Българинът сви харчовете, спад на продажбата на храна с 6.4%

И все пак на годишна база търговия на дребно расте с 4.7%
Обновена: 10 яну 2023 12:02 | 10 яну 2023 11:53, Камелия Цветанова
104
Българинът сви харчовете, спад на продажбата на храна с 6.4%
Снимка: БГНЕС

През ноември 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота с 2.2% в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец по съпоставими цени. Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщи НСИ.

Още по темата

 
Оборотът в търговията на дребно нараства с 4.7% спрямо ноември 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни.
През ноември 2022 г. е отчетен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.1%), докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава намаление (с 0.5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при всички групи, като най-съществен е в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 26.6%.

През ноември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.9%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.8%). Спад е отбелязан в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6.4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 55.7%. Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.4%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: търговияхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия беше и е богата. Тя произвежда много храни и има всички природни ресурси, за които можем да се сетим. Нейната икономика е в голяма степен самодостатъчна. Населението ѝ е добре образовано. Тя има военния ресурс, за да се защитава. Как някой си е предствял, че Русия може да бъде поставена на колене чрез санкции, надхвърля възможностите им за разбиране.
28
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът се свива. Помощ от държавата,както правят други страни за гражданите си, НЯМА. Но има свободни едни половин милиард лева, които дарихме на Украйна!
27
1
 
21
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До АнонименИ моят доход е висок, също не ми се отразява на потреблението, но прави силно впечатление, това което беше 70-80лв преди, сега е 200+
26
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо, затворете очи и си представяйте как плюскахте при Бойко, неблагодарници.
25
5
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Просто заколихме прасето
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото тепърва предстои.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътя е един -свиване на харчовете ,свиване на взимането на кредити и покупка на жилища,на коли ,на всичко ,иначе ръст на цените само нагоре .Никога досега видагенето на доходи,на заплати ,не е побеждавало инфлацията ,така влизаме в спирала,заплати-цени-заплати,до безкрай ,затова и банките вдигнаха лихвите в целия свят ,сега и в България ще удари вълната -целта е да се спре с тези харчове и разгул ,иначе болката ще е голяма
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13Русия е 20% от населението на Европа... А Европа е около 750 милиона... Като лъжеш, лъжи така че да не те хванат веднага, иначе само си абиш времето а и парите на Америчко за БГ.... хаахха
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-малко купува човек, толкова по-добре. Тези спекулативни цени не ме привличат и се ограничавам до най-необходимо, но има друга добра страна, че не се изхвърля както преди. Яйцата наистина не ги поглеждам и много други.
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без черепови пари народа се не вдига, при ББ за мнооого по ниски цени народа рипаше, ще си ядете мдата.
19
15
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 1 година
Само при плюскането има намаление, но простолюдието и без това плюскате повече от необходимото. Във всички останали сфери има увеличение, особено при марковите дрешки. Така че не ми говорете как сте обеднели, щото имало инфлация. Тя инфлацията вас не ви бърка. Който не вярва, да излезе, да се разходи за 5 мин. по улицата и ще види колко е "беден" народа.
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами това краваршингтонче да отида да постави цветя на паметника на амариканските летци дето сринаха софия 44 година- и да продължи да им целува задниците
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Hoqsan "Браво народе..". Доходът ми е достатъчен за да не се отразят високите цени на потреблението, но умишлено го свих. Яйца от 0,60 ст. не купувам. Бойкотирал съм и всички други стоки, които са спекулативно завишени. Ако повече хора мислят и действат като мен, тези алчни търговци не могат издържа и две седмици.
16
1
 
8
 
! Отговори
БРАВО, БРАВО. преди 1 година
ОТ ДАВНО ГОВОРЯ И ПИСАХ ЗА ТОВА.. И ЩЕ ИМ ПАДНЕ ОЩЕ ОБОРОТА. ТА ТА ВДИГАХА КАТО ЛУДИ. ПОНЕ И СИСТЕМАТА ИМ ПОЗВОЛЯВА. ХАК ДА ИМ Е...
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко се свежда до въоръжението и начина на използване - и израелбяха един милион на 40 милиона араби ама гледаш какво сдтава - пък иресурсната база на руснаците е неизчерпаема сравнена с европа- така че промито краваршингтонско мозъче ан грешен път си
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спад е отбелязан в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6.4%). --- Трябва да има спад от 70% и тогава ще се вдигнете ... ама ще е късно... :(
13
24
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Голташка Русия е вече 120 милиона. Европа е около 1 милиард. Айде пак си сметни кой какви физически ресурси има. НАТО реши ли, Русия приключва за дни. Ама ще направи от отчаяние беля да пусне СССР-ска ядрена ракета, която ще бъде унищожена елементарно, но със сериозни последици за планетата.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка са уродииии и Великобритания пуснали бомби над 1800 на дшения ден 1944г над София над цивилни църкви училища нищо общо с военни действия .Смърт во веки веко за уродааааа .Амин!
11
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия има физически ресурси да воюва с Украйна безкрайно. Европа няма ресурси да се обезпечи енергийно повече от година, максимум две, нито пък свободни ресурси да носи Украйна на гърба си.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ас съм одавна на хляп и филии и чесън

Спонсорирани публикации