Ужас в Канада: 10 убити и 15 ранени след координирана атака

Жертвите са открити на 13 места
Обновена: 5 сеп 2022 10:38 | 5 сеп 2022 07:13, Нели Христова
81
Ужас в Канада: 10 убити и 15 ранени след координирана атака
Снимка: БГНЕС

Най-малко 10 души са убити, а други 15 са ранени при намушкване с ножове в централната част на канадската провинция Саскечуан, съобщиха от полицията.

Жертвите са открити на 13 различни места, включително сред племето крий в Джеймс Смит и в близкия Уелдън.

Двама души са заподозрени за престъплението - Деймиън Сандерсън, 31 г., и Майлс Сандерсън, 30 г. Те са в неизвестност и се смятат за въоръжени и опасни.

На жителите е наредено да се укрият на безопасно място, докато мащабното издирване продължава в цялата обширна провинция.

"Не напускайте обезопасеното място. Бъдете предпазливи и не допускайте други хора в жилището си", съобщи в Туитър Кралската канадска конна полиция (RCMP) на Саскечуан.

Създадени са контролно-пропускателни пунктове, на които полицията проверява документите за самоличност на пътниците, а шофьорите са призовани да не качват стопаджии.

Извънредно положение е обявено в Джеймс Смит крий - коренна общност с около 2000 жители североизточно от Уелдън, където живеят около 200 души.

А до всички мобилни телефони в провинциите Саскечуан, Манитоба и Албърта - огромен регион с размер почти половината от Европа - е изпратено предупреждение за опасни хора.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо определи нападението като "ужасяващо и сърцераздирателно". "Мисля за тези, които са загубили любим човек, и за тези, които са били ранени", написа той в Туитър.

На брифинг в неделя вечерта полицията заяви, че може да има още ранени, които са се придвижили до болници сами и ги призова да се свържат с властите.

Ронда Блекмор, командващ офицер на RCMP в Саскечуан, заяви, че някои хора може да са били набелязани от двамата заподозрени, докато за други се смята, че са били "нападнати случайно".

Първото спешно обаждане в полицията е подадено в 05:40 ч. местно време в неделя (11:40 ч. по Гринуич) в столицата на провинцията Реджина, на около 280 км южно от Уелдън, обясни тя. "Заподозрените може да са в черен Нисан Роуг", каза Блекмор, като предупреди всеки, който види мъжете, да стои настрана. "Те се считат за въоръжени и много опасни... Ако видите заподозрените или техния автомобил, не се приближавайте до тях, незабавно напуснете района и се обадете на 911".

Тя заяви, че "местоположението и посоката на движение на заподозрените не са известни", като добави: "Ето защо е необходимо всички в провинцията да останат бдителни". Блекмор подчерта, че полицията "отделя максимален брой ресурси за това разследване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пушки немат ли ве кво се порят с ножове като индиянците
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съскечуан това звучи китайско не канадцко
57
3
 
3
 
! Отговори
По принцип преди 1 година
Северна Канада не е за бели хора.
56
2
 
5
 
! Отговори
Дер Фюрер преди 1 година
Аве ся кат са замисля, точих зъби на Руснаците кат моя авер Наполеон. Пропагандирах как ша ги пратя в Азия и после на Луната и ко? Спряха ми тока, газта..... оставиха ми 2 туби бензин колкот да са запаля..... не правете като мен
55
6
 
18
 
! Отговори
Арктик преди 1 година
Тия не могат да се справят с 2 пияндета а са тръгнали да плашат Россия в Арктическия регион.... Трюдо може само вода да носи на Путин както Канадския отбор по хокей носеше на СССР и Руснаците все им слагаха отличен 6.... 7......10 :)))))
54
1
 
6
 
! Отговори
Лицемер! преди 1 година
Джъстин Трюдо мислил за ранените и убитите....
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трюдо политиките са отоговрни за случващото се . Тези сеят бури и сега ще жънат такива.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не скалпират ли жертвите не са истински индианци.Да пратим бившия премиер той е чел само книга за Винету - много ги разбира нещата пък и английския много го шпреха.
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не се пробват в САЩ тия команчи? В Тексас за предпочитане, ако имат късмет може и да убият двама-трима преди да ги направят на решето.
50
8
 
7
 
! Отговори
На тези двама преди 1 година
"команчи" няма ли кой да им каже, че в България има едно голямо гладно стадо овце за клане, че да ги отърват от простотията им ? Защо се занимават там с успели хомосапиенс да си навличат гнева на съдебната им система, да отидат в България където дори няма и да ги преследват за престъпност !
49
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятай онея където искат да всят мир сами се изяждат . Америка сама ще погибне скоро от гражданска ВОЙНА !
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато населението няма оръжия е още по-зле, защото няма с какво да се защитава срещу откачените.
47
9
 
17
 
! Отговори
Промит мозък ! преди 1 година
Аз пък мисля да гласувам за Дж*ндъpcкa България или Продължаваме Пeд*pacтиятa щото съм промит евроатлантически мозък. Може и на студено да седя и да не се къпя, но важното е да не подкрепям "Клутин" и да имам кръв по ръцете си !
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се изземат всички ножове. Ще си купувате само нарязани храни.
45
16
 
12
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
НЕ, сега ще започне една миграция към Русия и България от Запад към Изток, че в тези *** кошари най-добре се поддържа живота на добитъка ! Хайде сега помагайте с минуси овце тъпоглави от порода "българска умствено изгладняла" !
44
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас в България какво ни интересува какво се случва в блатистата облачна тундра?
43
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега канадските либерасти ще поискат ли да се забрани притежаването на ножове от населението?
42
6
 
13
 
! Отговори
Бреййй преди 1 година
многознаещата ОВЦА и за тази трагедия има разбиране и познания, обаче само за едно не е компетентна за БЕДНОТИЯТА СИ, а целият свят знае, че беднотията е символът на ПРОСТОТИЯТА !
41
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са потомци на индианците, които де факто са истинските американци, преди там да акостират сегашните евроатлантици. Каквото е останало от индианците са в резервати, за по- благозвучно наречени племенни общности,. Там цари мизерия, безработица, тия хора не могат да живеят както са правели дедите им, но не могат и да ги "интегрират", както получават нас. Резултата е такъв. На някои им писва и вадят ножове те. Ако беше в САЩ щяха да извадят пищови и пушки
40
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Канада е Утвърдена Демокрация .... и както във всяка демокрация по света , престъпниците си убиват и грабят на воля ... обикновенните граждани са съветвани да се крият като ммишки а управниците ВИНАГИ правят по едно стандартно изказване как тъгуват за загиналите и как случилото се е ужасяващо и недопустимо... докато се крият зад армия от телохранители в масивни имения опасани с камери и зад високи огради ..... Демокрация е, разбииш ли........

Спонсорирани публикации