Букурещ: Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 г. насам

Румъния приела закон, с който определя цените на газа до април 2023 г.
14 юли 2022 20:15, Елка Василева
89
Букурещ: Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 г. насам
Снимка: архив, БГНЕС

Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 години насам, заяви румънският вицепремиер Келемен Хунор, който е и лидер на една от партиите в управляващата коалиция – Демократичен съюз на унгарците в Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

Още по темата
"Зимата ще бъде тежка и се надявам, че няма да имаме проблеми с газа, но той ще бъде по-скъп, това е ясно, такава е ситуацията", каза Келемен Хунор пред телевизия Бе1 (В1).

Той припомни, че Румъния е приела закон, с който определи цените до април 2023 г., за да изкара зимата, тъй като властите са преценили, че тя ще бъде тежка.

"Но както се очертава навсякъде в Европа, за съжаление, това ще бъде тежка зима, може би най-тежката зима през последните 40-50-60 години", предупреди Келемен Хунор.

Той посочи, че Румъния задоволява около 80 процента от нуждите си от природен газ от вътрешно производство, но ще трябва да закупи от пазара около 2 млрд. куб. м. Вицепремиерът изрази увереност, че през зимата Румъния ще има газ и електроенергия, но допълни: "Би било обаче много, много погрешно да кажем, че всичко е наред, че всичко е розово, че ни очаква лесна зима".

Келемен Хунор коментира, че санкциите срещу Русия е трябвало да бъдат въведени, но "всички ние ще платим цената тази зима".

Вицепремиерът отбеляза, че за съжаление няма признаци за наближаване на края на войната в Украйна.

"Мирните преговори дори не са започнали. За съжаление, това ще бъде по-дълъг конфликт, отколкото някои смятаха преди шест месеца", добави той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Константинов не си прав . Преоритета на Русия е да изпълни договорите си към Китай и другите страни в Азия. С които е сключил договори и не изпълнява. Тези количества са много повече , че да захранва България, Полша и Германия. Капацитета на руснаците е ограничен от чисто физически и технически ресурс.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на соца. Румънците не даваха на пътниците от СССР да слизат от влака докато се прикачваха машините. Румънците стояха далече от всякакви връзки с руснаци. И сега се оказва добра политика
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не добиваме нефт и газ от блок "Хан Аспарух" ?
69
4
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Знаете ли защо румъния не е засегната ни от руския газ ни от руския петрол? Ами защото румънците мразят руснаците от край време и после те си имат и петрол и газ! И. им е през оная работа за п.тлер!
68
6
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Европа започва да усеща ползите от "великите" САЩ ! Дори и от страна на войни .....Мечтаеха за тази война за това и провокираха Русия ! А сега Европа на кой ще се сърди ? Сигурно пак на тези на които се смляха да гласуват санкции ......
67
5
 
8
 
! Отговори
Фико преди 1 година
До 79...какво хубаво си видял от САЩ до сега...цитирай поне едно...
66
2
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ЗАЩО ЛИ НЕ НАЗОВАВА КОИ Е ВИНОВЕН ЗА ЧАКАЩАТА НИ ТЕЖКА ЗИМА?ЗА МЕН Е ЯСНО ЧЕ ПОД ДИКТАТА НА С.А.Щ, ПОСЛУШКОВЦИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ СЕ ПРОСТРЕЛЯХА САМИ С ТЕЗИ САНКЦИИ.ДАНО ИМАМЕ ИСТИНСКО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО И ДА СИ ГЛЕДАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ,А НЕ ДРУГИ ДА НИ НАРЕЖДАТ И ОПРЕДЕЛЯТ ПОСОКАТА НА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ.
65
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква е алтернативата за спасение? Да коленичим пред Русия за евтина газ и отопление? Да оставим тиранина Путин да прави каквото е решил, да напада и убива, да превзема територии и да си възстановява великата империя? Били сме колония на Щатите....:) Аз не се сещам на кого друг сме колония, освен на Русия! Америка ти дава свобода, демокрация. Русия ти доставя газ и те държи в подчинение и ти ограбва правата.
64
1
 
18
 
! Отговори
Тузарот преди 1 година
Ще я преживеят бедните. Богатите ще са нахранени, напоени и на топло. Долу властта, да живее истинския Комунизм!!!
63
16
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
Адски си заблуден, ама вие русофилите, ако дойде утре Путин при вас и ви каже, че е Ангел спасител, и на това ще повярвате ! Не харвардските политици, а АЛЧНОСТТА и ЧУДОВИЩНАТА ГЛУПОСТ на руския елит е виновен за тази война!
62
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз знам много просто решение. Плащаме си за газ от Газпром по новия механизъм на плащане (което дори не оскъпява цената с повече от половин процент), и си имаме и газ за производство и газ за битови нужди. За съжаление задокеанските окупатори няма да ни разрешат. Така че решението е само едно - бунт и гражданско неподчинение.
61
2
 
4
 
! Отговори
HALF-LIFE преди 1 година
Welcome to Black Mesa Research facility where we maintain the pleasant 68 F for the employees and stuff. You are inbound to sector C Labs ...
60
4
 
26
 
! Отговори
до Сандо преди 1 година
не само това но мулиони безработни рецесията ще е страшна и като си помисли човек защо всичко се преобърна ,заради шепа алчни хора и техните харвартски маши които си помислиха че ще могат да завладеят ресурсите на Русия но тръц.Но руснаците са слаба ракия ако бях аз на тяхно място щях да спра всичко което се изнася за запада до месец ще им се преобърне света и хората ще ги гонят да ги трепят.Борис енгилиса си тръгна,италианеца си подаде оставката омазаха вичко
59
21
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
Глупости на търкалета, Русия е в перманентна война с България от 1885г. насам. Войната не е само ракети и куршуми...
58
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия на Украйна обяви война,а не на нас!Спрете да ни въвличате във вашата война!!!
57
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нормално, Русия ни обяви война.
56
4
 
31
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
разни скочубри в Брюксел решиха да водят икономическа война срещи Русия и май ще е хладничко в ЕС
55
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези драматизации взеха да ми идват в повече. Бабите ни едно време все с газ и парно са се топлили зимата. Единственият проблем ще бъдат топлофикациите на газ. А дори и те могат, в голямата си част да минат на мазут и въглища ако се наложи. Другият проблем са производствата, работещи на газ, но у нас те са незначително количество.
54
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
човека го е разбрал, не като наште тъ-пун-гери!
53
1
 
15
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Ду 64 ! Стой нъ студену тогиз та ,а ти замръзне *** ! Бря тва гражданята се голем *** вадите ? Бря от си не гледате тричавия ГЗ ?

Спонсорирани публикации