Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас

Боевете в град Лиман продължават, съобщи президентът
2 окт 2022 09:01, Елка Василева
197
Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас. Москва изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, което се разглежда като значителен неуспех за нейната кампания на изток.

Още по темата
В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че боевете в град Лиман продължават, но украинското знаме вече се вее в града и обеща, че украинците ще отвоюват завзетите територии.

"Русия устрои фарс в Донбас. Абсолютен фарс, който искаше да представи за референдум. Правиха някакви представления, водиха хора с автомати по домовете, носиха хартийки, пропагандаторите снимаха всичко това в тази част на Донбас, която контролират, а сега там е украинският флаг. За седмица украинските знамена се увеличиха, а след още една ще бъдат дори повече. Украйна ще си върне своето, и на изток, и на юг", заяви Зеленски, цитиран от БНР.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр също заяви, че ситуацията в Лиман остава сложна. Тя призова хората да не публикуват нищо в социалните мрежи, като подчерта, че военните ще съобщят, когато има новини.

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че изтегля войските си от Лиман заради "опасността от обкръжаване на съюзническите войски".

Отвоюването на Лиман е от стратегическо значение за Украйна. Градът беше използван като логистичен център от Русия и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.

Междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че очаква да замине за Киев и Москва следващата седмица. Посещението е свързано с продължаващите усилия за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна централа.

Гроси коментира и задържането на директора на съоръжението Игор Мурашов от страна на руските власти, като го определи като причина за загриженост. Според руската страна Мурашов е бил задържан временно, за да бъде разпитан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУЙКА, идва коледа!
45
4
 
10
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
До Анонимен..52..Ако успееш да се замислиш поне малко ,численото превъзходство е 5-6 пъти на страната на укрите.А за ядрено оръжие се моли никой да не го използва, това не ти е компютърна игра!
44
4
 
5
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Несъмнено сега ще успеят след като 8 години без руската армия там не успяха да го сторят.
43
10
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До Азимов ТАКА Е, КРАЙНО ВРЕМЕ И ТИ И АЗИМОВ И ПУТИНАРА ДА ЗАМИНАВАТЕ В ГРОБИЩАТА КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО И ДА Е СКОРО! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ НАВЕКИ!
42
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е рецидивист и сериен убиец!
41
12
 
11
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Памперса мислеше да превземе Украйна за две седмици?Ег-ати резила?Той си е глу-пак,но поне няма ли съветници?Голем срам,голямо унижение за цяла Русия-посредствен народ с посредствен диктатор.
40
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редакторчетата на Днес.РУ , след дълго умуване и бъркане в носа, решиха ПЪЛНИЯТ РАЗГРОМ И ТОТАЛЕН КРАХ да бъде представен като значителен неуспех.Смешници!
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски боядиса червената армия в кървавочервено! Казват, лаком гъ*, кръв се*е
38
10
 
13
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Време е руснаците да започнат истинска война с истински оръжия и да затворят устата на таз корумпирана пионка. И в прекия, и в преносния смисъл на думата
37
6
 
15
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
До Анонимен..37...Това предстои да се види,явно РФ започва да разбира ,че не можеш да се биеш с някого с ръце в джобовете.Ако искат да спечелят ще трябва да вкарат повече войска , иначе ще губят.
36
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите като нямат годен аргумент в тази безнадеждна ситуация, са принудени да nлeщят rлynocти! Не ми пречат!
35
7
 
7
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
Ни нам на кви субстанции е тоз момче, ама вършат чудеса хахаха
34
9
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Най-вероятно в близката седмица ще има още няколко локални победи украинската армия. Русия закъсня с мобилизацията. С месеци виждаше как хиляди единици военна техника се стоварва в Украйна, а броя на мобилизираните украинци превъзхождаше с пъти редовната руска армия. Но до седмица силите ще започнат да се обръщат отново.
33
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Телеграм каналите гръмнаха с кадри на камари от избити руски войници при Лиман. Овцедрънкача Кадиров *** за ядрени удари. Злото е в колапс.
32
2
 
2
 
! Отговори
Обам Баракоглу преди 1 година
А бакалъм ;))
31
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Знаем Получи ли си копейките, или още имате запор като граждани на неприятелска държава ? :)))))
30
10
 
23
 
! Отговори
Знаем преди 1 година
Зеленски е обещал да убива населението и да обвинява Путин. В Буча и навсякъде, където стъпят, това правят. Добре, че рядко стигат донякъде.
29
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е тръгнало,тоя и до Москва може да стигне.жалката руска армия само отстъпва,но това е нормално при такова мижаво командване от джуджето
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атомът идва!
27
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На русофилите няма да пускат електричество и няма да се къпят! Ще чакат на милостта на путин да пусне от руския газ! А ние ще караме на азерски!