Тази година Свети Валентин ще излезе солено заради инфлацията

Дори по-богатите ще трябва да плащат повече за вечеря
14 фев 2023 09:56, Нели Христова
52
Тази година Свети Валентин ще излезе солено заради инфлацията
Снимка: БГНЕС

Денят на Св. Валентин ще изглежда различно тази година след рекордната инфлация, която рязко повиши цените на всичко - от цветята до шоколада и вечерята в ресторант. Това съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Сътресенията по веригите за доставки и руската инвазия в Украйна са довели до това, че британците са платили с рекордните 16,7% повече за хранителни стоки през четирите седмици до 22 януари спрямо същия период на миналата година, сочат данни на фирмата за пазарни проучвания "Кантар" (Kantar).

В резултат, романтичните вечери навън ще струват повече и ресторантите са променили офертите си, за да привлекат клиенти, които са обезпокоени за разходите, които ще направят.

Миналата година британската верига "ПицаЕкспрес" (PizzaExpress) е предложила пълно тристепенно меню с "просеко, коктейл с малина и мимоза, хлебчета във формата на сърца и основно като нашата "Падана" с кремообразно козе сирене и сладък карамелизиран лук".

В рекламата за менюто, което струва 23,95 британски лири (29 долара) на човек, се пита: "Ще събуди ли желанието ви тройно соленият карамелен чийзкейк?".

Тази година "ПицаЕкспрес" рекламира не толкова впечатляващия "любовен пакет" от предястие и "класическа" пица за 15 британски лири.

Според последните данни на Британската статистическа служба храненето в ресторант през декември е струвало с 9,4 на сто повече, отколкото миналата година.

Други разходи, свързани с романтичната вечеря за двама - от цветя и билети за кино до таксита и детегледачки - също са се повишили. Хората са платили с 10,7 на сто повече за шоколади, отколкото миналата година, тъй като компании като "Монделийз" (Mondelez) , "Нестле" (Nestle) и "Линд" (Lindt) са повишили цените.

Супермаркетите в страната се стремят да натрупат печалба и по тази причина са запазили без промяна цените за предложенията си за менюта за Св. Валентин с надеждата да привлекат клиенти от ресторантите.

Веригата "Морисънс" (Morrisons) продава за 15 британски лири пакет от предястие, основно, две гарнитури, напитка и десерт. Всички, сдобили се с такъв пакет, ще получат 1 британска лира отстъпка за 10 свежи червени рози от 11 февруари, обяви търговецът на дребно. Цената на цветята е нараснала с 6,2 на сто във Великобритания през декември.

"Теско" (Tesco), чийто главен изпълнителен директор заяви неотдавна, че потребителите се отказват от храненето извън къщи, е намалил цената на вечеря за двама за Св. Валентин до 12 британски лири, което е спад спрямо 15 лири миналата година - за основно ястие, гарнитура, десерт и питие.

"Сейнсбърис" (Sainsbury's) е сключил споразумение с "Юбър Ийтс" (UberEats), за да предложи на цена от 15 британски лири "извънреден пакет" с тристепенно меню, напитки и подаръци с безплатна доставка в части от Източен Лондон.

"Това е възможност за супермаркетите да продават свои премиум стоки на хора, които обикновено не ги купуват", каза Крис Бекет, шеф на подразделението за проучване на капитала в инвестиционната компания "Килтър чевиът"(Quilter Cheviot). "Това може да доведе до повторни покупки в бъдеще".

Дори по-богатите клиенти ще трябва да плащат повече за вечеря тази година.

Лондонският ресторант "Риц" (Ritz), който е отличен със звезди "Мишлен", се хвали със "спиращи дъха интериори, ефектни гирляндови полилеи и романтични блещукащи светлини, отразяващи се в огледални панели". Той е сложил цена от 395 британски лири на човек за четиристепенно меню за Св. Валентин, което е повишение спрямо 325 британски лири миналата година.

