В кадър: "Моето тяло, мой избор" - протести в САЩ след шока за абортите

Демонстрации в страната след забраната за аборти в някои щати
26 юни 2022 08:33, Александър Попов
321

Снимка: БГНЕС

Втори ден в САЩ продължават демонстрации срещу решението на Върховния съд за право на аборт на американските жени.

Хиляди хора се събраха пред Върховния съд във Вашингтон в събота, заобиколени от бариери и поставени под полицейска защита.

„Това, което се случи вчера, е неописуемо и отвратително“, възкликна Миа Стагнер, 19-годишна студентка по политически науки. "Никоя жена не трябва да бъде принуждавана да стане майка."

Около нея защитниците на правото на аборт скандираха „разделяне на църквата от държавата“, „моето тяло, мой избор“.

Няколкостотин активисти за правото на аборт също се събраха в Лос Анджелис, бяха планирани протести в други градове, особено в щатите, които се възползваха от решението на Съда, за да забранят незабавно абортите на своята територия.

Докато клиниките в Мисури, Южна Дакота или Джорджия затваряха вратите си една след друга, демократичните щати, като Калифорния или Ню Йорк, се ангажираха да защитават достъпа до аборти на тяхна територия.

Президентът Джо Байдън каза в събота, преди да отлети за Европа, че разбира „колко болезнено и опустошително е това решение за много американци“.

В петък той призова американците да защитят правото на аборт по време на междинните избори през ноември.

Защитниците на правото на аборт също се опасяват, че Върховният съд с ясно консервативно мнозинство ще отмени други права като брак за всички или контрацепцията.

Още по темата
"Те преследваха жените. Ще преследват ЛГБТ общността и контрацепцията", каза пред АФП Каролайн Келър, която протестира пред Върховния съд.

В петък две демонстрации бяха белязани от насилие. В Сидър Рапидс, Айова, микробус се вряза в група протестиращи, наранявайки жена в стъпалото, според местни медии.

А в Аризона полицията призна, че е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които „многократно блъскаха прозорците на щатския сенат“.

В Лос Анджелис демонстрация бе разпръсната от полицаи, оборудвани с палки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: абортиСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
6
 
10
 
! Отговори
Жена на 28 преди 1 година
По-добре стара мома,отколкото женена за някой бедняк..Няма да слугувам на никого!
118
7
 
0
 
! Отговори
До 28 годишната преди 1 година
Напротив-ще си останеш стара мома.Или ще се омъжиш за някакъв м.ухльо с престилка и пак няма да си щастлива с такъв мъж.Ще му слагаш рога или ще се разведеш.
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 127Именно защото те все пак искат деца. Това е заложено в жената а без мъж явно това няма как да стане. лошото е че не може като при пчелите например - мъжкият си свършва работата и бива отстранен защото от него повече няма полза. при хората не е така- трябва да търпиш. Е ако има такива които не могат, трябва да приемем и това.
116
2
 
2
 
! Отговори
Говедар преди 1 година
На тези по една вършина и на нивата или в обора
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 102А мъжете носят ли отговорност? не мисля, за тях не е ясно с коя глава мислят повече. Май долната взема връх. и то се вижда Масово мъже малтретират жени и си искат брутално секс, особено ако имат власт и пари. В по - голямата си част проститутките са жени.Мъжете масово гледат порно особено ако в живота си не могат да направят нищо. Най - ужасно е гледаш мъж с комплекси които обикновено избиват в малтретиране на собствената му жена. Ако има и деца - ужас.
114
4
 
2
 
! Отговори
до 126 преди 1 година
Щом така говориш тогава тез жени защо са им нужни мъже изобщо за секс? Защо робуват тогава на мъжките чушки?
113
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Секс машини, първо на вас топките :) И без това не е нужно да разпостирате простотиятаа си!
112
6
 
4
 
! Отговори
Секс машини преди 1 година
Щом са такива да си режат яйчниците и да си практикуват проституция до дълбоки старини.
111
6
 
7
 
! Отговори
До абортиращи жени преди 1 година
Това са жени,които знаят какво искат от живота!От къде на къде ще слугуваме на някой мъж.В чужбина жените не слугуват!Всяка жена сама си преценява робиня ли ще е или ще бъде принцеса!
110
9
 
4
 
! Отговори
Говедар преди 1 година
Жената е най- добрият приятел на човека след кучето и коня
109
6
 
6
 
! Отговори
Аборитищи жени преди 1 година
Това са пропаднали жени по-ниско и по-долу дори от проститутките с най-древната професия.
108
5
 
12
 
! Отговори
Я да видим.... преди 1 година
Последствието от това решение ще бъде много неискани и нещастни деца, които ще пораснат гневни и отхвърлени възрастни! Имайки предвид достъпа до оръжия в САЩ ще очакваме още много стрелби в училища и убийства! Всяка идииотиия се заплаща! Много ще реват с кървави сълзи заради тази недомислища! Стойте и гледайте как света се саморегулира!
107
1
 
2
 
! Отговори
До Вихра преди 1 година
И аз така мисля
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 112Драги радвай се че все още има такива жени.Късметлия си.Само че тогава поне им купувай роботи перални и прочее средства с които да им улесниш живота защото те иначе биха капнали от толкова много извънреден труд.И гледай да си достатъчно успешен че да посрещаш всички разходи необходими за поддържането на едно семейство И от време на време се сещай че тя има нужда от внимание., а не е някаква си даденост. Тоест уважавай я. При теб така ли е? Ако не, тогава какво искаш?
105
7
 
9
 
! Отговори
Жена на 28 преди 1 година
Не,няма да си остана сама повярвай ми.Няма как да си взема някъв мъж,който да ме тормози или да ме кара всеки ден да готвя!Който търси намира не си ли чувал това?Всеки си знае цената!Нашите не са ме отгледали,за да слугувам на мъжете
104
8
 
8
 
! Отговори
Вихра преди 1 година
Българските панелни мишки са мъже само по лична карта. Свикнали са мама да ги пере и да им готви и затова очакват същото от жените, които са имали неблагоразумието да се обвържат с подобни типове. Липсват им базови ценностни разбирания, а тръгнали да ми спорят дали жените имат право на аборт или не. Тъжна работа.
103
7
 
3
 
! Отговори
До 114 преди 1 година
С това мислене не на 28,а и на 48 години още ще си сама.А пък и никой не те спира да се ожениш за някой грозен англичанин. А кой как пие де вижда по курортите-англичаните се напиват като прасета и повръщат. Не съм виждал българи така да се напиват.
102
0
 
1
 
! Отговори
До 113 преди 1 година
Е кой я е накарал насила да прави неща,които не харесва?Винаги може да напусне. И да си намери мъж,който няма да иска да се грижи за домакинството.Или да си стои сама.Изборът си е нейн.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 107Добре щом си избрала това значи така ще е. След като това е съзнателното ти решение, няма проблем. Проблемът е когато това не е желано а се прави просто по задължение. Или мъжът прави каквото си иска а жената стои заклещена в къщи и единственото и удоволствие в кавички е да обслужва мъжа си. Не знам дали разбираш за какво говоря.
100
6
 
2
 
! Отговори
До 110 преди 1 година
Спорим в Интернет. В реалния живот жена,която спори за това дали да ме пере изобщо няма място в моя живот. Изискванията ми към една съпруга са ми да ми бъде вярна,да роди деца, да ги отглежда и да се грижи за домакинството.Която не й допадат тези изисквания чао и да идва следващата. Това го казвам принципно, щото съм женен и жена ми отговораря на моите изисквания .

Спонсорирани публикации