Борис Джонсън си тръгва - с кои скандали ще се запомни?

През годините той преодоля много от тях, но последният се оказа фатален
7 юли 2022 21:40, Елка Василева
77
Борис Джонсън си тръгва - с кои скандали ще се запомни?
Снимка: БГНЕС

Този път Борис Джонсън не успя да се спаси: след три години на поста британският премиер подаде оставка. Луксозни ремонти, партигейт и куп други провинения: списъкът със скандалите и аферите около него е дълъг. През годините той преодоля множество скандали, последният обаче се оказа фатален за правителството му. Дойче веле ги припомня:

Луксозен ремонт

Джонсън си навлече критики през април 2021 година, когато стана ясно, че в жилището, в което живее със семейството си на "Даунинг стрийт" 11, е извършен луксозен ремонт. Премиерът твърдеше, че е заплатил за него с лични средства, но се оказа, че за целта са били използвани средства от частно дарение за Консервативната партия. Тъй като дарението не е било декларирано по надлежния ред, партията му бе глобена.

Още по темата
Луксозна почивка

Само месец след това, през май 2021, парламентарна комисия разследва неясното финансиране на една от почивките на премиера. С тогавашната си годеница и днешна съпруга Кари Саймъндс той е прекарал Коледата през 2019 г. на частния остров Мустик. Разходите за почивката са били платени от бизнесмена Дейвид Рос, който е и дарител на Консервативната партия. След разследването, продължило месеци, комисията стигна до заключението, че Джонсън е дал коректна информация за финансирането на оспорваното луксозно пътуване.

Скандалът с лобизма

През декември 2021 година депутатът от торите Оуен Патерсън беше принуден да се оттегли заради неправомерно лобиране. Малко преди това - през ноември - Борис Джонсън се намеси в аферата, опитвайки се да спре процедурата срещу Патерсън. Но след като в консервативните редици се надигна възмущение, премиерът даде крачка назад. Впоследствие консерваторите изгубиха избирателния окръг, в който Патерсън ги представляваше.

Пандемията и твърде бавната реакция

Борис Джонсън бе подложен на остри критики и за политиката си по отношение на пандемията от коронавирус. През май 2020 година неговият съветник Доминик Къмингс, известен и като един от архитектите на Брекзит, си навлече неприятности заради предполагаеми нарушения на мерките. Въпреки обществената реакция Джонсън го подкрепи. В крайна сметка обаче Къмингс трябваше да се оттегли през ноември същата година. Бившият премиерски съветник впоследствие обвини Джонсън в "катастрофални" провали при овладяването на пандемията. Но и един парламентарен доклад упрекна Джонсън в големи пропуски. Според него забавеното въвеждане на локдаун в началото е бил "един от най-големите провали в областта на общественото здраве" в историята на Великобритания.

"Партигейт"

Множеството партита по време на локдауна доведоха до вот на недоверие срещу Джонсън в собствената му партия. Той се проведе през юни. Премиерът спечели гласуването. Той многократно се извини за партитата, които са били в пълен разрез с правилата, но отказа да подаде оставка. Заради участието си в едно от празненствата му бе наложена глоба, така той се превърна в първия премиер в британската история, който по време на управлението си е глобен за нарушаване на закона.

В доклада си по аферата "Партигейт" високопоставената държавна служителка Сю Грей стигна до категорични заключения: според нея правителственото ръководство е отговорно за неправомерните действия по време на локдауна. Грей разкритикува многобройните нарушения на правилата и "прекомерната консумация на алкохол" в седалището на правителството.

Последният скандал

В началото на юни заместник-главният организационен секретар на консерваторите Крис Пинчър подаде оставка, след като стана ясно, че е упражнил сексуално насилие върху двама мъже. И в миналото Пинчър е имал подобни провинения. Говорител на правителството първоначално отхвърли твърдението, че Джонсън е бил запознат с поведението на Пинчър. Според бивш високопоставен служител обаче Джонсън вече е бил информиран за подобен инцидент още през 2019 година. Затова министър-председателят беше обвинен в лъжа. Джонсън призна, че назначаването на Пинчър е било грешка.

