Поръчките в строителство намалели наполовина за шест месеца

Основни строителни материали поскъпнаха с 40%
50
Поръчките в строителство намалели наполовина за шест месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

2022 година е започнала с тотален срив за строителството с публични средства. През първото тримесечие в България са проведени само 552 обществени поръчки за строителство на обща стойност 1,131 млрд. лв., което е спад с 23,9% на броя на процедурите в сравнение със същото тримесечие на предходната година и с 49,5% на стойността им, показват данни на Камарата на строителите в България, цитирани от „24 часа“.

През първите три месеца на годината е отбелязан също и спад от 22,4% на броя на подписаните договори след проведена процедура и спад от 51,8% на стойността им.

Свиването на обществените поръчки, което на практика е двойно, има две обяснения. От една страна, България в момента е в преходен период по отношение на оперативните програми, тъй като действащите изтичат, новият период все още не е започнал, а и средствата по плана за възстановяване и устойчивост се забавиха.

От друга страна, институциите и общините, които провеждат процедури, имат затруднения с намирането на средства за строителство, тъй като заради поскъпването на материалите със средствата за строителство, които им осигуряват бюджетите, те могат да си позволят много по-малко дейности в сравнение с година по-рано.

От средата на 2021 г. насам основни строителни материали като бетон, дървен материал, битум, асфалт и много други поскъпнаха средно с около 40%, някои и с много повече. Това доведе и до масов отказ на много фирми да довършат започнати вече строителни дейности, особено ако са сключили договорите си преди повече от година-две. Наскоро от Националното сдружение на общините в Република България се оплакаха, че много строителни фирми предпочитат да платят неустойката и да  приключат договора, отколкото да довършат проекта, тъй като цените, с които са кандидатствали, отдавна не отговарят на действителността.

Общата строителна активност през първото тримесечие също отбелязва спад, но не чак толкова голям, и това се дължи на факта, че строителството на жилища и други частни обекти все още продължава с предишните темпове. Все пак сградното строителство като цяло  отбелязва спад с 12,4% в сравнение с година по-рано. У нас през първите три месеца на годината са построени сгради за 1,546 млрд. лв.

Има и 9,2% ръст на издадените разрешителни за строеж на нови сгради и 17,1% ръст на започнатото строителство на нови сгради в сравнение с година по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: строителствоматериали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обява, 100кв апартамент на докторски паметник, 1 милон евро. Успех на продаващите, но чак такива откачалки няма.
23
6
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"От средата на 2021 г. насам основни строителни материали като бетон, дървен материал, битум, асфалт и много други поскъпнаха средно с около 40%, някои и с много повече." И стоманата, и стоманата! Откак рушистите унищожиха "Азовсталь" (поне символично) стоманата стана скъпа като злато! Недейте да пращате оръжия на Украйна, на нас ни е гот да седим без работа и без пари!!!
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УСПЕХИТЕ НА ПРОМЯНАТА..
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте народе, че не останаха жилища.100 квадрата в София се продават САМО за 400 хиляди лв.С ипотека отива над половин милион .Евтиния.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам хора които имат проблем довършването на започнати жилища, заради цените материалите х
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е промяната! Фалит и глад за народа, милиарди за кражба за лъжците киро и корнелия!
18
4
 
6
 
! Отговори
-Циганизацияl преди 1 година
В град Бобов дол отказват храна и цигари в магазините на Българи!МВР насъсква роми срещу Българи по поръчка на Терористична Организация на терориста Юлиян Борисов Георгиев!
17
2
 
11
 
! Отговори
Нннннк преди 1 година
Това дето искаме да застройм цяла България е наглост Това да нямаме паркове за разходка на чист въздух не е редно затова стройте ларвата трябва да спрат в цяла България
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гръмне и балона на строителството с тия цени.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па като един апартамент у края на София, та направо извън нея, струва колкото островче в Гърция, няма кой да ги купува. Свалете цените и пак ще тръгне бизнеса.
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Апартаментите ще започнат да ги подаряват, само за да не им плащат данъците. Тези които напазариха по няколко, да му мислят...
13
1
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Обществени поръчки ли търсят има мотики у ТКЗС-то :)))
12
3
 
15
 
! Отговори
Хо-хо преди 1 година
Есента и най-вече зимата започва сеч в аутсорсинг компаниите. По същото време лихвените проценти ще се покачат (вижте 6 и 12 месечните EURIBOR, растат експоненциално последния месец). Осигурителният праг също се очаква да скочи поне на 5000 лева. Всичките тези фактори удрят основната група купувачи и наематели в големите градове.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извън България,а вече и в България започнаха процеси по спад в цените на жилищата,и това се вижда от всички,които поне малко са в час и с пазара и го наблюдават.А дори все още не са започнали да вдигат лихвите и да ограничават кредитирането по силно.Централните банки стартираха най голямото изтегляне на парична маса от 11 години насам.Искате имот?Излизайте от пазара,и само гледайте наесен за какво иде реч.Цените са в процес на спад вече.От два месеца има свиване и на сделките с продажби.
10
11
 
9
 
! Отговори
Хе-хе преди 1 година
Май не сте прочели внимателно статията, става въпрос за публичо строителство, демек държавни поръчки. Сградното строителство с ръст 12.4%. Пукането на балона се отлага за друг път.
9
11
 
8
 
! Отговори
Р. Омаров преди 1 година
Токаев публично унизи Путин, обаче родните тавариши мълчат по въпроса.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефът на брокерската компания "Явлена"каза,че 30 процента от жилищата в София са необитаеми.С това темпо на строителството и намаляване на населението може и 50 процента да станат.
7
1
 
16
 
! Отговори
Брахманов преди 1 година
Всяко повишение на цената, намалява търсенето. Постоянното повишение на цените в последните 6 години, води до постоянно намаляване на тъсенето. Търси се новата пресечна точка в установяване на цените.
6
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро балона ще се спука... Фрашкано е с празни апартаменти от години.
5
23
 
17
 
! Отговори
п.п. преди 1 година
таз промяна ни излезе доста солена - пак вярвайте на млади, неопитни некадърници!

Спонсорирани публикации