Ще остане ли Меси за по-дълго "крал на футбола"?

Предишният беше Марадона, а преди него - Пеле
21 дек 2022 07:03, Елка Василева
59
Ще остане ли Меси за по-дълго "крал на футбола"?
Снимка: архив, БГНЕС

Когато в неделя вечерта на стадиона Лусаил в Доха приключи един дългогодишен дебат, започна друг. След като изведе Аржентина до триумф на Световната купа, Лионел Меси затвърди претенциите си да бъде най-великият футболист на света. Но на терена неговият опонент в победената френска страна, Килиан Мбапе, даде да се разбере, че един ден ще бъде претендент за тази титла.

Още по темата
Двамата се намират и в противоположните краища на кариерите си. 35-годишният Меси е пред финала, а 23-годишният Мбапе има да извърви дълъг път. И тъй като двамата играят заедно професионално за Пари Сен Жермен във френската Лига 1, по-младият ще има възможности да се изпробва срещу застаряващия гений на една и съща сцена.

Меси, от своя страна, се състезава с фигури от миналото. Предишният "крал на футбола" беше, както твърдя, неговият аржентински съотборник Диего Марадона. Преди него беше бразилската легенда Пеле. И двамата имаха блестяща професионална кариера, но печелеха званието едва когато бяха вдигнали Световната купа. Професионалният рекорд на Меси лесно надминава техния - той е печелил "Златната топка", която се присъжда ежегодно на най-изявения играч в спорта, рекордните седем пъти. Но най-голямата награда му се изплъзваше до неделя вечерта.

Тази награда е била в полезрението му повече от десетилетие. Когато в началото на 2012 г. го интервюирах за корицата на списание Time, погледът му вече беше насочен към Световното първенство по футбол в Бразилия две години напред, но в тона му се долавяше известен фатализъм. "Отивам [в Бразилия], защото искам да бъда шампион и да взема Световната купа заедно с моя национален отбор", каза той. "Но ако не се получи така, не мога да направя нищо по въпроса". Аржентина загуби от Германия в оспорван финал, пише Боби Гош, цитиран на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Този път обаче Меси показа, че може да направи нещо по въпроса, като вкара гол във всеки кръг на състезанието, подготвяше голове за други и като цяло осигури онзи вид лидерство, което може да издигне група от предимно посредствени таланти в колектив, който е много повече от сбора на частите си. Последният играч, който успя да направи това по време на Световното първенство? Диего Марадона.    

И така, моментът принадлежи на Меси - но това може да е само момент. Пеле и Марадона се радваха на титлата "крал на футбола" в продължение на няколко десетилетия, но ако Мбапе изпълни обещанието си, Меси няма да се радва дълго на тази титла.

Младият французин вече може да се сравнява с постиженията на Меси в Световната купа: Той беше част от отбора, който спечели трофея през 2018 г., а сега преживя втори финал. Като се има предвид възрастта му и изобилието от таланти от световна класа във френския отбор, той може да има още три изстрела към медала на победителя. Малко вероятно е аржентинецът да получи още един. Мбапе може дори, подобно на Меси, да поведе своя национален отбор.

Но в професионалната игра той има да покрива много по-голяма празнина. На камината на Мбапе все още няма "Златна топка" (на неговата възраст Меси вече има две), нито пък е спечелил Шампионската лига - вероятно най-високото постижение в професионалния футбол (Меси я е печелил четири пъти, с предишния си клуб Барселона).

Първата възможност може да дойде през следващото лято, когато се очаква Мбапе да напусне сравнително слабата френска лига и да се присъедини към някой от големите клубове в Англия или Испания - смята се, че Реал Мадрид е първият му избор. Ако успее да се отличи на това по-високо ниво, футболният свят ще обсъжда дали той може легитимно да претендира за титлата най-добър играч.

И ще е подходящо факелът да бъде предаден в мач, който вече се определя като най-великия финал на Световното първенство за всички времена.