В средата на май депутат от Консервативната партия вече беше временно арестуван по подозрение в изнасилване. Също през май бивш депутат от партията беше осъден на година и половина затвор за сексуално посегателство срещу малолетно лице. В края на април депутат от управляващата партия подаде оставка, след като стана ясно, че е гледал порнографски клипове на мобилния си телефон в парламента.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Борката дори нашите политици могат да му завидят !
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се запомни с неотразимата си прическа.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще си тръгне нашия РАДЕВ???ОТ НЕГО КАКВО ПОЛЕЗНО ВИДЯХМЕ???!ТОЙ НИ ПРОДАДЕ И ПРЕДАДЕ НА ВСИЧКИ!!!!
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се запомни с великата си прос*тотия, селянщина, русофобия и въздухарство ( без усет за реалността). И с чорлавата му крат*уна. Единственият му плюс беше, че за разлика от мнозинството си съграждани, си пада по жени.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май е ходил до Украцна да вземе едни мангизи :))
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НСР май май те уволни бе Борисеее.... Споко - пари за остров и любовница имаш... Както и за фризьор де
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедоларизацията тече с пълна сила - Юана вече е най-притежаваната валута на международните борси.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Междувременно Вашингтон излизат с новина - "Време е Байдън да поеме по стъпките на Никсън и да напусне поста си." "It's time for Biden to follow in the steps of Nixon and resign."
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лоши новини от централна Азия. 5 ракети от Афганистан са паднали в Узбекистан. Изглежда ще си играем на военни конфликти до откат.
51
0
 
8
 
! Отговори
Няма да го помним преди 1 година
Тоя е клоун и американска ***.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересн развой на нещата. По France24, през последната седмица започнаха да пускат видеа отразяващи гледната точка на Русия и цивилните в Украйна. 'The Russians are our friends': The civilians refusing to evacuate Ukraine's Lysichansk... Махат Джонсън от Англия, французите пък започват да отразяват... Дали не виждаме повратен момент в отношението на Антантата (създател на днешна България) Франция-Русия-Англия спрямо американската политика за колонизиране и разделяне на Европа?
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детеубийците от Картаген както непрекъснато ги анатемосвали римляните си имали божество ТАНЯ а граничат с Либия на оня комуниста идеолог на Ердоган.............кат съм изплюл камъчето поне да кажа цялата истина
48
0
 
0
 
! Отговори
В кой преди 1 година
Претоплян авгиеви обори
47
0
 
0
 
! Отговори
В кой преди 1 година
Век е живял Сталин с една дин билет три предавания
46
1
 
1
 
! Отговори
цялата знайна истина преди 1 година
Сталин по признания на червените ги сграбчвал при целувка уста в уста и чак като им пусне език ги пускал...............Таня е и древен Картагенски култ ........Но Татяна ЛА ПА,Любов Белозерска си въртяли секстройки с Михаил Булгаков в апртаментче в Москва с телефон по който му звънял СТАЛИН да се консултира с великия ителект
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един перко по малко.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След него идва по голям ур.//од. Всичко приключи за България след като Албанският премиер Еди Рама се пошегува с македонския си колега Димитър Ковачевски покрай спора между София и Скопие по време на срещата на върха на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа в петък в Солун. По време на срещата организирана вечеря от домакина - гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. На видео от коктейла преди вечерята се вижда, че Мицотакис представя министър-председателя на Северна Македония пред германския канцлер Олаф Шолц, а албанският премиер Еди Рама се приближава отзад и шеговито казва, че Ковачевск
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жонсън е и-з-м-е-т, а що се отнася до цялото всъщност "разединено кралство", то винаги ще бъде враг на България.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само крадци и измамници драпат за политически постове. Честните и свестни хора не стават политици за съжаление
41
0
 
10
 
! Отговори
най-сетне преди 1 година
Най-доброто нещо е, че не успя да подпали 3-та световна война. След временното оттегляне на САЩ от войната в Украйна с цел мобилизиране на Демократическата Партия за изборите на 8 Ноември, този пияница реши, че ще възстанови Британската Империя като дестабилизира Европа и разшири войната чрез включване на Англия, Полша, Румъния и България. Явно МИ-6 са получили данни, че малко остава Сармата да полети към Лондон. Груповите Гей-оргии на член от неговия кабинет е само предтекст, а причината е друг

Спонсорирани публикации