Открити са следи от селище на 9300 г. край Кападокия

Това е най-старото селище в провинция Нигде
29 авг 2022 08:14, Йоана Цонева
4
Открити са следи от селище на 9300 г. край Кападокия
Снимка: Pixabay

По време на последните разкопки в могилата Сирчалътепе в централната провинция Нигде в Турция археолозите са открили следи от постоянно селище, за което се смята, че датира отпреди поне 9300 години, съобщи ръководителят на разкопките пред "Анадолска агенция" в петък.

"Можем да кажем, че това е най-старото селище в границите на провинция Нигде", заяви археологът Семра Балчи, която ръководи екипа, провеждащ разкопките в могилата.

Археологът заяви, че екипът ѝ е открил костни и обсидианови инструменти, използвани в ежедневието, както и мъниста и други предмети, за които се смята, че са с декоративна цел.

Още по темата
Тя добави, че двата намерени образеца са били датирани с радиовъглерод, което показва, че са на възраст 9600-9300 години.

Първоначалните проучвания на повърхността, проведени в могилата Сирчалътепе, разположена в близост до източници на обсидиан във вулканичния регион Кападокия, разкриват работна зона за обсидиан, както и костни и каменни инструменти.

След като тазгодишният сезон на разкопките приключи, Балчи заяви, че тя и екипът ѝ ще продължат да анализират находките си от артефакти и новите архитектурни теренни данни в своите работилници.

Отбелязвайки, че при разкопките са открити и образци на овални върхове на стрели, тя казва: "Това е много важно: Друг важен момент е, че досега не е разкопаван друг обект с работна зона за обсидиан и селище заедно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
АнтиМакедонец преди 1 година
Абе ей Македонците. Погледнете се какви сте мишки. Хората се опитва да ви помогнат, а вие хапете подадената ви ръка. Не си преписвайте историята на света! Още малко, ще кажете, че и вселената е създадена от вас. Разбере те го веднъж и завинаги. Вие сте малки и никой не го е грижа за вас. Като тия малките злобни пинчери, които скачат на бой на всичко. Имате късмет, че големите сили - US и RU не могат да ви намерят на картата ^_^
3
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кападокия е уникална,който реши да ходи да си отдели повече време ,няма да съжелявате
2
5
 
8
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
До АнонименБългарско!;)))
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
македонско?

Спонсорирани публикации