Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко

Има и картофено нишесте, целина, соев протеин
217
Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко
Снимка: Pixabay

Шпековите салами под наименованието „Бургас“ са далеч от оригиналната рецепта и съдържат повече допълнителни съставки, отколкото месо. Това коментира пред БНР Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители", които са изследвали 25 вида от предлаганите в търговската мрежа на различни производители.

Още по темата

Шпековият салам е част от комунистическото минало на България, а основният производител е Родопа-Бургас.
Според оригиналната рецепта саламът трябва да съдържа 60% свинско, 40% говеждо месо, сол, консервант, черен пипер и вода.

От „Активни потребители“ обаче са открили между 7 до 23 съставки в модерните претенденти да носят това наименование.

"Първо, вече се влагат различни нехарактерни видове месо, като птиче, свински сърца, свински кожички, колаген, механично отделено месо, свински хемоглобин. Също така и много съставки от растителен произход, като картофено нишесте, целина, соев протеин, пшеничени, овесени фибри, синап можете да намерите в саламите. И разбира се добавки за задържане на вода, като трансглутаминаза, гума арабика и още много други", обясни Николов.

Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена, смятат от „Активни потребители“.
Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името, защото, според тях сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: Бургассалам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
10
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Бате буцо затова маа филии с мас и сланина щото знае кви *** има по саламите и сирената
67
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да бяха само саламите... Те бухат каквото има в мелачката + подправки. Излиза една розова маса, която заминава към пълначката и с изкуствени черва от другия край вече е жалко подобие на салам. Уви - за много продукти е така. Мляко, което не се разваля. Сирене и кашкавал, които не се разтичат, а направо стават на въглен или изсъхват. Лютеница, която ми боядисва чинията. Хляб, който става директно на сухари без да мухлясва. Сладко, което всъщност е есенция, боя, желатин... После защо боледуваме
66
12
 
31
 
! Отговори
Другаря Живков преди 1 година
Плачете ли ?!?! Цял живот ще плачете за мен. По мое време бяхте богати, България просперираше, ядехте хубава храна, имахте качествено здравеопазване! Сега как Ви е, а?
65
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че има ли поне 1 вид салам, който да не е пълен със същото
64
3
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Турските домати с вкус на пластмаса са още по хубави и полезни
63
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези салами и кучето и котката не искат да ги ядат.
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя салам на картинката определено не е сух шпек, някакви жили стърчат, отврат
61
2
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това е наблъскано с продукти от аржентина ракът на дебелото черво върви стремглавонагоре исп св месо полски бутчета със салмонела хаиде стига вече изтровихтенарода от 20 години не консумирам месо
60
3
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Гледахте ли предаването? Ако да, забелязахте ли, че на въпроса "Кой салам е 'шпеков' според критериите?" гостът експерт НЕ отговори (прим. ето този, но струва 160 лв./кг.), което значи, че всичко е леш. Вместо това започна да хъмка и да мънка, че имало по-малко фалшиви колбаси (но фалшиви!) и по-фалшиви. Ама накрая Киро Брейка (YouTube, Patreon) да не се окаже прав за соца, че такива простотии нямало, особено фалшиви хранителни продукти, а? Само питам...
59
2
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
АМИ не К У П У В *** ТЕ от този салам и да си го ядат бургазлии, като не мога да им скочат !
58
0
 
11
 
! Отговори
Анна преди 1 година
По-добре целина, отколкото щурци.
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как бе нали има контрол :) Герб изградиха честни и работливи структури, които да ги следят тези неща.
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си давайте парите, за да се тровите. Нека си ядат саламите, луканките, суджуците, кренвиршите, сирена, кашкавали и т.н.
55
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма държавен контрол, има интереси, нали виждате как не се споменават марките на врените продукти, за да спрем да ги консумираме, не се казват и марките на коректните производители, ако ги има изобщо, агенцията по храните си вема комисионните от частниците, за да не ги спира май
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да са б- о-клу-ци, но пък ги има много, пълни са магазините. Едно време може и три вида салами да бяха, но бяха от истински продукти. Ама, нали за имане се борихме - на банани (безвкусни), портокали (сухи), салами (с всякакви пълнежи), меса (с хормони и антибиотици), хляб (без мирис на хляб), от всичкото това има БОЛ. За всеобща радост.
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали боко сложи БДС ! Яжте много е хубаво ! Също като в раша !
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ее, то щом целина им сложили, направо си е полезно бе, кво се оплакват? А можеше да са им сложили буболечки!
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
една шепа подправки изтрещела работа
50
0
 
12
 
! Отговори
да ви е сладко преди 1 година
Днес ЕС разреши да се правят храни от насекоми, мухи *** и тн вкуснотии. скоро на нашия пазар!
49
0
 
14
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Абе друго е суджук по поръчка друго е бьркочи от магазина с неизвестни сьставки

Спонсорирани публикации