Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас

Боевете в град Лиман продължават, съобщи президентът
2 окт 2022 09:01, Елка Василева
197
Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас. Москва изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, което се разглежда като значителен неуспех за нейната кампания на изток.

Още по темата
В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че боевете в град Лиман продължават, но украинското знаме вече се вее в града и обеща, че украинците ще отвоюват завзетите територии.

"Русия устрои фарс в Донбас. Абсолютен фарс, който искаше да представи за референдум. Правиха някакви представления, водиха хора с автомати по домовете, носиха хартийки, пропагандаторите снимаха всичко това в тази част на Донбас, която контролират, а сега там е украинският флаг. За седмица украинските знамена се увеличиха, а след още една ще бъдат дори повече. Украйна ще си върне своето, и на изток, и на юг", заяви Зеленски, цитиран от БНР.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр също заяви, че ситуацията в Лиман остава сложна. Тя призова хората да не публикуват нищо в социалните мрежи, като подчерта, че военните ще съобщят, когато има новини.

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че изтегля войските си от Лиман заради "опасността от обкръжаване на съюзническите войски".

Отвоюването на Лиман е от стратегическо значение за Украйна. Градът беше използван като логистичен център от Русия и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.

Междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че очаква да замине за Киев и Москва следващата седмица. Посещението е свързано с продължаващите усилия за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна централа.

Гроси коментира и задържането на директора на съоръжението Игор Мурашов от страна на руските власти, като го определи като причина за загриженост. Според руската страна Мурашов е бил задържан временно, за да бъде разпитан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Обещаното,не е като направеното.
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди това обещанията са дадени на презокеанските ментори и с цената на много пожертвани животи . Онези си играят с хората като на шах , не ги интересува цената на пожертвните животи и разбитите държави.
24
20
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Браво на Зеленски.Изобщо не му пука от руския цирк/референдум/ и продължава мощно да набива руските кратуни.
23
5
 
9
 
! Отговори
Путин каза преди 1 година
Че за качеството на управлението се съди по това колко добре живеят хората. Въпрос...Сега,след 2014г. и Крим наш....по добре ли живеят руснаците?
22
9
 
14
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Утре руският парламент започва процедурата по ратификацията на включването на четирите области към РФ.Не знам колко ще се мотат,но след това нещата ще са различни,може би затова Зеленият бърза,независимо от огромните загуби на жива сила,да вземе някой и друг град.
21
12
 
9
 
! Отговори
Много гаден преди 1 година
Зеленски е много гаден, защото всяка нова територия, отвоювана обратно от Украйна означава, че Джуджа ще трябва да подписва нов указ, че тази територия не е достойна да е част от руската федерасия. Така няма да се наложи да прави нищо по блъфовете си, че ще я "отбранява със всички средства". Зеленски не се съобразява с напредналата възраст на Джуджа, никакво уважение, значи.
20
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно тези територии ще са в Украйна .Ако един ден Русия реши да стане нормална държава тя ще трябва да върне всичко и да заплати както е положено . Така че тази война се оказа грешка отвсякъде погледната .
19
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Товарищ Путин яко го наби на руснаците... Сега се очаква те да се осъзнаят и да го обесят на Червения площад.
18
16
 
24
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Не Русия, а Америка е станала за резил да чакат финансиране от евреите, за да ги управлява един старец със склероза.
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уточнявай на кого го е набил яко другаря Путин!
16
3
 
16
 
! Отговори
Престъпления преди 1 година
Ей така на хора гласували да се присъединят към Русия, отиват и късат знамето, една шепа чужди пришълци дошли за няколко дни да вършат черната работа, за да се наядат.
15
24
 
22
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 1 година
Престанете да ни го натрапвате денонощно тоя вие българи ли сте днес б г
14
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако великия Байдън реши да унищожи Русия, ще съжелявам единствено за рускините и сладоледите ПЛОМБИР!
13
38
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големият политик и държавник на 21 век. Отначало САЩ му предложиха да избяга там, но той отказа. След което с речи по всички световни форуми алармира за новият световен сатанински ред който Русия се опитва да внедри. И сега смело защитава своята родина! Слава Украiна!!
12
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това след две линийки бело ли го е видял?
11
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин предпочита дълга агония и да стане за резил пред Украйна, Америка и света, отколкото да вземе npocтото решение пълна и безусловна капитулация! Ще избие още много русначета!
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаква се днес от кремл да обяват нова "победа"!
9
26
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Путин вдигна залога с "референдумите" и мобилизацията, но пак губи катастрофално.Путин отказва да признае загубата, защото няма капка чест и достойнство в това дребно джудже.Сега му остава само ядреният шантаж...Обаче ... и той не си вярва, че евентуална негова заповед ще бъде изпълнена.Пригожин и Кадиров пускат фитилите за нанасяне на ядрен удар, но това ще доведе до моментален разпад на русия.Очевидно се мъти нещо, като преврат и искат да вкарат Путин сам да влезе в капана
8
36
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не дай си боже *** да спечелят днес. Че ще вземе да ни мобилизират да се бием на страната на рашките
7
18
 
28
 
! Отговори
Гражданско преди 1 година
След като хората са изразили желание да са към Русия, този евреин трябва да спре. Иска да превърне войната безкрайно дълго, както между Израел и Палестина. Естествено евреите плащат на БайДрън, а той ги върти и налива на Зълински.