Дотогава нека всички приветстват Краля на футбола: Лионел Меси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
4
 
! Отговори
Дузпеси преди 1 година
Меси е медиен балон.Във всеки мач даваха измислени дузпи за Меси дузпата.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече чета коментарите, толкова повече се убеждавам че феновете и на мишока и на роналдо или нищо не разбират от футбол или са тотално зомбирани.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 55 Да, аз очаквам и Гонзо да сложиш пред Меси, болен мозък!
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само Пушкаш а и много други ще сложа пред алчният мишок. А вие с промитите тикви си отворете очите.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 53 И Пушкаш си сложил пред Меси? Не си добре с тиквата определено! Лекувай се, чоджум!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
52 първо не съм фен на роналдо. Итой е същият медиен балон като мишока. И Кройф няма световна титла но е на светлинни години пред мишока!!!
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 51 А бе, вие фенчетата на португалската ревла нали все казвахте, че ако Меси не спечели световната титла нямаме право да го нареждаме до марадона, Пеле, Феномена. Тогава какво прави по тази ваша логика ван Бастен в списъкът ти, мозък?
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишока не е и няма да бъде крал на футбола. Кралят е един ! И колкото и да се напъвате алчният гном не е нищо повече от един добър ритнитопковец. И има много по добри от него : Кройф, Ван Бастен, Роналдиньо, Феномена, Пушкаш ... и много други.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 48 Той португалския гелосан самовлюбен злeтaк каза и че на другото световно щял да участва. Муахаххаа...да се смееш ли да плачеш ли. Той сега на 38 години беше резерва, че на 42 години какво очаква? Да чисти съблекалнята най- много. Неговото е болестно състояние.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко да е велик па тоа Меси.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фенчетата на зализаната португалска ревла още не могат гледам да спят от яд, че Меси стана световен шампион и взе всичко което можеше да се вземе като индивидуални отличия и титли във футбола, а португалската нарцистична ревла изпусна и последния шанс да стане световен шампион. Красота!
38
3
 
2
 
! Отговори
Васил преди 1 година
до рофлСмешка не лъжи хората с грешно инфо Мачовете на Меси са 7 в които има 7 гола 4ри от дузпа, 3 от игра...И ако не знаеш невежа, дузпите са част от футбола винаги ги е имало и винаги ще ги има...А да и единствения гол на шампионата на некадърника Роналдо е също от дузпа...
37
1
 
1
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Лично за мен Халанд е по добър от Мбапе, но за съжаление с Норвегия ще е невъзможно да спечели световна титла, в това отношение Мбапе е най привилегирован, защото Франция буквално има най добрия отбор в света, дори имат 2 равностойна отбора...Мбапе ще спечели световната титла с Франция отново, но Халанд ще го мачка на клубно ниво и ще му обира редовно златните топки и обувки, но им пожелавам и 2мата да са живи и здрави да се опазят от контузии за да ни радват в бъдеще...
36
3
 
5
 
! Отговори
РОФЛ преди 1 година
6 мача 7 дузпи, царя на дузпата и оскар за режисьора на предаването на камиларския финал с главни актьори собственост на катарските шейхове...
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя свят се побърка, да се прехласва по разни изрисувани хора.
34
6
 
6
 
! Отговори
Неймар преди 1 година
Диего Марадона е бога на футбола! Лионел Меси е неговия пророк. Меси е най добрия футболист през последните 30 години. Лидер на Аргентина и достоен последовател на Дон Диего.
33
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 1 година
а конкуренцията е от слаби национални отбори, без шанс за трофеи - Халанд, Лус Диаз, Салах, Левандовски (той дърт вече).
32
4
 
1
 
! Отговори
хм преди 1 година
Мбапе е толкова далеч от подобен приз, че е смешно да бъде дискутирано. Да, адски добър е, спор няма. Но едно е да имаш талант и качества, а друго е да ги метериализираш в успехи. А футболистите се сравняват и оценяват по успехите. Мбапе е вече на 24 години, не е на 23, а няма Златна топка. Да спечели най-много 2-3. Задават се и други много талантливи и добри играчи. Не е само той. Ерлинг Халанд не е за подценяване. Големият плюс за Мбапе е, че е от много силен национален отбор, с конкуренцията
31
5
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Дайте дузпа на Франция. Спасете Франция! Франция щяла да стане световен шампион за трети път, ама друг път. Аржентинците буквало се изгавриха с надутите франсета. Дешан подива от яд и жлъч и изгони всички френски футболсти с европейски произход и остави на терена само французи от африкански произход пък каквото стане. Жал ми е за Жиру. Той се раздаде на макс в това първенство а накрая в най важния за него мач тренъора му би шут в гооза. Дайте дузпа на Франция. Спасете Франция!
30
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крале са били Пеле и Марадона, а футболният Бог се казва Лионел Меси! Пукнахте ли се от яд в неделя, фенчета на Роналдо? Ще ви боли още мнооого дълго време. Красиво е!

Спонсорирани публикации