Битката за Алпите и за най-ценния ресурс на планетата

Алпите са огромен воден резервоар, който подсигурява нуждите на около 170 милиона европейци
Обновена: 31 окт 2022 10:53 | 31 окт 2022 07:03, Елка Василева
34
Битката за Алпите и за най-ценния ресурс на планетата
Снимка: архив, БГНЕС

На покрива на Европа назрява битка за най-ценния ресурс на планетата. Кристално чистите води, извиращи от една от най-големите планински вериги на Стария континент, Алпите, могат да станат причина за спор между страните, на чиято територия се простират, тъй като ефектите от изменението на климата и топенето на ледниците стават все по-очевидни. Италия има нужда от алпийските водни ресурси за напояване в земеделските си площи през пролетта и лятото. Швейцарските власти пък искат да задържат водите, за да генерират електроенергия, чрез водноелектрическите си централи, когато това е необходимо.

За първи път от четири години насам правителствени представители на осемте алпийски страни - Словения, Франция, Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Лихтенщайн и Монако - се срещнаха в рамките на Конвенцията за опазване на Алпите, предаде Асошиейтед прес. Обединението, известно още като Алпийската конвенция, бе създадено преди 30 години, за да помогне за координирането на политиките на различните държави във връзка с най-прочутите скални масиви в Европа, и използването на техните ограничени ресурси.

На среща в швейцарския град Бриг, проведена в четвъртък, 27 октомври, пратеници на княжество Монако, Словения, Франция, Германия и Италия обсъдиха съвместните си действия, обединени във формата, известен като Алианс Симплон. Кръстено на алпийския проход Симплон, разположен между Италия и Швейцария, обединението има за цел да направи по-екологичен транспорта в планината, като министрите на транспорта и околната среда на алпийските страни са се ангажирали до 2050 г. той да стане въглеродно неутрален и устойчив, според най-новия план за действие на организацията.

Глобалното затопляне обаче причинява тревожно топене на алпийските ледници, което подвига въпроса за водните ресурси. Според природозащитници мерките за опазването им не са достатъчно навременни, като те искат алпийските страни да направят повече, за да осигурят бъдещето на водите.

Докато много региони по света се борят със засушавания, добре напояваната и сравнително богата на води Европа засега е до голяма степен пощадена. Горещините и горските пожари пораждат сезонни проблеми на континента, но обикновено има достатъчно вода за селското стопанство, водноелектрическите централи, ски курортите и разбира се - за питейни нужди.

Някога швейцарските деца са били учени, че тяхната страна е "водната кула" на Европа, разказва Мария Леци, ръководител на Службата за териториално развитие на Швейцария. Глобалното затопляне, последиците от войната в Украйна върху енергийните доставки, както и икономически нужди сега обаче повдигат проблема за водите пред властите в Берн.

Миналия месец Швейцария разреши седеммесечно увеличение на водите, използвани за производство на електроенергия, за 45 местни ВЕЦ-а, с надеждата да генерират допълнителни до 150 гигавата електроенергия. Макар броят им да не е голям в сравнение с всичките 1500 ВЕЦ-а, които страната има, според някои е възможно решението да доведе до негативни последици, като временно засягане на миграцията на рибите, "което може да затрудни попълването на рибните популации през 2023 г."

В същото време оскъдните летни валежи и тежката гореща вълна в Северна Италия, разтопила ледниците в района, пресушиха най-голямата италианска река По. Това застраши количествата на питейната вода и напояването по поречието на реката, регион известен като италианската "хранителна долина".

Деветият доклад за състоянието на Алпите, изготвен от швейцарските домакини и представен на срещата в Бриг, отбелязва, че водните запаси са "особено належащ проблем", тъй като Алпите са огромен воден резервоар, който подсигурява нуждите на около 170 милиона европейци, захранвайки някои от най-известните реки на континента, сред които Дунав, По, Рейн и Рона.

Предварителен вариант на доклада, видян от АП, отбелязва необходимостта от "постоянна наличност на алпийска вода" за индустрията, селското стопанство и хидроенергията. Изменението на климата поставя тези дейности под риск, "тъй като ледниците се отдръпват и режимите на валежи непрекъснато се променят", пише още в доклада.

"Намалените водни количества и ограничената надеждност на водоснабдяването ще бъдат основен проблем през следващите десетилетия", предупреждават експертите.

Каспар Шулер, директор на Международната комисия за защита на Алпите (CIPRA), базирана в Лихтенщайн, казва, че правителствата са постъпили правилно, като са поставили водите на дневен ред, но не са предприели стъпки за разрешаване на проблема - чрез създаване на работни групи, разширяване на изследванията, или въвеждане на механизми, чрез които водата може да се оползотворява по-добре в бъдеще.

