Земята в Турция още се тресе, 2921 са загиналите, над 14 000 ранените

Температурите са 2-3 градуса, вали дъжд, хората може да умрат от измръзване
Обновена: 7 фев 2023 07:15 | 7 фев 2023 06:20, Елка Василева
51
Земята в Турция още се тресе, 2921 са загиналите, над 14 000 ранените
Снимка: архив, БГНЕС

Загиналите при опустошителните земетресения в Турция е нараснал на 2 921 души, съобщи директорът на Службата за извънредни ситуации.

По данни на службата над 14 000 души са ранени, а 6 217 сгради са разрушени при двата опустошителни труса с магнитуд над 7 и последвалите близо 150 вторични труса.

Още по темата
Междувременно земетресение с магнитуд 5,6 разтърси днес /в 5,13 ч. бълг. време/ Централна Турция, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс. Епицентърът на труса е бил на дълбочина 2 километра.

Турция вчера спусна националните флагове наполовина в страната и в дипломатическите представителства зад граница в знак на 7-дневен траур за жертвите на разрушителните земетресения в Кахраманмараш.

Зимното, още неразсъмнало утро на 6 февруари беляза една от най-големите трагедии на турското столетие.

 В 4.17 часа трус с магнитуд 7,7 с епицентър селището Пазарджик, окръг Кахраманмараш разтърси региона на Югоизточен Анадол. Продължилият около 40 секунди трус, чиято сила според специалистите се равнява на 130 атомни бомби, отне живота на хиляди души, предизвика огромни разрушения, остави без подслон милиони хора в общо 10 окръга - Хатай, Малатия, Газиантеп Адана, Сюлеймание, Килис с над 5 млн. души население.

Девет часа по-късно, в 13.23 часа районът на Кахраманмараш бе разтърсен от втори мощен трус с магнитуд 7,6 с епицентър селището Елбистан.

Правителството обяви четвърта степен на опасност и призова за международна помощ. Турските въоръжени сили изградиха въздушен мост към зоните на земетресенията за транспортните самолети, доставящи помощи. Над 3500 войници от различните родове войски участват в спасителните дейности рамо до рамо с над 9 хиляди спасители от Афад /турската правителствена служба за реакции при бедствия и кризи/.

 Пред палатките  на Червения полумесец се извиха дълги опашки от кръводарители за пострадалите.

 В района на бедствието продължават вторичните трусове.

Размерите на трагедията са ужасяващи. Увеличава се броят на жертвите.

Кметът на града Хатай разказва

Лютфи Саваш е кмет на град Хатай, където размерите на трагедията са поразяващи.

„За съжаление, имаме много големи поражения както по отношение на жертви и затрупани хора, така и откъм разрушения. Около 1200 сгради са разрушени. Повечето от тях са в центъра на града, а също в Антакия, Кирихан, Искендерун. Опитваме се да спасим затрупаните, но не можем да спуснем машини в развалините. Идват хора, които съобщават имената на свои близки, останали под развалините и очакват да ги спасим. Спасителните екипи действат без прекъсване от ранни зори, но общината не е в състояние да се справи с бедствието, имаме спешна нужда от повече екипи за издирване и спасяване. Температурите са 2-3 градуса, вали дъжд. Хората могат да умрат от измръзване”, каза той.

По думите му хиляди хора се нуждаят спешно от подслон, дрехи и храни. Най-големи нужди имат в Хатай и Кахраманмараш.

 “За справяне с бедствия като сегашното са необходими повече екипи от чужбина. Добре е, че вече идват. Имаме нужда от тях. Колкото по-бързо дойдат, толкова повече ще бъдат шансовете да спасим повече хора”, заяви кметът на град Хатай.

Хатай е вилает/област/в Южна Турция на средиземноморския бряг. Граничи със Сирия на юг и изток. Наброява 1,5 милиона жители. В града са приютени голям брой сирийски бежанци.
(Специално за БТА от Нахиде Дениз)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Ерол Метин преди 1 година
До Рамбооо- знак, ама няма кой да го разбере. Тия дето дърпат конците на тая планета отдавна са си го преместили в другия крачол за земетресението в Турция, винаги страдат обикновените хора.
35
0
 
0
 
! Отговори
стар комунист преди 1 година
Ами от братята кравари -толкова!
34
0
 
2
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
В турция това, в турция онова ! А В СИРИЯ КОЛКО СА ЖЕРТВИТЕ И КАКВО Е ТАМ СЕГА?зА ТАМ НИКОЙ НЕ ГОВОРИ!? ЩО БЕ МИМЕТА?ИЛИ ТЕ НЕ СА ''ПРАВИЛНИТЕ'' ПОСТРАДАЛИ КАТО ТУРЦИТЕ!?!?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче за сметка на това холивудските звезди кафеникави награди си раздали. Задокеанските не се чува помощ да са дали ?
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Канадците изпратили самолет да закара един танк за разчистването. Другия танк самолета ще го кара в Бахмут или там някъде. Общо два танка.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Социален ПатологЖалко за турците. Само не знам за сирийците защо никой не пише - и там има над 2000 жертви и хиляди разбити домове - ама те, понеже са близки с руснаците, не са хора - за тях няма помощ, няма съчувствие. Ега ти и лицемерието!
30
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано само не отпадне туристическия сезон, че 6 месеца бачкам за тая почивка.
29
5
 
1
 
! Отговори
Тренчо преди 1 година
Провинция Крайна господ да ги накаже, ***.
28
3
 
1
 
! Отговори
До Социален Патолог преди 1 година
Лъжеш! Дай линк!
27
5
 
13
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 1 година
На фона на трагедията в Турция - коментари от украинсото правителство: "Господ ги наказа, защото пускат туристи от Русия." Izроди...
26
1
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Ти осъзнаваш ли, че колкото и да се грижим самата земя на Турция е такава и дори да станат най-праведните пак ще тресе?! Древните не са знаели, гледали са по-плодородни земи, но вече знаем. И въз основа на това човек може да се премести на по-стабилна земя. Например у нас най-малко земетръси се усещат в Бургас и Видин. Столицата трябва да се премести във Видин, а и е на пълноводна река, най-близо до Европа.
25
0
 
3
 
! Отговори
Милен преди 1 година
До пияница мистикКаква застраховка при война( да не дава Господ), смислов?!
24
9
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
повече екипи от чужбина защото турците са накацали по развалините с ръце вджобовете и нищо не правят
23
0
 
46
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Съчуствие и съболезнование към загиналите и страдащите от земетресението. Това е знак да се осъзнаем, че не сме по велики от природата и трябва да се грижим за планетата на която живеем. Стига бомби, стига взривове, стига алчност за финикийски знаци........
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 24 Пиши на български ве! К'во е това "комшу"? Пише се "съсед"!
21
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
do 22 Едва ли ще стигнат бройката загинали през 1999-та година. Тогава измряха 17 000 турци
20
2
 
25
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Повече никога да не се случва подобно нещо. Просто няма нищо за казване, а за съчувствие.
19
12
 
0
 
! Отговори
Барни Ръбъл преди 1 година
Ха сега колко са загиналите.Предлагам всяка медия да изпрати брояч.
18
7
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
Бият се с русия до последният украинецЗаети са
17
1
 
26
 
! Отговори
Олеле до 22 преди 1 година
Трагедията е потресаваща!. Бог да прости! Искрени съболезнования на почернените семейства! Страшното е, че може да се окажат много повече, както някой по-долу написа :/

Спонсорирани публикации