Ядрени специалисти сверяват Часовника на Страшния съд

Той показва колко близо е краят на света
24 яну 2023 13:05, Елка Василева
48
Ядрени специалисти сверяват Часовника на Страшния съд
Снимка: архив, БГНЕС

Ядрени специалисти ще сверят Часовника на Страшния съд във вторник спрямо преценката им доколко човечеството е близо до самоунищожение през 2023 г. заради екзистенциални заплахи като ядрена война и климатични промени, съобщи Ройтерс.

Часовникът на Страшния съд е символичен часовник, който показва колко близо е краят на света. Полунощ бележи теоретичният момент на унищожение.

Апокалиптични заплахи могат да възникнат от политическо напрежение, оръжия, технологии, климатични промени и дори от пандемична болест. Стрелките на часовника се приближават или отдалечават от полунощ въз основа на прочита на учените на екзистенциалните заплахи в определен момент.

Неправителствената организация "Бюлетин на атомните учени", базирана в Чикаго, сверява всяка година часовника спрямо информация за катастрофални рискове за планетата и човечеството и показва "времето" на сайта си. Бордът от учени и експерти в областта на ядрените технологии и науките за климата, сред които и тринадесет Нобелови лауреати, обсъждат световните събития и определят къде да разположат стрелките на часовника всяка година.

Часовникът е създаден през 1947 г. от група атомни физици, сред които и Алберт Айнщайн, работили върху Проекта "Манхатън" за разработване на първите ядрени оръжия по време на Втората световна война.

В момента Часовникът на Страшния съд е на сто секунди от полунощ. Той бе сверен така през 2020 г. и оттогава няма промяна. Това е най-близкото положение на стрелките до полунощ от създаването на часовника.

Тази година сверяването му ще отчете първият случай, в който бяха съживени страховете от ядрена война заради руското нахлуване в Украйна.

Преди 75 години часовникът започва да тиктака от седем минути преди полунощ. Най-далеч от часа на Страшния съд човечеството е през 1991 г. - на 17 минути преди полунощ, когато приключи Студената война с подписването на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ) между САЩ и СССР, който значително намали ядрените арсенали на двете страни.
(БТА, Антоанета Маркова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
8
 
! Отговори
Съдба преди 1 година
САЩ са проклятието на сегашния свят
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГА ЩЕ ЧУКНЕ 1 СЕКУНДА СЛЕД 24:00:00 ???
28
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разкарайте американците от уравнението и всичко ще се нормализира в рамките на 2-3 години
27
3
 
2
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Какъв край на света Ве гони бре!?Глейте си работата. Сега сме в очакване на Второ пришествие на Христа! Но не се знае годината и още колко време има до тогава!?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите са балканска трагикомедия както винаги :)
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за жалост все повече се приближаваме - сащ публично отрекоха да са нареждали на зеленясалия да складира оръжие в 3-те си аец-а, което показва, че укрит точно това правят -ползват атомните си електроцентрали като складове на оръжието, идващо от запад, щото знаят че руснаците там няма да ударят - ама каквито са леворъки току миж сами са се взривили и като обвинят за това русия и ето ти я 3-тата световна
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около 100 милиона години имат хората преди слънцето да почне да гълта Меркури и Венера. Трябва да търсят някоя близкалуна с вода, защото по-далече едва ли ще успеят да стигнат.
23
2
 
10
 
! Отговори
Предсказания преди 1 година
Според предсказанията трета световна война ще има, но след нея континента Северна Америка ще бъде заличен, Великобритания също както и половин Европа.Който оцелее ще води жалко съществуване без слънчева светлина и чист въздух , дълбоко под земята като плъх.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-голяма и безсмислена глупост не бях чувал. Но, гениите трябва да имат играчки и това е една от тях.
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"1991 година, когато приключи студената война" - да разбираме, когато САЩ са решили, че владеят света. За ВСИЧКИ народи от бившия Източен блок съвсем, ама съвсем не беше добро време. Което си личи по резкия слад на раждаемостта в тях. Комфортът на САЩ абаче съвсем скоро ще ссвърши. Чакам публикация по повод бостигането на аконовия таван за бътрешен дълг на САЩ, което стана на 19-ти януари и таванът не беше променен, очаква се държ. финанси да им стигнат докъм септември. След това следва банкрут.
20
3
 
4
 
! Отговори
Може би имахте преди 1 година
предвид "термометър"? В смисъл, доближава се до края, а после се отдалечава? Нещо ми се разминава концепцията за часовник с написаното в статията. А защо не ядрения водомер? Доста вода изтече от тогава насам...
19
1
 
4
 
! Отговори
Че преди 1 година
До Анонименто православни има по цял свят. Христос е благовестил на цялата вселена. Да не си мислиш. че само руснаците са православни?
18
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Путин са уплашени на макс виждайки слабостта на руската армия, така че спокойно може да се върне назад часовника поне с 5 минути.
17
2
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Глупости на ядрени търкалета...
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и на тези някой им плаща да се барат по цял ден...
15
3
 
20
 
! Отговори
скоро преди 1 година
Каквото има да става, ще става. Няма нужда да плашите хората с измислени часовници
14
2
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Тези определено имат нужда от лечение. Вместо да се занимават с реквизити, да решат някой проблем.
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13, да де, ама няма да почне! Защото и в Москва и във Вашингтон големците си живеят сладкия, супер луксозен живот, и им е все тая дали разни несретници гинели по фронтовете! А в случай на ядрена война, ще бъдат засегнати и те самите, за това никога няма да я предизвикат! Между другото, ядреното възпиране е измислено от гениалния учен Айнщайн, и се оказва че работи перфектно
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12, aхам, ама вече забравихте "че трябваше света да свърши" на 21.12.2012г., и си измисляте нови дати... Нормално за умствено изостанали конспиратори, които по цял ден скучаят, и се чудят с какви глупости да се развличат
11
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да почва тая ядрена война и да се свършва мъката. Накрая който остане, остане. Почваме наново от пещерите и те така. И без друго цивилизацията е тръгнала към дъното с геейщините си. Планетата е пренаселена и живота е станал страшно стресов и изнервящ.

Спонсорирани публикации