Рецептата Dnes: Маслен кекс с шоколад и зехтин

Топящ се в устата
29 апр 2022 09:58, Илияна Николова
6
Рецептата Dnes: Маслен кекс с шоколад и зехтин
Снимка: istock

 Продукти:

  • 2/3 чаша зехтин
  • 6 супени лъжици какао
  • ½ чаша гореща вода
  • 2 чаени лъжици ванилов екстракт
  • 1 и ½ чаши едро смлени бадеми
  • 1 супена лъжица брашно
  • ½ чаена лъжица сода
  • 1 щипка сол
  • 1 чаша фина захар
  • 3 големи яйца
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете с малко мазнина кръгла форма за печене. Постелете хартия. Пресейте какаото. Залейте го с горещата вода и разбъркайте, докато се получи гладка шоколадова каша или паста. Добавете ваниловия екстракт. Оставете настрана да изстине.
 
В малка купа смесете смлените бадеми с брашното и содата. Добавете щипка сол и разбъркайте. В купа с миксер разбийте захарта, зехтина и яйцата. Разбивайте на ниска скорост отначало, след това увеличете и разбивайте, докато сместа стане кремообразна или около 3 минути. Намалете скоростта на миксера и добавете какаовата смес. На части добавете и сместа със смлените бадеми. Разбийте до хомогенност.
 
Прехвърлете тестото в подготвената тава. Притиснете го с шпатула, защото ще се получи гъсто и лепкаво. Печете за около 40-45 минути или до суха клечка. Преди да го извадите от формата и да го нарежете, оставете го да изстине 10 минути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
2
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
И получих тромбоза само докато чета рецептата.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1. Зехтин идва от арабски език и означава масло.
3
0
 
2
 
! Отговори
Станиол преди 1 година
До Мармот Не ти трябва миксер освен ако не искаш да правиш пяна от белтъците. Аз разбърквам съставките с лъжица. Ще взема да направя един кекс довечера че отдавна не съм правил, но няма да е по горната рецепта.
2
2
 
2
 
! Отговори
Мармот преди 1 година
За шоколадовия кекс е много важно миксера да е на бавна скорост, за избягване на излишни разпръсквания на тестото и колкото повече е зехтина, по-добре.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да е "маслен" трябва да е с масло! И 100% ще е по-вкусно!