На други места в Европа също се налага подобна тенденция.

Луксозният хотел "Бристол" (Bristol) в Париж предлага за 2190 евро (2338 долара) "съблазнителна оферта", която включва стая за една нощувка, късно напускане, "гастрономическа вечеря за двама", шоколад и бутилка шампанско. Миналата година подобно изживяване е струвало 1090 евро.

"Риц" и "Бристол" не коментираха новината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Валентинчо Защо се ядосваш и псуваш бе, фич? Достатъчно е само да кажеш на твоята избраница, че я обичаш. Ако и тя те обича, не е нужно нищо друго, за да отбележите празника.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да се охарчите само за един телефонен разговор, да не говорим пък, че повечето от нас имат предостатъчно безплатни минути, предоставени от мобилния им оператор. Честитете този празник на някого дори само по телефона. И ще бъде запомнено, а в повечето случаи и оценено по достойнство.
35
0
 
5
 
! Отговори
Валентинчо преди 1 година
Изпаднах в ъжас като прочетох как в лондонския ресторант " РИЦ " , за да се нахраниш , трябва да платиш 1000 лв. Е, какво пък, свети Валентин ще плати заради теб ! А аз с 1000 лева едва изхранвам 3 човека в семейството ми 3 месеца !!!!!!!!!!!!!!!!!!! И някой ми ломоти, че било свети Валентин !!! Абе, що нер си е.ете п..ката .***...ина !!!!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свети Валентин е католически празник. Да му мислят католиците.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 "Едва ли някоя ще пусне срещу балон,смех" То е така по принцип, искат кво ли не и все с претенции, така че балончето, а и всичкия масраф е загуба на усилия. А и после продължават да искат. Затова по-добре пробвай да намериш някоя, която ще пусне срещу книга. Ако намериш такава, направо я взимай и се жени за нея!
32
0
 
8
 
! Отговори
Mен преди 1 година
Да бе тия не са добре 25 лв за балонче което струва 2 лв ..... Гадните манга...Сари....искат да се опаричат на гърба на нормалните работещи хора...
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау, то св. Валентин било днеска! Трябва да взема да си прибера елхата...
30
0
 
9
 
! Отговори
бай Трифон преди 1 година
Ще струва повече за католиците при другите няма. Наздраве!
29
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Имам домашно вино. Комерсиализирани празници не празнувам.
28
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До МВР или СЕКТА 6 Пак ли ти бе ,психар ?
27
1
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Лиготии.
26
5
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Събираме пари да отпразнуваме победата на Украйна. Не харчете за глупости.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами празнувайте нашия празник Трифон зарезан! Няма да ви излезе солено, особено ако си имате домашно винце и домашно мезе. Наздраве!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е Свети Валентин?
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни пука, ние не сме католици и това не е наш празник, виж Трифон зарезан е друго. Стига сте ни налагали чуждото.
22
0
 
16
 
! Отговори
bl преди 1 година
Днес, вий сте пидиpaзи с католически оттенък. Как не написахте една дума за Трифон Зарезан, за древните Български обичаи?
21
0
 
8
 
! Отговори
Прецакан преди 1 година
Пък и от Левски фалираха. Сега няма да има подаръци и круизи в Дубай за малките Николетки...
20
0
 
12
 
! Отговори
И днес преди 1 година
БГ търгашите няма да спечелят от мен повече от обичайното което харча през останалите дни.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм щастлив!Мойта не го признава тоя празник.И 8-ми март не признава.Затова ще я заведа на Малдивите.От благодарност.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам да разбера как Фандъкова издаде толкова много разрешителни на роми спекуланти и защо Фандъкова трае и не пуска проверки. Ако беше за българин изпраща даже охрана да го махне да скача брейк танци, но на ромите, които просят и на тези които са разпънали в момента сергии, никой нищо не прави. Отидете с тв Бг он ер да им поискате разрешителните