Докато алпийските курорти и села разчитат на водите, основните им потребители нагоре по течението са швейцарските водноелектрическите централи, осигуряващи около 60 процента от електричеството в страната. Най-големите водни потребители обаче са надолу по течението. Това са предимно индустриални зони, като тези до градовете Гренобъл и Анеси във Франция, до столицата на Австрия, Виена и райони около Болцано, в италианската автономна провинция Южен Тирол. Вероятно те ще почувстват първи въздействието от по-малкото водни количества.

Южните алпийски градове, особено във Франция и Италия с техния по-сух климат, са по-застрашени от недостиг на вода, отколкото северните градове, пише още в доклада.  "Липсата на вода може наистина да навреди на много хора", алармира Шулер, като добави, че в бъдеще ще трябва да се борим за запазването на тези ресурси.

Междувременно и словенският министър на околната среда, Урош Брежан, призова за съвместни действия, като заяви, че "страните членки на Европейския съюз, а също и членовете на Алпийската конвенция са наясно, че проблемът с недостига на вода не може да бъде решен само в рамките на националните граници, а трябва да бъде решен в международен план".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Чолаков преди 1 година
Няма такова нещо като ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ и ТОПЕНЕ НА ЛЕДНИЦИТЕ!ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е В МЕДИЙТЕ И ГЛАВИТЕ ВИ!ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ !
28
5
 
14
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Швейцарски апокалипсис - немци, френци и италианци масово бягат в Сибир.
27
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея до Женева.Домът ми е с изглед към Монтблан.Ако преди 14 години когато дойдохме Монтблан изглеждаше наистина бял и величествен сега е жалка картина.Когато пътувахме до България на Шамони Монт Блан се виждаха десетки величественни водопади. Сега почти не се виждат .На самия тунел преди почти винаги е било влажно дъжд и сняг до края на май.Сега през януарските воаяжи жалка гледка.Човек наистина безотговорно унищожава Земята а с това ще изчезне и биологичния живот.Земята ще заприлича на Марс
26
4
 
24
 
! Отговори
нн преди 1 година
Изсичат до голо вековни гори из Алпите с направо покъртителни темпове. Цели влакови композиции пренасят трупи....
25
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога като езерото Байкал хахаха ,руснаците имат най-много вода ,яд ги е западняците !
24
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Бутилираната вода отдавна е бизнес, а колко и какво имам бутилките с "вода" е трудно да се каже.До вярващите, сигурно не знаят, но водата има три агрегатни състояния - тя не се губи!
23
1
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
До Зедро: А ти опита ли я въпросната супер-филтрирана вода ?! Имаш ли идея колко струва изворната питейна вода там ?!
22
1
 
2
 
! Отговори
О-хооо преди 1 година
До Анонимен: То отдавна е прецакано.
21
1
 
14
 
! Отговори
М дааа преди 1 година
До Iordan Ivanov Geolog: Цъкат минуси незнаещите елементарните физични закони. Запасите от ледникова вода са богатството на Европа.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невярващите, потърсете снимки на ледник Рона, (при прохода Фурка), от началото на 20 век и сега.
19
6
 
22
 
! Отговори
И ся какво? преди 1 година
И режим на водата в ЕС ли ще има? Б*х тоз Путин! Той като господ, бе!
18
2
 
41
 
! Отговори
урко преди 1 година
Едно време - кога премиер на Израел беше Голда Меир се чудех каква е тая патаклама за Голанските възвишения - всеки ден бе в новините , че се думкат. Наскоро разбрах , че там бил единствения водоизточник за региона - някакво езеро и било въпрос на живот и смърт кой да има възвишенията и езерото.....Водата е живот...това е истината...После - се стигна дотам , че евреите в тяхната пустиня взеха да ни учат на градинарство...
17
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак смях :D
16
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да има боеве в Алпите и да се млатят, като д-е-б-и-л-и, а Урсула, Олаф, Макрон и другите бавноразвиващи се маймунки пак да си говорят от трибунките.
15
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като им свърши водата от алпите, да си купуват вода от руското езеро Байкал..
14
11
 
13
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 1 година
При тестове за увреждане на ледниците се появи следното: ЛЕдниците се убиват с анти климатични оръжия вкл инсталирани стационарно и на сателити.. Оказа се ,че имало постоянно снимане и пресканиране от космоса вкл на ледниците над Гренландия и Арктика. ЛЕдниците се УБИВАЛИ ЕДИН ПО ЕДИН с обемно проникващо облъчване..В България засякохме растаяване на сняг след включване на силна музика до междинна станция Безбог. Сед спиране таенето престана.
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глупости.. има много по ценни водни ресурси на планетата. а алпите са само локален воден ресурс и то не за цяла европа...
12
9
 
36
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Никакви Алпи не могат да спрат прогреса на ЕС и евроатлантизма!
11
16
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Малко копейкинова статия! Западният свят ще се избие, да живеее Путин!"
10
13
 
29
 
! Отговори
Зедро преди 1 година
3/4 от планетата е покрита с вода. Вода има. Саудитците правят от морската питейна. Няма зор и драма.

Спонсорирани публикации