Поръчките в строителство намалели наполовина за шест месеца

Основни строителни материали поскъпнаха с 40%
50
Поръчките в строителство намалели наполовина за шест месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

2022 година е започнала с тотален срив за строителството с публични средства. През първото тримесечие в България са проведени само 552 обществени поръчки за строителство на обща стойност 1,131 млрд. лв., което е спад с 23,9% на броя на процедурите в сравнение със същото тримесечие на предходната година и с 49,5% на стойността им, показват данни на Камарата на строителите в България, цитирани от „24 часа“.

През първите три месеца на годината е отбелязан също и спад от 22,4% на броя на подписаните договори след проведена процедура и спад от 51,8% на стойността им.

Свиването на обществените поръчки, което на практика е двойно, има две обяснения. От една страна, България в момента е в преходен период по отношение на оперативните програми, тъй като действащите изтичат, новият период все още не е започнал, а и средствата по плана за възстановяване и устойчивост се забавиха.

От друга страна, институциите и общините, които провеждат процедури, имат затруднения с намирането на средства за строителство, тъй като заради поскъпването на материалите със средствата за строителство, които им осигуряват бюджетите, те могат да си позволят много по-малко дейности в сравнение с година по-рано.

От средата на 2021 г. насам основни строителни материали като бетон, дървен материал, битум, асфалт и много други поскъпнаха средно с около 40%, някои и с много повече. Това доведе и до масов отказ на много фирми да довършат започнати вече строителни дейности, особено ако са сключили договорите си преди повече от година-две. Наскоро от Националното сдружение на общините в Република България се оплакаха, че много строителни фирми предпочитат да платят неустойката и да  приключат договора, отколкото да довършат проекта, тъй като цените, с които са кандидатствали, отдавна не отговарят на действителността.

Общата строителна активност през първото тримесечие също отбелязва спад, но не чак толкова голям, и това се дължи на факта, че строителството на жилища и други частни обекти все още продължава с предишните темпове. Все пак сградното строителство като цяло  отбелязва спад с 12,4% в сравнение с година по-рано. У нас през първите три месеца на годината са построени сгради за 1,546 млрд. лв.

Има и 9,2% ръст на издадените разрешителни за строеж на нови сгради и 17,1% ръст на започнатото строителство на нови сгради в сравнение с година по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: строителствоматериали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма част от инфлацията си я правим ние, защото купуваме. Вчера ги гледам - българската верига Фантастико пълно, купуват едни и същи неща, които в немския Кауфланд са с 15-20% по-евтини. Ми спираш да пазаруваш там и нещата се регулират. Така и с апартаментите, смрадливи панелки се продават по 1500 евро квадрата и разни хора ги купуват. Еми кога ще се нормализират цените така, ми никога.
43
1
 
14
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
до 46 Цените се вдигали, но на тези цени няма кой да купува, а и хората са в изчаквателна позиция за вдигане на лихвите, което е неизбежно. Вече и банките ще дават някой процент, а да имаш кеш вместо непродаваем бетон ще е доста по-важно в идните времена.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелките скочиха с 50-100%, почти на цената на ново строителство, въпреки че са строени преди 40 години с материали и работна сила за стотинки.Фалитът на строителите дойде, чувствам се добре!Крадоха и пълниха 10 години, сега е пак видовден.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените отново се вдигат! Пазарна икономика - за стока, която е кът се вдига цената!
40
3
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
До анализатор Я кажи в Кипър и Гърция, пак ли Бойко е виновен за високите цени на горивата? Голям анализатор си, да знаеш! Хахахахаха
39
2
 
15
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Поръчките намаляват , защото и СХЕМИТЕ ги няма.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 "УСПЕХИТЕ НА ПРОМЯНАТА" __УСПЕХИТЕ НА ПРОМЯНАТА СА ОБРАТНО ПРОПОРЦИОНАЛНИ НА УСПЕХИТЕ НА КОМЕНТАТОРА!!!
37
1
 
