Българинът сви харчовете, спад на продажбата на храна с 6.4%

И все пак на годишна база търговия на дребно расте с 4.7%
Обновена: 10 яну 2023 12:02 | 10 яну 2023 11:53, Камелия Цветанова
104
Българинът сви харчовете, спад на продажбата на храна с 6.4%
Снимка: БГНЕС

През ноември 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота с 2.2% в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец по съпоставими цени. Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщи НСИ.

Още по темата

 
Оборотът в търговията на дребно нараства с 4.7% спрямо ноември 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни.
През ноември 2022 г. е отчетен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.1%), докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава намаление (с 0.5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при всички групи, като най-съществен е в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 26.6%.

През ноември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.9%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.8%). Спад е отбелязан в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6.4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 55.7%. Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.4%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: търговияхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, нещо да кажете за "търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали"? Че не се разбра. :)))) Б***си неграмотните ***!
8
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитвам се от години да свия харчовете, ама на- не става. За какво ли не харча. С кариерния растеж и растежът на доходите- айде нова кола, айде и за зимата за ски втора, басейн, вила, къща, почивки, луксове, глезотии. Все пак гледам да инвестирам поне едно 60% от приходите си де, че не се знае какви времена ще дойдат. Ако нямате добър доход в града и не сте адаптивни към различен тип ИНТЕЛЕКТУАЛНА работа, ориентирайте се към земеделието, защото в града се избиват по 5000 за 1 позиция в склад.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да не чакате сега да смъкна цените в магазина ? хитреци, ко ше идети иначе бе? ХОХОХО!
6
1
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
нищо не разбрах от тази зле написана статия. със, без, едно и съъщо повтаря не пишете така, пишете грамотно
5
2
 
19
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Браво народе.. то какво браво, то от немотията ти така стана.., но нека всички се свият мааалко... живеем в спекулативен пазар - ми ше купуваме по-малко, ще готвим по-евтини манджички и така ;)
4
6
 
21
 
! Отговори
А ?! преди 1 година
е нали киро дигна доходите до незнайни висоти бе а инфлацията нямаше да е двуцифрена .
3
2
 
43
 
! Отговори
Прецакан преди 1 година
Ееееех, сега олиото ще си седи по щандовете 6лв бутилката, докато не граняса. Ама никога повече няма да бъде намалено като цена.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в клуба на богатите, ама ние сме помощен персонал.
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвратителна скъпотия е. Да си ги държат, ще си ядем компотите, туршиите и мръвките дето се сушат от есента.

Спонсорирани публикации