Папа Франциск: Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца

Той заклейми като грях криминализирането на хомосексуалността
6 фев 2023 22:03, Йоана Цонева
309
Папа Франциск: Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск обяви, че законите, криминализиращи хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) лица са грях и несправедливост, защото Бог обича и придружава хората с влечение към същия пол, съобщава "Ройтерс".

Думите на главата на Римокатолическата църква бяха в отговор на въпрос на репортер на борда на папския самолет, който се връщаше от пътуване в две държави в Африка.

Криминализирането на хомосексуализма е проблем, който не може да бъде пренебрегнат, подчерта папа Франциск.

Той се позова на статистики, съгласно които 50 държави криминализират ЛГБТ хората "по един или друг начин", а около 10 други имат закони, включително смъртно наказание за тях.

Шестдесет и шест държави членки на ООН продължават да криминализират еднополовите сексуални отношения по взаимно съгласие, според данни от ILGA World - Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните.

В няколко държави, където еднополовите връзки са незаконни, сред предвидените наказания фигурира и смъртна присъда.

Папа Франциск обаче бе категоричен: "Това не е правилно. Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца. Бог ги обича. Бог ги придружава. Да осъждаш такъв човек, е грях".

Криминализирането на хора с хомосексуални наклонности е несправедливост, посочи още той.

Папата отбеляза, че катехизисът - книгата с ученията на католическата църква, гласи, че влечението към същия пол не е грях, но хомосексуалните действия са. В него също така се посочва, че ЛГБТ хората не трябва да бъдат маргинализирани.

Папа Франциск отново заяви, че не може да съди хората с наклонности към своя пол, които търсят Бог.

Той допълни, че по време на посещението си в Ирландия през 2018 г. е заявил, че родителите не могат да се отрекат от своите ЛГБТ деца, а трябва да ги запазят в любящо семейство.

На борда на самолета бяха още архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и модераторът на Общото събрание на Шотландската църква Иън Грийншийлдс.

Още по темата
И двамата християнски лидери подкрепиха думите на папата.

Архиепископ Уелби посочи, че самата англиканска общност е разделена относно правата на гейовете и резолюциите срещу криминализирането на ЛГБТ хората "вне са променили мнението на мнозина".

Архиепископът добави: "Със сигурност ще цитирам Светия отец. Той го каза толкова красиво и точно".

От своя страна преподобният д-р Грийншийлдс се позова на Библията, заявявайки: "Никъде в четирите евангелия не съм видял Исус да отблъсква някого. Никъде в четирите евангелия не виждам нищо друго освен Исус да изразява любов към всеки, когото срещне, и като християни това е единственият израз, който можем да дадем на всяко човешко същество при всякакви обстоятелства".

Папа Франциск повтори, че Католическата църква не може да разреши свещенодействие на еднополови двойки.

Той обаче подчерта, че подкрепя така нареченото законодателство за граждански съюзи, което дава на еднополовите двойки правна защита по въпроси като пенсии, наследство и здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип католицизма не е правилната вяра, истинското християнство е Източно православното така че папата дгд...
173
2
 
10
 
! Отговори
мисле преди 1 година
Нека викате да си гледаме православието.И какво виждаме там...Същите неща.Христос е тотално изгубен за днешният свят.Изопачен и изгубен.Имаме християнство, което смята евангелията вече за някаква измислица, художествен роман.Как да си християнин в епохата на суетата, амбицията, тщеславието.Все неща, които християните отричат.Ако си християнин днес ще ви кажат, че сте глупав, луд, нереализиран, некадърник и тн.Винаги е било трудно да си с Христос, но днес светът така е направил, да е невъзможно.
172
2
 
8
 
! Отговори
Божии деца преди 1 година
които обаче са се отвърнали от своя създател и са тръгнали по пътища, които на практика са бунт срещу Бога. Католицизма трябва да се закрие. Още преди 500г немският свещеник Мартин Лутер е проумял, че това е най-опасното сливане на държавната власт с църквата , която води до извращения и затова е създал протестантството.
171
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще имаме първия папа обявил , че гей.
170
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест той казва, че го устройва хомосексуалността на повечето свещеници, но пак по йезуитски не признава брака между тях.Нормално.Те не се женят и без това.Пак го измислиха.Явно това ще е новата схизма сега между римокатолицизма и православието.Намериха отново начин да се делят и отличават.
169
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние да си гледаме Православието.
168
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха , разбрахте ли защо не са харесвали Борджията.Защото е имал деца.Сега се възмущаваме на хомосексуалността на повечето свещеници на Рим.Той затова го казва, защото повечето вече са такива.Бенедикт искаше да ги спре и те го свалиха
167
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неформалният край на римокатолицизма.Формалният ще бъде обявен също ,но дали от този негодник не се знае.Може би от други.Истински позор е Франциск.
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българите това им е най-големият проблем.
165
0
 
8
 
! Отговори
боко преди 1 година
и тоя откачи
164
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то хубаво, че Бог ги обича и придружава, ама да им каже да си се ухажват тихичко без прайдове и демонстрации.
163
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво излиза вече.Имаме си християнство базирано уж на евангелията, които не се спазват, а се четат наопаки.То чак такава наглост не била никога.Скоро всички истински християни ще са еретици и извън църквата според тоя Дявол.И после се чудим защо Путин ги гаври, исляма настъпва и тн.
162
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ги признавал за божие чада, но после не признавал брака им.Е това си е пародия на религия.Ясно е, че САЩ му дърпат конците, но то и там са пародия на държавност.Провалена империя с провалена Църква.
161
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Убивайте мъжеложците с камъни". Това е в Стария завет наистина, и е доста сурово. Но заклеймяването е безспорно
160
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дяволът чете евангелието.Това е Франциск.
159
1
 
9
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 година
До 246 Вълканов: Не мога да разбера каква е тая мания да се изказвате като сте чели, недочели, ами трайкайте си, не се излагайте излишно. Каква легенда какви пет лева? 1. Не Адам а Ной построява и пълни едноименния ковчег с двойки животни.2. Причината за потопа са многото и най - различни грехове, най - големият от които е кланянето на идоли. Допреди този момент поне този грях е бил непознат на човечеството.
158
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папа Франциск ли е "Черният папа"
157
1
 
26
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
В Библията е написано " Плодете се, множете се" Папата си е далеч от истинското Християнство, той е еретик на Христовата вяра.
156
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест католическите свещеници не са правили нищо лошо с децата :)
155
2
 
15
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
Католицизмът в своята си база е извращение. Докато православните свещенници се женят имат си семейства и съпруга до себеси, то католишкия поп е обречен на отказ от семейство и съпруга. Ненапразно Адам си е поискал другарка в живота , да бъде както всите животни по земята, целия животински свят е разделен на две 9 мъжко и женско.Самият Ной е прибирал в своя кораб мъжки и женски животни. Между впрочем Легендата сочи, че причина за Потопа е прелюбодеянието , овладяра тогавашното Човечесство .

Спонсорирани публикации