Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван

Тайпе живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г. насам
10 авг 2022 22:05, Йоана Цонева
184
Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван
Снимка: БГНЕС

Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски или администратори в Тайван, ако поеме контрола над острова, стана ясно от официален документ в сряда, което е знак за решението на президента Си Дзинпин да предостави по-малка автономия от предложената преди това, предаде "Ройтерс".

Бялата книга на Китай, относно позицията му по отношение на самоуправляващия се Тайван, следва дни на безпрецедентни китайски военни учения в близост до острова, който Пекин обявява за своя територия. Те са в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси миналата седмица.

В две предишни бели книги за Тайван, през 1993 г. и 2000 г., Китай беше заявил, че "няма да изпраща войски или административен персонал, които да бъдат базирани в Тайван", след като постигне това, което Пекин нарича "обединение".

Тази реплика, целяща да увери Тайван, че ще се радва на автономия, след като се превърне в специален административен район на Китай, не фигурира в последната бяла книга.

Управляващата китайска комунистическа партия предложи Тайван да се върне под нейно управление по модела "една държава, две системи", подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Това би предложило известна автономия на демократично управлявания Тайван, за да се запазят частично неговите социални и политически системи.

Всички основни тайвански политически партии отхвърлиха предложението за "една държава, две системи" и според проучванията на общественото мнение то не се ползва с почти никаква обществена подкрепа. Правителството на Тайван твърди, че само народът на острова може да реши своето бъдеще.

Още по темата
В последната Бяла книга от 2000 г. липсва и ред, който гласи, че "всичко може да бъде договорено", стига Тайван да приеме, че има само един Китай и да не търси независимост.

Тайванският съвет по въпросите на континенталната част на страната осъди Бялата книга, като заяви, че тя е "пълна с лъжи на пожелания и пренебрегва фактите" и че Република Китай - официалното име на Тайван - е суверенна държава.

"Единствено 23-милионното население на Тайван има право да решава за бъдещето на Тайван и то никога няма да приеме резултат, определен от автократичен режим."

Актуализираната бяла книга е озаглавена "Тайванският въпрос и обединението на Китай в новата ера". "Новата ера" е термин, който обикновено се свързва с управлението на Си. Очаква се Си да си осигури трети мандат на конгреса на Комунистическата партия по-късно тази година.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Република Китай бяга на острова, след като комунистическата партия на Мао Дзедун печели гражданската война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън заговори за завпди за чипове в Сащ.Тоест връщане на производството сиреч това което Тръмп правеше но губят ценно време.Демократическата партия е изградена от мало умни кре тени с още по мало умни гласоподаватели
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Австралия да му мисли прецакаха се Сащ вече си няма и представа как се правят аромни реактори забравили са отдавна тоя процес а и нямат вече нужните кадри последноте им емигранти са само малограмотни афроамериканци а къде ядрена подводница без ядрен реактор
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 "Грешка. Процесът беше задейсван преди това и беше част от причината, Китай да им каже, да се кротнат" И, кво, "кротнаха" ли се? :))))) Да не са спреи строежите на атомни подоводници?:))))
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не може ли Китай да замести Тайван с чиповете. Така няма да се връщаме в 1940-та и всички ще са доволни.
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 "Преди половин година, посланика на Китай им каза, че ако застанат на странта на тайван, ще има сериозни псоледствия, с доста ендозначен тон, а после каза, че нямало за какво да се притесняват, ако слушат. Мдам .." И като резултат от това Австралия сключи договор за строеж и употреба на американски ядрени подводници от най-ново поколение. Мдам.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 53 "Без чипове, щяхме да сме забили в 1940-а година." Явно не разбра какво казах. Както и да е.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 21-ви век войните ще са нещо обичайно, нормално, погледнете историята на Стария свят - вековните войни между Спарта и Атина, т. нар - пелопонеските войни, между Рим и Византия и т. н.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нанси е простта италианка все едно да тура Чичулина за висш кадър.Какво очаквате от нея Сащ са дбирток от некадърници
39
3
 
2
 
! Отговори
Ристу от Белгия преди 1 година
Да Живее Нанси!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето Китай се ползваше с огромни привилегии в СССР, понеже Дън Сяопин беше боготворен там, наричаха го бащата на модерния социализъм, само Дън имаше право да прави забележки на Брежнев, по-рано на Хрушчов, чудиха му се как обаче е толкова спокоен и уравновесен политик, а Дън избягаваше всякакви военни конфликти, негова е и друга фраза: "Когато мечката спи, заобиколи я, не й разваляй съня"
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 Без чиповете Тайван е просто един остров в близост до материка :)))
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 Ако някой си мисли, че САЩ ще оставят Китай просто да им вземе технологичното превъзходство като ги остави да вземат чиповете ... значи е по-заблуден и от Жужа. :))))
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен празните офиси обаче ще национализорат и основният морски път за Аватралия между Тайван и Континентялвн Китай
34
7
 
11
 
! Отговори
СССР преди 1 година
САЩ разпалиха поредната война!!
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бвп на Китай на глава жил колкото българския а бе клоуун Китай има милярд и теиста милиона глави ти имаш 6млн от които два милиона пенции един сигойни и един тюрки
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът Си се отказа да продължи реформите на Дън, които изстреляха Китай нагоре, Дън прекрати конфликтите на Китай с Тайван, след смъртта на Мао, но сега Си следва изцяло посоката на Мао, докъде ще го докара, не е ясно
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Asus, Gigabyte, TSMC, Micro Star, Adata и т.н компании. Всичко това ще бъде национализирано. И после приватизирано от партийните кадри.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До История - пък Си ще остане в историята като разрушителят на съвременен Китай и мечето, което не посмя да нападне Тайван, а само стреляше по рибите в морето от яд.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 25/30 Е, той като говори колко много Китай му е навлязъл, явно има предвид някакви други неща .... Не знам, не знам ...
28
3
 
8
 
! Отговори
История преди 1 година
ДЪН СЯО ПИН (1904 - 1997)- НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ПОЛИТИК НА 20-ТИ ВЕК. СТРОИТЕЛЯТ НА СЪВРЕМЕНЕН КИТАЙ.

Спонсорирани публикации