16
 
! Отговори
Брокерчето007 преди 1 година
Няма такова нещо,няма страшно, купувайте хора, трябва ми много пари от вашите комисионни.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 37 Бойко Борисов не търгува с марихуана, а с хероин! После се чудим защо не ни приемат в Шенген...
35
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо какво построи за последната година,че не разбрах. Или спря парите за строителство и ги насочи за компенсации на високите цени на газ. Пък ако беше плащал в рубли както правят Италия,Германия ,Франция и други страни дето ни тупат по рамото и ни се смеят,цените на газа щяха да са ни по-ниски. Поне докато дойде азерски газ. Отчитам и факта,че Борисов не построи тази връзка под натиск на Путин. И двамата са виновни за положението ни.
34
2
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: boto (номер 31) Е не е само войната виновна, да. Виновен е и ГЕРБ начело с Бойко Борисов!!! Но той пък е маша на Путин, тъй че косвено и той участва във войната, но не на наша страна!!! Знае се, че г-н Борисов е приятел с Валентин Златев, шефа на Лукойл България, който като монополист вдигна умишлено наемите за гориво, тъй че бензиностанциите са принудени да вдигат цените, дори при поевтиняване на петрола! Цените няма да спаднат, а ти ще си излъган за пореден път!!!
33
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май и аз си искам ГЕРБ въпреки че са мутри. Преди се оплаквах, че Тиквун контролира марихуаната и има рекет на куки, а сега проверките са 2 пъти повече, а ПП вместо да я декриминализира щото нали уж са западномислещи, започна разбиването на хубавите испански канали и оранжериите ни наследство от ГЕРБ и започнаха да коленичат пред САЩ и Албанската мафия, която действа в Албания, Косово и РСМ, заради което е и целия натиск да пуснем РСМ в Е.С.
32
4
 
9
 
! Отговори
До boto преди 1 година
Най много Бойко да изтегли още 10-20 милярда заем !
31
6
 
21
 
! Отговори
Бойко Методиевич преди 1 година
Ужас! Моите любими фирмички вече няма да могат да си пазаруват обществени поръчки! Кирчо и Кокорчо ни бият през крадливите ръчички. Затова и строителството намаля.А па тоя господин... Рашков, толкова го мразя че дори си намразих и моето име покрай него, сигурно пак ще ме арестува ако не мине вота...Ужас!
30
3
 
19
 
! Отговори
До Boto преди 1 година
Викаш ако дойде Тиквата на власт веднага цените на горивата и храните ще намалеят в пъти. Хахаха-каквото е било няма да се върне.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Наскоро от Националното сдружение на общините в Република България се оплакаха, че много строителни фирми предпочитат да платят неустойката и да приключат договора, отколкото да довършат проекта, тъй като цените, с които са кандидатствали, отдавна не отговарят на действителността." - нормални неща за капитализма. Собствениците на западни компании, особено английски, дори не плащат неустойки, а направо закриват фирмите и прибират парите. С тия приоми е известен например Тръмп.
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гарантирано от Кирчо и Кокорчо
27
12
 
13
 
! Отговори
Boto преди 1 година
До предишния юнак ..... предпочитам да зареждам бензин на 2 лева и да ям хряб на 1 и Бойко на де спира да краде, отколкото да зареждам на 3.50 и хляба да е 2 докато добрата, честна "Промяна" ни управлява. И моля не обвинявайте войната за това..... житото си е наше, бензина, който сподаваме от Лукойл е с доста по-ниска цена от миналата година.Дано днес не мине вота на недоверие.... така след 6 месеца ще сме в такава рецесия, че не един апартамент без пари а 2 ще си купя.... чакам промяната...
26
6
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 21 Нали викаш, защитниците на Мариупол, бойците от Азов били "фашисти"?! Еми на ти сега желязо, на ти арматура, на ти евтини апартаменти!!! Дори аерокосмическата индустрия на ЕС изпитва затруднения, заради липсата на внос на метали и други суровини от Украйна! Недейте да пращате оръжия за Украйна! Някои хора имат интерес тази война да продължи. Такива като Валентин Златев и Лукойл който вдига умишлено наемите за горивни депа...
25
2
 
10
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 25 Бе ти четеш ли друго освен заглавията бе, баобаб двестагодишен??? Докажи че четеш!!! Вие пишете главно първосигнални плювни срещу властта!!! Горепосоченият факт важи за цяла Европа, а не само за България! Освен това, европейските програми свършиха и Бойко не може повече да краде!Гот ли ви беше последните 12 години да сте най-бедните европейци?! Ама българите имали пари и ходели по Гръцко? А богатите европейци ходят на Френската Ривиера!

Спонсорирани публикации