога преби едно безпомощно българче като улично псе, извинихте ли се? И то пред очите на цял свят. Безсрамници!!!
275
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пффф
274
0
 
24
 
! Отговори
Хахаххаха преди 2 години
Когато Украйна спре транзита на руски газ и се откаже от таксите, тогава и БГ бизнеса ще си зареже бизнеса с Рашата!
273
15
 
3
 
! Отговори
Слава преди 2 години
Украйна
272
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля платеният дето пише всички русофилски коментари с ВПНа да каже, кои аджеба са тия убити българи, че историята не познава такъв случай.

Спонсорирани публикации